Постанова
від 05.06.2023 по справі 802/1635/15-а
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 802/1635/15-а

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Бошкова Ю.М.

Суддя-доповідач - Граб Л.С.

05 червня 2023 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Граб Л.С.

суддів: Сторчака В. Ю. Смілянця Е. С. ,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області на ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 23 лютого 2023 року у справі за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України у місті Славутичі Київської області до Приватного малого науково-впроваджувального іноваційного підприємства "Струм" про відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Управління Пенсійного фонду України у місті Славутичі Київської області до приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" про відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 02.07.2015 адміністративний позов задоволено повністю. Вирішено стягнути з приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" кошти в сумі 136934 гривень 27 копійок.

03.08.2015 Вінницьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист.

Ухвалою від 18.02.2019 задоволено заяву управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та про видачу дублікату виконавчого листа, виданого в даній адміністративній справі. Строк пред`явлення до виконання виконавчого листа, виданого Вінницьким окружним адміністративним судом в адміністративній справі №802/1635/15-а - поновлено та вирішено обчислювати з 18.02.2019 року. Встановлено строк пред`явлення вказаного виконавчого листа, виданого Вінницьким окружним адміністративним судом в адміністративній справі №802/1635/15-а до 18.05.2019 року. Вирішено видати дублікат виконавчого листа у справі №802/1635/15-а за позовом управління Пенсійного фонду України у м. Славутичі Київської області до приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" про стягнення заборгованості.

Ухвалою від 13.09.2019 задоволено заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про заміну сторони виконавчого провадження та замінено сторону виконавчого провадження (стягувача) - Управління Пенсійного фонду України у місті Славутичі Київської області його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області.

01.02.2023 Головним управління Пенсійного фонду України у Київській області подано до Вінницького окружного адміністративного суду заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі №802/1635/15-а. Обґрунтовуючи необхідність заміни сторони виконавчого провадження, заявник зазначив, що 30.12.2022 передано на облік до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області залишки по особовому рахунку Приватного малого науково - впроваджувального інноваційного підприємства "Струм", що підтверджується актом прийому-передачі залишків. З огляду на викладене, заявник просить замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області на Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Ухвалою Вінницького окружного адміністративного суду від 23.02.23 відмовлено у задоволенні вказаної заяви.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою, Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області подало апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 27.02.2023 скасувати, прийняти нове рішення про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 802/408/17-а, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, що призвело до неповного з`ясування обставин справи і, як наслідок, необґрунтованої відмови у задоволенні заяви.

В обґрунтування апеляційної скарги зазначено, що 30.12.2022 передано на облік до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області залишки по особовому рахунку Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм", що підтверджується актом прийому-передачі залишків.

Розгляд справи колегією суддів здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відмовляючи у задоволенні вказаної заяви, суд першої інстанції виходив з того, що єдиною підставою для заміни сторони виконавчого провадження є факт вибуття такої сторони із виконавчого провадження, який у даному випадку відсутній.

Переглядаючи оскаржуване судове рішення в межах доводів та вимог апеляційної скарги, перевіряючи дотримання судом першої інстанцій норм процесуального права при встановленні фактичних обставин у справі, колегія суддів виходить із наступного.

За приписами ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

В силу ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

В даному ж випадку, обґрунтовуючи необхідність заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні, заявник зазначив, що листом Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, надісланого на адресу Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області, повідомлено, що станом на 30.12.2022 заборгованість в сумі 5 578 474,96 грн, яка обліковується по Філії "Струм-Славутич" Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм", взята на облік в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

На підтвердження даних обставин долучено копію акту прийому-передачі залишків.

Як слідує із змісту акту прийому-передачі залишків, останній засвідчує факт передачі до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області залишків по Філії «Струм-Славутич» Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" (код ЄДРПОУ 20625995).

При цьому, до матеріалів заяви представником Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області долучено копію постанови державного виконавця від 14.02.2022 про відкриття виконавчого провадження ВП №6862845, з примусового виконання виконавчого листа №802/1635/15-а.

В той же час, зі змісту постанови про відкриття виконавчого провадження слідує, що боржником у виконавчому провадженні ВП №6862845, в межах якого заявник і просить замінити сторону стягувача, є Приватне мале науково-впроваджувальне інноваційне підприємство "Струм" (код ЄДРПОУ 13306137).

Колегія суддів враховує, що Філія «Струм-Славутич» Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" із кодом ЄДРПОУ 20625995 фактично є відокремленим підрозділом Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" із кодом ЄДРПОУ 13306137.

Сам лише факт передачі залишків заборгованості, яка обліковується за філією «Струм-Славутич» Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" (код ЄДРПОУ 20625995), на переконання суду, не є підставою для заміни сторони стягувача у виконавчому провадженні з примусового стягнення заборгованості з Приватного малого науково-впроваджувального інноваційного підприємства "Струм" (код ЄДРПОУ 13306137).

Також, варто зазначити, що зі змісту такого акту прийому-передачі залишків неможливо встановити чи була передана заборгованість у розмірі 81498,47 грн щодо примусового стягнення якої відкрито виконавче провадження № 68627181.

Варто звернути увагу і на те, що положення ч. 1 ст. 379 КАС України визначають, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Тобто, із наведеного слідує висновок, що єдиною підставою для заміни сторони виконавчого провадження є факт вибуття такої сторони із виконавчого провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

В даному ж випадку, жодних належних доказів на підтвердження реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області заявником не надано.

Таким чином, відсутні підстави для заміни сторони виконавчого провадження, відповідно до положень статті 379 КАС України.

З огляду на зазначене колегія вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та постановив оскаржувану ухвалу з додержанням норм процесуального права і прийшов до обґрунтованого висновку про відмову в задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження, а доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін.

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

За таких підстав апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а ухвала суду першої інстанції - без змін.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 329, 379 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області залишити без задоволення, а ухвалу Вінницького окружного адміністративного суду від 23 лютого 2023 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст.ст.328, 329 КАС України.

Головуючий Граб Л.С. Судді Сторчак В. Ю. Смілянець Е. С.

Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено08.06.2023

Судовий реєстр по справі —802/1635/15-а

Постанова від 05.06.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 04.04.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 23.02.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 09.02.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 02.02.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 13.09.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 18.02.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні