Рішення
від 23.05.2023 по справі 704/51/20
ТАЛЬНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 704/51/20

23 травня 2023 р. Тальнівський районний суд Черкаської області в складі суду:

головуючого судді Дьяченко Д. О.

за участю секретаря судового засідання Табачківської М.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тальне Черкаської області матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Промінь-АА» про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки. На підставу своїх вимог спирається на те, що 21.09.2015 року між нею та відповідачем було укладено договір оренди землі №853, згідно якого вона передала в оренду відповідачу належну їй на праві приватної власності земельну ділянку, площею 2,00 га. Даний договір був укладений строком на 10 років. Згідно з п. 9,10 даного Договору виплата орендної плати проводиться в грошовій формі у розмірі 7,5% від грошової оцінки землі, що на момент укладання договору становила суму 5592 грн. 34 коп. і вноситься відповідачем у формі: грошовій, натуральній, відробітковій, яка включає в себе безкоштовну поставку соломи до будинку, оранку та культивацію присадибної ділянки до 0,40 га та сплату податку з доходів фізичних осіб. Остаточний розрахунок до 31 грудня поточного року. До 2018 року відповідач належним чином виконував умови договору, однак починаючи з 2019 р. почав виплачувати орендну плату без врахування індексації, тобто не в повному обсязі, а виплата орендної плати у формі безкоштовної поставки соломи до будинку, та обробітку присадибної ділянки з 2016 року взагалі не проводиться. Також відповідач відмовив позивачу у виплаті орендної плати за 2018-2019 р. в натуральній формі, а саме зерном. Такі ж дії відповідач повторив при виплаті позивачу орендної плати за 2019-2020 р.2020-2021р., 2021-2022 р. Систематична невиплата орендної плати в натуральній формі та у вигляді безкоштовної поставки соломи до будинку і обробітку присадибної ділянки створило несприятливі умови для позивача, оскільки вона проживає в селі та утримує худобу, у зв`язку з чим змушена нести додаткові витрати на обробіток землі та придбання соломи та зерна, а тому вона звернулася до суду з даним позовом.

Позивач та його представник в судовому засіданні позов підтримали повністю.

Представник відповідач позов не визнала, надала суду відзив на позов, в якому стверджує, що орендна плата за договором оренди сплачувалась систематично та в повному обсязі, що підтверджується відомостями на реалізацію зерна за 2017,2018 та 2019 роки. Неотримання орендної плати у 2019 році це не бажання отримати її самим позивачем, тому орендар вимушений був для належного виконання свого обов`язку зі сплати орендної плати ініціювати грошовий переказ за адресою орендодавця, однак позивач від отримання коштів відмовилася. Також звертає увагу на те, що згідно ст. 22 Закону України «Про оренду землі» орендна плата справляється у грошовій формі: за згодою сторін у натуральній формі. Провести розрахунок у натуральній формі не було можливості, тому і не було згоди. Якби господарство позивача дійсно гостро потребувало пшениці, соломи і т.п., то він би за такої критичної обставини взяв би гроші і купив ту ж пшеницю, солому. Також позивачу була нарахована орендна плата за 2019 р., яку він відмовився отримувати, тому в позові просить суд відмовити.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, вивчивши докази надані по справі, вважає, що позов підлягає до задоволення повністю, виходячи з таких доказів:

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, ЦК України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Частинами першою та другою статті 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України.

У частині першій та другій статті 651 ЦК України визначено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до частини першої статті 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

У пункті «д» частини першої статті 141 ЗК України зазначено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Таким чином, законодавство передбачає як необхідну умову для розірвання договору оренди землі - систематичне невиконання умов договору, в тому числі і несплату орендної плати.

Згідно зі статтею 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Стаття 611 ЦК України передбачає різні правові наслідки порушення зобов`язання, до яких належать, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору, зміна умов зобов`язання, сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди.

Застосування такого правового наслідку, як розірвання договору судом, саме з підстави істотності допущеного порушення договору, визначеної через іншу оціночну категорію - значну міру позбавлення того, на що особа розраховувала при укладенні договору, - відповідає загальним засадам цивільного законодавства, до яких за пунктом 6 частини першої статті 3 ЦК України належать, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.

Схожі висновки викладені у постанові Великої Плати Верховного Суду від 27 листопада 2018 року у справі № 912/1385/17, провадження № 12-201гс18, та постанові Верховного Суду від 28 червня 2022 року у справі № 551/542/20, провадження № 61-16493св21.

Відповідно до частини першої статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Разом з тим, неналежне виконання умов договору, а саме часткове невиконання обов`язку зі сплати орендної плати також є порушенням умов договору оренди земельної ділянки, яке дає право орендодавцю вимагати розірвання такого договору, оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Такий висновок зазначений у постановах Верховного Суду України від 12 грудня 2012 року у справі № 6-146цс12, від 28 вересня 2016 року у справі № 6-977цс16, постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (провадження № 61-41932сво18) та постанові Верховного Суду від 01 серпня 2019 року № 527/603/17, від 04 листопада 2022 року у справі № 131/891/19-ц(провадження № 61-10510св21).

Згідно з договором оренди землі №853 від 21.09.2015 року ОСОБА_1 передала в оренду ТОВ «Промінь-АА» належну їй на праві приватної власності земельну ділянку, площею 2,00 га, яка знаходиться на території Тальянківської сільської ради Тальнівського району Черкаської області. Строк дії договору 10 років.

Згідно з п. 9 даного Договору орендна плата становить 7,5% нормативно-грошової оцінки земельної ділянки приватної власності за рік і на дату укладення договору з урахуванням індексації складає 10135 грн. 12 коп. і вноситься орендарем у формі: грошовій, натуральній, відробітковій. Податок з доходів фізичних осіб утримується і перераховується до бюджету з доходів орендодавця відповідно до законодавства.

Згідно з п. 10 Договору обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації.

Згідно з п. 12 Договору передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється письмово відповідними документами.

Згідно з п. 13 Договору розмір орендної плати переглядається один раз на рік к разі: зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

Згідно з листом-повідомленням про внесення змін до договору оренди від 10.04.2019 р. ТОВ «Промінь-АА» повідомляє ОСОБА_1 про те, що у зв`язку із запланованою зміною договору орендної плати за земельний пай на 2018 р. до 12% пропонується ОСОБА_3 продовжити термін дії основного договору додатково на 4 роки. У разі не підписання додаткової угоди орендна плата буде нараховуватись згідно розміру вказаному у договорі - 7,5%.

Згідно з відповіддю ОСОБА_1 на лист-повідомлення від 01.06.2019 р. ОСОБА_1 повідомляє ТОВ «Промінь-АА» про те, що вона згідна підписати додаткову угоду лише в разі виключення з неї пункту щодо зміни строку дії договору, а дане питання пропонує вирішити в рік закінчення дії основного договору.

Згідно із зверненням ОСОБА_1 до ТОВ «Промінь-АА» від 23.07.2019 р. ОСОБА_1 просить орендаря виплачувати йому орендну плату на рівні із іншими орендодавцями в розмірі 12%, на що вона дала згоду в попередньому листі. Також вона повідомляє, що орендарем, після того, як вона відмовилася продовжити строк дії договору, перестала проводитись оплата в повному обсязі, а саме починаючи з 2019 року не проводилась оранка та обробіток його присадибної ділянки (відробіткова форма орендної плати), а також орендна плата в натуральній формі, яку вона отримувала на протязі дії договору з 2015 року їй не видається. Також їй перестали надавати в рахунок орендної плати тюки соломи. Орендодавець в односторонньому порядку змінив форму орендної плати, що є порушенням умов договору, а саме п.12 договору про оренду землі.

Згідно із заявою ОСОБА_1 до ТОВ «Промінь-АА» від 02.08.2019 р. ОСОБА_1 просить розрахуватись за орендну плату паю зерном.

Згідно із відповіддю ТОВ «Промінь - АА» ОСОБА_1 від 29.08.2019 р. товариство повідомляє, що через не підписання ОСОБА_1 додаткової угоди товариство не зможе виплачувати орендодавцю орендну плату в збільшеному розмірі. Інші орендодавці погодились на 12% тому їх їм виплачують. Також повідомляє, що у договорі не має прямого посилання на тюки соломи, обробіток присадибної ділянки і таке інше. Вони не можуть знати по кожному орендодавцю в який час у нього земельна ділянка готова до оранки і т.п. Вони виконують такі роботи коли мають заявку орендаря. Таких заяв він ОСОБА_1 , вони не отримували.

Згідно із заявою ОСОБА_1 до ТОВ «Промінь-АА» від 28.10.2019 р. ОСОБА_1 просить зорати город 0,30 га.

Судом встановлено, що у пункті 9 спірного договору сторони погодили три основні складові орендної плати, а саме: орендна плата у грошовій формі , натуральній та відробітковій.

При цьому зазначені умови є складовими орендної плати, а не лише послугою з транспортування.

Однак, у порушення умов вказаного договору, орендарем здійснювалася орендна плата лише у грошовій формі, а орендна плата у частині оранки та/або культивації присадибної ділянки позивача й поставки соломи до садиби не здійснювалася, що свідчить про систематичну несплату у цій частині орендної плати, визначеної договором.

Згідно ж положеннями статей 21, 22 зазначеної редакції Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Сторони можуть передбачити в договорі оренди поєднання різних форм орендної плати. Орендна плата за земельні частки (паї) встановлюється, як правило, у грошовій формі. За добровільним рішенням власника земельної частки (паю) орендна плата за земельні частки (паї) може встановлюватися у натуральній формі. Внесення орендної плати оформлюється письмово, за винятком перерахування коштів через фінансові установи.

Систематична несплата орендної плати у відробітковій та натуральній формі (оранка, культивації присадибної земельної ділянки та поставка соломи до садиби орендодавця) є істотними порушеннями умов договору через відсутність звернення позивача до відповідача із вимогами про їх виплату, оскільки такі звернення не передбачені умовами договору, у той час, як відповідач взяв на себе такі зобов`язання за договором, а договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України) про що свідчить виплата відповідачем за згодою з орендодавцем орендної плати в натуральній , відробітковій формі та поставки соломи до садиби орендодавця на протязі 2015-2018 років.

Разом з тим, виплата орендної плати в натуральній формі, а також безкоштовна поставка соломи до садиби орендодавця, оранка та культивація присадибної ділянки, який сторони узгодили при укладенні договору оренди, для позивача є вкрай важливим та необхідним, враховуючи те, що ОСОБА_1 проживає у сільській місцевості, має підсобне господарство та присадибну ділянку, на якій вирощує сільськогосподарську продукцію для власного споживання. Саме за рахунок ведення підсобного сільськогосподарського виробництва позивач забезпечує себе та свою родину, як продуктами харчування, так і коштами (за рахунок реалізації надлишків сільськогосподарської продукції).

Невиконання ТОВ «Промінь -АА» свого обов`язку щодо поставки соломи та обробки присадибної ділянки (оранки, культивації) створює несприятливі умови для позивача, яка змушена нести додаткові витрати на обробку землі та придбання соломи та кормів (зерна) для домашніх тварин та птиці.

З урахуванням вказаного, суд приходить до висновку про задоволення позову ОСОБА_1 про розірвання договору оренди земельної ділянки, оскільки ТОВ «Промінь-АА» істотно порушило умови спірного договору, а саме систематично не сплачувало частину орендної плати, в односторонньому порядку змінило форму виплати частини орендної плати і незважаючи на письмове звернення орендодавця відмовилося виплачувати їй орендну плату в натуральній та відробітковій формах й поставки соломи до його садиби.

Зазначений висновок повністю узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, висловленою у постановах: від 12 грудня 2012 року у справі № 6-146цс12, від 28 вересня 2016 року у справі № 6-977цс16, від 06.03.2019 р. у справі №183/262/17, від 20.03.2019 р. у справі № 3652/16, від 01.02.2023 р. у справі №485/1697/20.

На підставі викладеного, керуючись ст. 258, 259 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Промінь-АА» про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки №853 від 21.09.2015 р. укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Промінь-АА», зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державним реєстратором Безталанним Ростиславом Юрійовичем, Тальнівська районна державна адміністрація Черкаської області 02.12.2016 р. за №17847976.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Промінь-АА» на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі в розмірі 840 грн. 00 коп.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 02.06.2023 р.

Суддя Д.О. Дьяченко

СудТальнівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111344268
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —704/51/20

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 31.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 31.10.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Дьяченко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні