Рішення
від 31.05.2023 по справі 447/531/23
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/447/255/23 Справа №447/531/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

31.05.2023 Миколаївський районний суд Львівської області в складі:

головуючого -судді Бачуна О.І.

секретар судового засідання Данилів О.І.

за участю представника позивача Дембовського В.Е., відповідача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом КП «РЖКП Розвадівської сільської ради» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,-,-

в с т а н о в и в:

Позивач, 02.03.2023 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території. Свої позовні вимоги обгрунтовує тим, що відповідач проживає за адресою: АДРЕСА_1 та є споживачем послуг, що надавались КП «РЖС Розвадівської сільської ради». Відповідач протягом тривалого часу, а саме з 01.02.2020року по 01.02.2023 несплачує квартплату і за нею рахується заборгованість в сумі 3198,40грн., що підтверджується розрахунком від 01.02.2023 року. Позивач просить позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою Миколаївського районного суду Львівської області від 29.03.2023 року відкрито спрощене позовне провадження у справі.

Відповідач ОСОБА_1 12.04.2023 подала до суду відзив на позовну заяву, в якому вказала, що вважає позов безпідставним, необгрунтованим. Відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги». Відповідно до норм вказаного закону, споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувались ними, в тому числі за відсутності відповідного договору. ОСОБА_3 стверджує, що позивач не надає комунальних послуг, в обсягах та розмірах відповідно до вимог законодавства, санітарних норм, створення безпечних умов як для проживання власникам квартир так і для оточуючих. Доказом неналежного надання позивачем послуг служить той факт, що мешканцями будинку за власний рахунок проведено ремонт покрівлі будинку на суму 69764грн. Відповідач вважає, що представником позивача не доведено, які саме послуги ним надавалися і в якому обсязі, а тому у задоволенні позову слід відмовити.

Представник позивача ОСОБА_4 у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, надав суду пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві, просить задовольнити позов. Додатково пояснив, що за період з 01.02.2020 по 01.02.2023року відповідачу надавалися послуги, а тому сума заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території становить 3198,40грн. Ствердив, що дійсно КП «РЖКП Розвадівської сільської ради» не проводило поточні ремонтні роботи покрівлі будинку АДРЕСА_2 . За рахунок жителів вказаного будинку було проведено капітальний ремонт покрівлі на загальну суму 69764,00грн.

Відповідачка та її представник у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечили, пояснення надали аналогічні викладеним у відзиві на позовну заяву. Додатково вказали, що ОСОБА_3 частково здійснює оплату за послуги надані позивачем, хоча останній не надає належної якості послуги з утримання будинку та прибудинкової території, просили стягнути з позивача в їх користь витрати на правову допомогу.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_5 вказав, що проживає в АДРЕСА_3 . Ствердив, що КП «РЖКП Розвадівської сільської ради» жодного ремонту вказаного будинку та даху не проводило, сходових кліток та прибудинкової території не прибирають. Капітальний ремонт покрівлі даху будинку АДРЕСА_2 було зроблено за рахунок мешканців будинку.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_6 вказала, що проживає в АДРЕСА_4 . Ствердила, що КП «РЖКП Розвадівської сільської ради» не надає жодних послуг з утримання будинку та прибудинкової території. Покрівлю даху будинку АДРЕСА_2 не ремонтували. Вказала, що позивач частково проводить чистку каналізації.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_7 вказала, що проживає в АДРЕСА_5 . Ствердила, що КП «РЖКП Розвадівської сільської ради» не надає жодних послуг з утримання будинку та прибудинкової території, не проводить ремонту даху, частково проводить чистку каналізації.

Заслухавши пояснення представників сторін, відповідача, свідків, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до часткового задоволення, з огляду на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_6 .

Рішенням виконавчого комітету Пісочнянської сільської ради Львівської області №06 від 09.02.2011 затверджено тарифи на квартплату в ЖКВ с.Пісочна в розмірі 0,80грн. за один квадратний метр площі квартири.

Відповідно до довідки №123 від 07.02.2023 виданої виконкомом Розвадівської сільської ради Львівської області в квартирі АДРЕСА_6 зареєстровані і фактично проживають: ОСОБА_1 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Рішенням виконавчого комітету Розвадівської сільської ради Миколаївського району Львівської області №08 від 12.03.2020року затверджено тарифи на обслуговування та утримання будинків для жителів АДРЕСА_7 згідно з додатком.

Рішенням виконавчого комітету Розвадівської сільської ради Миколаївського району Львівської області №03 від 10.02.2021 року затверджено тарифи на обслуговування та утримання будинків для жителів АДРЕСА_7 згідно з додатком.

Згідно з розрахунком суми заборгованості з надання послуг з обслуговування та утримання квартири АДРЕСА_6 станом на 01.02.2023 така становить 3198,40грн.

Рішенням Розвадівської сільської ради №105 від 26 січня 2021 року затверджено Статут КП « Розвадівського житлово-комунального підприємства «Розвадівської сільської ради Стрийського району Львівської області.

Відповідно до листа директора КП «РЖКП» Дембовського В.Е. №29 від 06.10.2021 вбачається, що жителями будинку АДРЕСА_2 проведено капітальний ремонт покрівлі на загальну суму 69764,00грн.

Як вбачається із рахунку № НОМЕР_1 , ОСОБА_1 за січень 2023року сплачено на рахунок КП « РЖКП» суму 2868грн., що включає вартість послуг із водопостачання, водовідведення та квартплату.

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно з ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Вказаною нормою закону визначено також способи захисту цивільних прав та інтересів та визначено, що суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Спеціальним законом, який регулює відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг є Закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Зокрема, предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Відповідно до ст.5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Пунктом 1 ч.1ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги`передбачене право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів, при цьому такому право прямо відповідає визначених п.4 ч.2 ст.7 Закону обов`язок споживача оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги`виконавець зобов`язаний забезпечувати своєчасність надання, безперервність і відповідну якість комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договорів про їх надання, у тому числі шляхом створення системи управління якістю відповідно до національних або міжнародних стандартів.

Відповідно до ст.322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.2 ст.382 ЦК України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З представлених позивачем відомостей про нарахування та оплату послуг з утримання будинку та прибудинкової території, вбачається, що позивачем надані послуги з утримання та обслуговування будинку АДРЕСА_8 , однак відповідачем вказані послуги не були оплачені, внаслідок чого станом на 01.02.2023 утворилась заборгованість в розмірі 3198,40грн. Суд вважає, що нарахована позивачем сума заборгованості не відповідає обсягу наданим послуг. Зокрема, в судовому засідання стороною відповідача представлено докази, що позивачем не проводилися ремонтні роботи покрівлі будинку АДРЕСА_2 , проти чого не заперечив представник КП «РЖКП», а тому суд вважає, що нарахована позивачем сума заборгованості за послуги поточного ремонту покрівлі за період з 01.02.2020 по 01.02.2023р. повинна бути виключена із загальної суми заборгованості. За вищевказаний вказаний період позивачем нараховано заборгованості за послуги з поточного ремонту в сумі 471,6грн. ( тариж * площа квартири * кількість місяці).

При цьому, суд вважає необґрунтованими заперечення відповідача щодо не отримання послуг та їх надання належної якості у спірний період, оскільки відповідачем здійснювали проплати за надані послуги, зокрема представлено рахунок № НОМЕР_1 за січень 2023, що свідчить про те, що ОСОБА_3 погоджувалася із нарахованою сумою за надані послуги

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити частково, оскільки позивачем надано належні та достатні докази на підтвердження того, що відповідач не виконує належним чином свої обов`язки, а тому слід стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість у розмірі 2726,80 грн., що утворилась за період з 01.02.2020 по 01.02.2023 року за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

Відповідно до ст.141ЦПК України судовий збір покладаєтьсяна сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:1)у разі задоволення позову-на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача;3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача в користь позивача суму сплаченого судового збору в розмірі 2684 грн.

Керуючись ст.ст.259-261,264,265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ухвалив :

Позов задоволити частково .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 в користь Комунального підприємства « Розвадівське житлово-комунальне підприємство» Розвадівської сільської ради Стрийського району Львівської області, (ЄДРПОУ 31323552, р\р НОМЕР_3 ) заборгованість в сумі 2726 ( дві тисячі сімсот двадцять шість) 80 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 в користь Комунального підприємства « Розвадівське житлово-комунальне підприємство» Розвадівської сільської ради Стрийського району Львівської області, (ЄДРПОУ 31323552, р\р НОМЕР_3 ) сплачений судовий збір у сумі 2684 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 07.06.2023

Суддя Бачун О. І.

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111358412
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —447/531/23

Постанова від 06.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Бачун О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні