Рішення
від 24.11.2022 по справі 201/10425/21
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №201/10425/21

Провадження №2/521/2715/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 року місто Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючий суддя Плавич І.В.,

секретар судового засідання Петренко Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Автолікон Плюс», третя особа головний сервісний центр МВС України про визнання права власності на рухоме майно за набувальною давністю,-

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Автолікон Плюс», третя особа головний сервісний центр МВС України про визнання права власності на рухоме майно за набувальною давністю.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 05.09.2014 року ним придбано у Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОЛІКОН ПЛЮС» мотоцикл GEON GN 250 (Tossa), транзитний номер НОМЕР_1 , номер рами НОМЕР_2 , 2013 року виробництва, вартістю 8280,00 грн. На підтвердження укладеної угоди купівлі продажу ТОВ «Автолікон Плюс» видано довідку рахунок серія ВІА №050194 від 05.09.2014 року, яка на час придбання транспортного засобу була документом, який підтверджує право власності на транспортний засіб.

У 2015 році, позивач звернувся до територіального сервісного центру МВС№1248 (ТСЦ МВС №1248) Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області (Філія ГСЦ МВС), з приводу реєстрації транспортного засобу, однак отримав усну відмову, через відсутність у нього реєстрації місця проживання, про що у паспорті є відповідні відмітки.

Після реєстрації місця проживання, 20.04.2021 року, він знову звернувся до територіального сервісного центру МВС №1248 (ТСЦ МВС №1248) Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області (Філія ГСЦ МВС) щодо реєстрації мотоцикла GEON GN 250 (Tossa) на підставі вищевказаної довідки рахунку серії ВІА №050194 від 05.09.2014 року, однак у реєстрації було відмовлено, про що надано письмову відповідь від 22.04.2021 року №31/4-1248-60/п.

Підставою для відмови є те, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №941 від 18.11.2015 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів», з 18.11.2015 року довідка рахунок не є документом, який підтверджує право власності на транспортний засіб.

Після придбання мотоциклу останній зберігався за його місцем проживання та не був в експлуатації.

На час придбання транспортного засобу мотоцикл GEON GN 250 (Tossa), довідка рахунок значилась у переліку документів, які підтверджують право власності та на підставі яких сервісні центри МВС здійснюють реєстрацію транспортного засобу.

Право власності на мотоцикл GEON GN 250 (Tossa) виникло з часу його придбання згідно довідки рахунку серії ВІА №050194 від 05.09.2014 року, зняття з реєстраційного обліку, видачі транзитного номера та з моменту передачі йому вказаного майна. Тобто, він відкрито володів, користувався зазначеним рухомим майном, але не зареєстрував своє право власності на майно, у передбачений законом спосіб.

Позивач просить, з урахуванням того, що він є добросовісним набувачем транспортного засобу, відкрито володів рухомим майном, але не зареєстрував своє право власності на нього, у передбачений законом спосіб, власник вимоги щодо його повернення не пред`являв, за позивачем слід визнати право власності на мотоцикл GEON GN 250 (Tossa), транзитний номер НОМЕР_1 , номер рами НОМЕР_2 , 2013 року виробництва.

Від начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області Білявського В.Є. надійшов відзив на позовну заяву, в якому він просить в задоволені позовної заяви відмовити у повному обсязі.

При цьому зазначає, що є вичерпний перелік документів, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин.

За відсутності правовстановлюючого документу, визначеного даним переліком, державна реєстрація транспортного засобу не проводиться.

18 листопада 2015 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова №941 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів», яка безпосередньо стосується скасування використання довідки рахунка при купівлі продажу та оформленні транспортних засобів.

В зв`язку з цим, 18 листопада 2015 року довідка рахунок не є документом підставою для здійснення операцій з транспортними засобами та не підтверджує право власності.

З моменту придбання транспортного засобу позивачем у 2014 року і до звернення останнього до сервісного центру МВС пройшло майже 7 років, що перевищує загальну позовну давність тривалістю у три роки, встановлену статтею 257 ЦК України.

Позивач, звертаючись до суду з позовом про визнання права власності на транспортний засіб, звертається до неналежного відповідача, оскільки позивач помилково вважає, що відповідач не визнає його право власності на транспортний засіб.

Позивач у відкрите судове засідання не з`явився, але від особи надійшла заява про розгляд справи у його відсутність.

Інші учасники судового процесу у відкрите судове засідання не з`явилися, повідомлялися належним чином, причини неявки суду не відомі.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, встановив такі обставини.

05.09.2014 року позивачем придбано у Товариства з обмеженою відповідальністю «АВТОЛІКОН ПЛЮС» мотоцикл GEON GN 250 (Tossa), транзитний номер НОМЕР_1 , номер рами НОМЕР_2 , 2013 року виробництва, вартістю 8280,00 грн.

На підтвердження зазначеного видано довідку рахунок серія ВІА №050194 від 05.09.2014 року.

Позивач звернувся до територіального сервісного центру МВС №1248 (ТСЦ МВС №1248) Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області (Філія ГСЦ МВС) щодо реєстрації мотоцикла GEON GN 250 (Tossa) на підставі вищевказаної довідки рахунку серії ВІА №050194 від 05.09.2014 року, однак у реєстрації було відмовлено, про що надано письмову відповідь від 22.04.2021 року №31/4-1248-60/п.

Підставою для відмови є те, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №941 від 18.11.2015 року «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів», з 18.11.2015 року довідка рахунок не є документом, який підтверджує право власності на транспортний засіб.

Згідно зі статтями12,13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Статтею 41 Конституції Українипроголошено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Відповідно до ч. 1ст. 316 ЦК Україниправом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ч.1ст. 317 ЦК Українивласникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч.2ст.318 ЦК України, усі суб`єкти права власності є рівними перед законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 344 ЦК України право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів справи, листом від 22 квітня 2021 року №31/4-1248-60/п позивачу було відмовлено в державній реєстрації (перереєстрації) транспортного засобу (мотоцикла GEON GN 250, шасі - НОМЕР_2 , рама - НОМЕР_2 ) на підставі довідки рахунку, оскільки у відповідності до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року №1388, довідка рахунок серії ВІА №050194 від 05 вересня 2014 року, надана позивачем для реєстрації, не визначена в якості документа, що підтверджує правомірність придбання транспортного засобу.

Відповідно до статті 34 Закону України «Про дорожній рух», державна реєстрація транспортного засобу полягає у здійсненні комплексу заходів, пов`язаних із перевіркою документів, які є підставою для здійснення реєстрації, звіркою і, за необхідності, дослідженням ідентифікаційних номерів складових частин та оглядом транспортного засобу, оформленням і видачею реєстраційних документів та номерних знаків. Державний облік зареєстрованих транспортних засобів включає в себе процес реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про зареєстровані транспортні засоби та їх власників.

Порядок №1388, який є обов`язковим для всіх власників транспортних засобів, встановлює єдину на території України процедуру державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів, оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків.

Відповідно до пункту 8 Порядку №1388 (в редакції, діючій на час виникнення спірних правовідносин) державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб нотаріально посвідчена довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

- договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках.

- укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб.

- укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб.

- нотаріально посвідчені договори купівлі продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб.

- договори купівлі продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб`єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб`єктів уповноваженою особою.

- договір комісії між власником транспортного засобу і суб`єктом господарювання, який за таким договором є комісіонером, та договором купівлі продажу транспортного засобу, за яким продавцем є такий суб`єкт господарювання, які підписані від імені суб`єкта господарювання уповноваженою особою, - у разі продажу транспортних суб`єктами господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами на підставі договору комісії, укладеного з власником транспортного засобу.

- свідоцтва про право на спадщину, видані нотаріусом або консульською установою, чи їх дублікати.

- рішення про закріплення транспортного засобу на праві оперативного управління чи господарського відання, прийняті власниками транспортних засобів чи особами, уповноваженими управляти таким майном.

- рішення власників майна, уповноважених ними органів про передачу транспортних засобів з державної в комунальну власність чи з комунальної власності в державну власність.

- копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин.

- довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску.

- акт приймання передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 6, виданий підприємством виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача.

- митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронна митна декларація, або видане органом доходів і зборів посвідчення про реєстрацію в уповноважених органах МВС транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

- договір фінансового лізингу.

- акт про проведені електронні торги або постанова та акт про передачу майна стягувану в рахунок погашення боргу, видані органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем.

- договір купівлі продажу транспортного засобу, укладений за результатами прилюдних торгів (аукціону) або електронних торгів, за яким продавцем виступає Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Таким чином, даною нормою встановлено вичерпний перелік документів, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин.

За відсутності правовстановлюючого документу, визначеного даним переліком, державна реєстрація транспортного засобу не проводиться.

18 листопада 2015 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова №941 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів», яка безпосередньо стосується скасування використання довідки рахунка при купівлі продажу та оформленні транспортних засобів.

В зв`язку з чим, з 18 листопада 2015 року довідка рахунок не є документом підставою для здійснення операцій з транспортними засобами та не підтверджує право власності.

Згідно пункту 7 Порядку №1388, власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов`язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти днів після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Отже, сервісні центри правомірно відмовляють у реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів (з видачею свідоцтва про реєстрацію) на підставі довідки рахунку.

Судом встановлено, що позивач придбав транспортний засіб 05 вересня 2014 року, а до сервісного центу МВС звернувся лише 20 квітня 2021 року, тобто майже через 7 років, що перевищує загальну позовну давність тривалістю у 3 роки, встановлену статтею 257 ЦК України.

Такий висновок щодо застосування норм права викладений у постанові Верховного Суду від 25 квітня 2018 року по справі №803/336/16 провадження №К/9901/10604/18.

Таким чином, суд приходить до висновку про відмову у задоволені позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 2,10,12,19,81, 82, 258-260,263-265, ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволені позовної заяви ОСОБА_1 до Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «Автолікон Плюс», третя особа головний сервісний центр МВС України про визнання права власності на рухоме майно за набувальною давністю відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повні відомості про учасників справи згідно ст. 265 ч.5 п.4 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 ).

Відповідач: Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 43611755, 49041, м. Дніпро, пр.-т. Праці, 16).

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Автолікон Плюс» (код ЄДРПОУ 37260734, 65031, м. Одеса, вул. Михайла Грушевського, 39-Е, каб. 16).

Третя особа: Головний сервісний центр МВС України (код ЄДРПОУ 40109173, 04052, м. Київ, вул. Лук`янівська, 62).

Суддя: І.В. Плавич

Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111335743
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —201/10425/21

Рішення від 24.11.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Рішення від 24.11.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Ухвала від 19.05.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Рішення від 12.10.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні