Рішення
від 06.06.2023 по справі 461/4525/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №461/4525/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 червня 2023 року м.Львів

Галицький районний суд м.Львова у складі:

головуючого судді Мисько Х.М.

при секретарі судового засідання Євтушенко В.Є.,

розглянувши у судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи Олешківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , з участю заінтересованої особи заінтересованої особи Олешківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), в якій просить: встановити факт смерті вітчима ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Олешки, Херсонської області,який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 65 років.

Заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її вітчим ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Заявник звернулась до Олешківського РАЦС у Херсонському районі, Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Одеса) щодо реєстрації смерті ОСОБА_2 , відповідно до довідки 106/У008 №81. Проте, ОСОБА_3 відмовив у реєстрації смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Олешки, з причини відсутності для державної реєстрації смерті та видачі свідоцтва про смерть українського зразку відповідно до законодавства України на підставі, наданих заявником документів. Факт смерті підтверджується довідкою 106/У-08 №91. В інший спосіб, окрім судового порядку, встановити факт смерть вітчима не може. У зв`язку із викладеним просить заяву задовольнити.

Заявник подала до суду, в якій просила провести розгляд справи за її відсутності та відсутності заявника, заяву підтримала у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - Олешківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), будучи належним чином повідомленим про час, день та місце розгляду справи, до суду не з`явився.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін на підставі наявних у справі письмових доказів без фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 06.06.2023 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання на 06 червня 2023 року.

На підставі ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання особи №4853/0810 від 08.09.2021 року, ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: Херсонська область, Херсонський район, Олешківський район, селище Абрикосівка.

31.08.2021 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (дівоче прізвище ОСОБА_6 ) укладено шлюб, зареєстрований Личаківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові ЗМУ Міністерства юстиції (м. Львів), актовий запис 702.

ОСОБА_1 (дівоче прізвище ОСОБА_7 є донькою ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , зареєстрованим Абрикосівською сільською радою Цюрупинського району, Херсонської області.

22.04.2006року між матір`ю заявника ОСОБА_9 та ОСОБА_2 укладено шлюб, зареєстрований відділом реєстрації актів цивільного стану Цюрупинського районного управління юстиції Херсонської області, актовий запис 35

Як вбачається з корінця медичного свідоцтва про смерть №106/У-08 від 16.05.2023 року, причиною смерті ОСОБА_2 : ракова інтоксикація, ракова кахексія, рак голівки підшлункової залози.

Статтями234-235,256-259 Цивільного процесуального кодексу Українипередбачена можливість встановлення юридичного факту, що має значення, в судовому порядку.

Відповідно достатті 317 Цивільного процесуального кодексу України,заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до ч. 2ст. 319 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до частини 6статті 17Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров`я, де настала смерть, та інших осіб.

Державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі:

1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою;

2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою (частина 1статті 17Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).

Відповідно до п. 13Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31 березня 1995 року, суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Є загальновідомим фактом, що з 24 лютого 2022 року відповідно доЗакону України «Про правовий режим воєнного стану»в Україні введено режим воєнного стану, який згідно Указами президента України неодноразово продовжено.

Відповідно до «Переліку територіальних громад,що розташовані в районі проведення воєнних(бойових)дій або які перебувають в тимчасовій окупації,оточенні (блокуванні)станом на 25квітня 2022року»,затверджених Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 25квітня 2022року №75, м. Донецьк, Донецької територіальної громади включена до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, (блокуванні) станом на 10 грудня 2022, внаслідок чого на вказаній території не здійснювалась діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування.

Оскільки факт смерті ОСОБА_2 у м. Олешки, Херсонської області, підтверджується матеріалами заяви, і на даний час законом не передбачено іншого порядку, ніж встановлення цього факту в судовому порядку, то саме задоволення такої заяви надасть можливість заявнику отримати свідоцтво про смерть вітчима.

Докази, які б спростовували даний факт в матеріалах справи відсутні.

При розгляді даної цивільної справи суд також враховує факт дії станом на 06 червня 2023 року, так і станом на час розгляду справи, воєнного стану в Україні, а також загальнодоступну інформацію про те, що м. Олешки, Херсонської області станом на день розгляду справи є територією, яка перебуває в тимчасовій окупації.

За таких обставин суд дійшов висновку, що заява про встановлення факту, що має юридичне значення (факту смерті) підлягає задоволенню.

Згідно ч.4 ст.317ЦПК України,ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особина території,на якій введено воєнний чи надзвичайний стан,або на тимчасово окупованій території України,визначеній такою відповідно до законодавства,підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Відповідно до ч. 7ст. 294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст.1-18,76-81,209-241,259,263-265,268,293,294,315-319,354,355 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 ,з участюзаінтересованої особиОлешківського відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану уХерсонському районіХерсонської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса)про встановленняфакту,що маєюридичне значення - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,уродженця м.Цюрупинська,Херсонської області,місце смерті:м.Олешки,Херсонської області,Україна, яканастала ІНФОРМАЦІЯ_2 ,причина смерті: ракова інтоксикація, ракова кахексія, рак голівки підшлункової залози.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Повний текст рішення складено 06.06.2023 року

Сторони у справі:

Заявник ОСОБА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа - Олешківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Херсонському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), 75100, Херсонська область, Олешківський район, м. Олешки, вул. Пролетарська, 20.

Суддя Х.М.Мисько

Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено08.06.2023
Номер документу111358320
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —461/4525/23

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні