Ухвала
від 06.06.2023 по справі 140/5618/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення відповідача в адміністративній справі

06 червня 2023 року ЛуцькСправа № 140/5618/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Смокович В.І.,

при секретарі судового засідання Литвиненко І.П.,

за участі представника позивача Сулімова М. Л.,

представника відповідача Сахарчука А. А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції клопотання представника відповідача про залучення в якості співвідповідача Управління Державної казначейської служби у Волинській області в адміністративній справі за позовом Державного підприємства «Дирекція по будівництву об`єктів» до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство «Дирекція по будівництву об`єктів» звернулося до суду з позовом до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання незаконними дій ГУ ДПС у Волинській області щодо видачі інкасових доручень від 10.03.2023, 13.03.2023 та їх скасування; зобов`язати ГУ ДПС у Волинській області повернути стягнуті кошти згідно інкасових доручень від 10.03.2023 та 13.03.2023; заборонити контролюючому органу вчиняти дії щодо видачі інкасових доручень (розпоряджень) по стягненню коштів з рахунків ДП «Дирекція по будівництву об`єктів».

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 25 квітня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено у даній справі підготовче засідання на 06 червня 2023 року о 10:00 год. в залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: м. Луцьк, вул. Словацького, 3.

На адресу суду 12 травня 2023 року надійшло клопотання представника відповідача про залучення у даній справі в якості співвідповідача Управління Державної казначейської служби у Волинській області, яке вмотивоване тим, що однією з позовних вимог є зобов`язати ГУ ДПС у Волинській області повернути стягнуті кошти згідно інкасових доручень від 10.03.2023 та 13.03.2023. При цьому ГУ ДПС у Волинській області не являється належним відповідачем за вказаною вимогою, оскільки кошти не перераховувались на рахунки ГУ ДПС у Волинській області, а були спрямовані на погашення податкового боргу позивача та розпорядником коштів, які було спрямовано з рахунків позивача, було УДК у Волинській області. У випадку задоволення позовних вимог ГУ ДПС у Волинській області об`єктивно буде позбавлено можливості виконати рішення суду у зв`язку з відсутністю коштів, які є предметом судового розгляду, на рахунках контролюючого органу.

В судовому засідання представник відповідача клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Представник позивача з приводу заявленого клопотання посилався на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши письмові докази дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання представника відповідача та залучення до участі у справі як другого відповідача Управління Державної казначейської служби у Волинській області, з огляду на таке.

За приписами частин третьої, четвертої статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

З огляду на те, що розпорядником стягнутих коштів на підставі інкасових доручень від 10.03.2023 та 13.03.2023 є Управління Державної казначейської служби у Волинській області, відтак позовна вимога щодо зобов`язання ГУ ДПС у Волинській області повернути стягнуті кошти згідно вказаних інкасових доручень заявлена не до того відповідача, тому враховуючи викладене наявні підстави для залучення до участі у справі як другого відповідача Управління Державної казначейської служби у Волинській області.

Керуючись статтями 42, 46, 48, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України , суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Головного управління ДПС у Волинській області про залучення співвідповідача в адміністративній справі за позовом Державного підприємства «Дирекція по будівництву об`єктів» до Головного управління ДПС у Волинській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Залучити до участі у справі як другого відповідача Управління Державної казначейської служби у Волинській області (43021, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Стрілецька, 4-А, ідентифікаційний код юридичної особи 38009371).

Судовий розгляд адміністративної справи за позовом Державного підприємства «Дирекція по будівництву об`єктів» до Головного управління ДПС у Волинській області, Управління Державної казначейської служби у Волинській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії здійснювати спочатку, за правилами загального позовного провадження суддею одноособово.

Призначити у даній справі дату підготовчого засідання на 18 липня 2023 року о 10:00 годині в залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: м. Луцьк, вул. Словацького, 3.

Встановити Управлінню Державної казначейської служби у Волинській області п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити позивачу трьохденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів відповідачу.

Встановити Управлінню Державної казначейської служби у Волинській області трьохденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення проти відповіді на відзив і документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів позивачу.

Копію ухвали направити учасникам справи, а другому відповідачу також - копію позовної заяви та додані до неї документи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя В.І. Смокович

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111348177
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —140/5618/23

Рішення від 05.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Рішення від 05.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 26.07.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 06.06.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 02.06.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 10.04.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні