Рішення
від 06.06.2023 по справі 128/1221/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1221/23

Провадження № 2/127/1411/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.06.2023 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Романюк Л. Ф.,

при секретарі Курутіній О.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача Степанюк С.В. ,

представника третьої особи Гаєвик Т.П.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ) до Вінницького навчально - реабілітаційного центру «Гніздечко» Вінницької обласної ради (м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе,110) за участі третьої особи без самостійних вимог на предмет спору Службиу справах дітей Вороновицької селищної ради (смт. Вороновиця, вул. Козацький шлях,60) про зменшення розміру аліментів, що стягуються на утримання неповнолітньої дитини,-

встановив:

ОСОБА_3 звернулась в суд з позовом до Вінницького навчально - реабілітаційного центру «Гніздечко» Вінницької обласної ради за участі третьої особи без самостійних вимог на предмет спору Службиу справах дітей Вороновицької селищної ради про зменшення розміру аліментів, що стягуються на утримання неповнолітньої дитини.

Позов мотивовано тим, що рішенням Вінницького районного суду від 31.08.2022р. позбавлено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнуто з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти на користь та на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня подачі позовної заяви, а саме з 17.02.2022 року і до досягнення дитиною повноліття, справа № 128/382/22.

Постановою від 13.02.2023р. головного державного виконавця Вінницького відділу ДВС у Вінницькому районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Невмержицькою Я.А. відкрито виконавче провадження про стягнення з ОСОБА_3 на користь та на утримання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 аліментів згідно до рішення суду.

В постанові зазначена як боржник ОСОБА_3 та стягувачкою зазначена її неповнолітня дитина-інвалід ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням суду від 31.08.2022р. встановлено, що дитина ОСОБА_5 перебуває на обліку в управлінні соціального захисту населення (Правобережне) та отримує державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства з 01.01.2012р.

Крім доньки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 позивачка виховує та має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прізвища, імена, по батькові обох дітей зазначені в актовому записі відповідно до ч.1 ст. 135 СК України.

Двоє молодших дітей позивачки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 виховуються та утримуються тільки матір`ю, оскільки актових записах про народження дітей відомості про батьків обох дітей зазначені відповідно до ч.1 ст. 135 СК України, що підтверджується витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження.

Крім того, ОСОБА_3 з 2023 року не перебуває на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Вінницької районної адміністрації та не одержує допомоги, що підтверджується довідкою управління праці та соціального захисту від 01.03.2023 року.

ОСОБА_3 не має постійного заробітку, тому у відповідності до норми ч.2 ст.195 СК України розмір аліментів, які вона зобов`язана сплачувати, складає близько 3 513,00 грн., з розрахунку частки середньої заробітної плати у Вінницькій області, яка в січні 2023 року склала 14055,00 грн.

Враховуючи ту обставину, що двоє менших дітей позивачки ОСОБА_3 не мають рідних батьків, позбавлені батьківського виховання та матеріального утримання, не отримують соціальні виплати від держави, їх виховання та матеріальне утримання повністю лежить на матері, тому доцільним та обґрунтованим буде зменшення розміру аліментів до 1/8 частки зі всіх видів доходу.

Просила суд, зменшити розмір аліментів, визначений рішенням Вінницького районного суду від 31.08.2022р., справа № 128/382/22

Стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 аліменти на користь та на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/8 частини зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, щомісячно до досягнення дитиною повноліття з дня набрання законної сили цим рішенням суду.

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 аліменти на користь та на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, щомісячно, визначеного рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 31.08.2022р. по справі №128/382/22 з дня набрання законної сили цим рішенням суду.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала за обставин викладених в позові, просила суд їх задовольнити.

Представник відповідача Степанюк С.В. в судовому засіданні не заперечувала, щодо задоволення позовних вимог.

Представник третьої особи Гаєвик Т.П. в судовому засіданні заперечувала, щодо задоволення позовних вимог.

Вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов не підлягає до задоволення з наступних підстав.

При розгляді справи судом встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 31.08.2022 року позбавлено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнуто з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти на користь та на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня подачі позовної заяви, а саме з 17.02.2022 року і до досягнення дитиною повноліття, справа № 128/382/22 (а.с.6-9).

Також, у вище вказаному рішення зазначено, що згідно акту Вінницького навчально - реабілітаційного центру «Гніздечко» Вінницької обласної ради від 08.02.2022 року дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 06.11.2011 року по даний час виховується у Вінницькому навчально- реабілітаційному центрі «Гніздечко» Вінницької обласної ради. За час перебування в закладі мати відвідує дитину дуже рідко, додому на вихідні, свята, канікули не забирає. Участі у вихованні і навчанні дитини не приймає, письмових чи усних заяв, листів щодо вирішення подальшої долі дитини від неї не надходило (а.с.6-9).

Постановою від 13.02.2023р. головного державного виконавця Вінницького відділу ДВС у Вінницькому районі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Невмержицькою Я.А. відкрито виконавче провадження про стягнення з ОСОБА_3 на користь та на утримання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 аліментів згідно до рішення суду.

В постанові зазначена як боржник ОСОБА_3 та стягувачкою зазначена її неповнолітня дитина-інвалід ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.10-11).

Крім доньки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 позивачка виховує та має на утриманні двох малолітніх дітей: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , прізвища, імена, по батькові обох дітей зазначені в актовому записі відповідно до ч.1 ст. 135 СК України (а.с.12-13).

Як роз`яснив Пленум Верховного суду України в Постанові №3 від 15.05.2006р. «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», зокремап.23, відповідно дост.192 СК України, розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 273 СК України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати. Суд може звільнити від сплати аліментів осіб, зазначених у статтях 267-271 цього Кодексу, за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Дана норма містить дві підстави для коригування аліментів: а) шляхом зміни розміру аліментів у бік зменшення або збільшення; б) шляхом звільнення платника аліментів від їх сплати. Аліментні правовідносини існують тривалий час. Тому матеріальний або сімейний стан особи, яка одержує аліменти, а також того, хто їх сплачує, протягом цього часу може істотно змінитися як убік погіршення так і у бік покращення.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України №789 ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного морального і соціального розвитку дитини.

Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Сімейний кодекс України передбачає підстави для зміни розміру аліментів, визначеного за рішенням суду.

У статті 192 СК України наведено перелік обставин, за яких суд може винести рішення про збільшення (зменшення) розміру аліментів. Такими обставинами є: зміна матеріального стану, зміна сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я як особи, з якої стягуються аліменти, так і особи, на чию користь вони стягуються, та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Тому, виходячи з вимог чинного законодавства, вказані обставини повинні бути суттєвими і відігравати значну роль у житті заявника, платника аліментів та доведеними при розгляді спору про зменшення або збільшення розміру аліментів, встановлених рішенням суду.

Із зазначених норм закону також випливає, що зміна розміру аліментів, визначеного рішенням суду, є правом суду, а не його обов`язком, та може бути застосовано при наявності відповідних обставин для цього.

З аналізу зазначених правових норм також вбачається, що при вирішенні питання про зменшення розміру аліментів, слід з`ясовувати чи змінилося матеріальне становище, сімейний стан та стан здоров`я сторін, і що ця зміна впливає на змогу сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі. Особа, яка сплачує аліменти - платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров`я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров`я одержувача аліментів.

При цьому, суд, з урахування встановлених обставин і сукупності належних та допустимих доказів, при наявності підстав щодо неможливості сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі, може вирішити питання щодо зменшення розміру аліментів.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Так, рішенням Вінницького районного суду від 31.08.2022р. позбавлено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав щодо дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнуто з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти на користь та на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини зі всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня подачі позовної заяви, а саме з 17.02.2022 року і до досягнення дитиною повноліття, справа № 128/382/22.

У вище вказаному рішенні зазначено, що відповідачка ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву у якій позовні вимоги визнала.

Відповідно до копій свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 та НОМЕР_3 матір`ю дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є ОСОБА_3 (а.с.12-13).

Діти ОСОБА_4 та ОСОБА_7 проживають разом з матір`ю ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.15).

Рішення про стягнення аліментів з ОСОБА_3 на утримання дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_7 в матеріалах справи відсутні.

Слід зазначити, що дитина ОСОБА_4 перебуває в КНЗ «Вінницький обласний дитячий будинок змішаного типу «Гніздечко» Вінницької обласної ради, отримує державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства з 01.01.2012 року.

У висновку органу опіки та піклування Вороновицької селищної ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , вказано, що остання свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків протягом тривалого часу, порушує право дитини на належне виховання, утримання (а.с.7).

Відповідно до вимог ч.5 ст. 183 СК України, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Тобто, ОСОБА_3 сплачує мінімальну частку, а саме 1/4 від доходу (заробітку) на одну дитину, визначених законодавством. Інших рішень про стягнення аліментів на інших утриманців судом не виносились.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Конституції України, ст. 180 Сімейного кодексу України - батьки зобов`язані утримувати своїх дітей до їх повноліття.

Згідно положень ст.1-3 Конвенції ООН «Про права дитини», в усіх діях щодо дітей першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Зокрема, передбачено, що дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживаються всі відповідні законодавчі і адміністративні заходи. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування (стаття 18 Конвенції).

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Згідно ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Аналізуючи наведене, суд не вбачає підстав для зменшення розміру аліментів.

Відповідно до ст.ст. 13, 141 ЦПК України, судові витрати залишити за позивачем.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1-3, 27 Конвенції ООН «Про права дитини», ст. 51 Конституції України, ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства», ст.ст. 180, 182, 183, 192 СК України, п. п. 15, 23 постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 15.05.2006 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», ст.ст. 10, 12, 13, 76-81, 89, 141, 211, 259, 263-265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 ) до Вінницького навчально - реабілітаційного центру «Гніздечко» Вінницької обласної ради (м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе,110) за участі третьої особи без самостійних вимог на предмет спору Служби у справах дітей Вороновицької селищної ради (смт. Вороновиця, вул. Козацький шлях,60) про зменшення розміру аліментів, що стягуються на утримання неповнолітньої дитини - залишити без задоволення.

Рішення суду може бути оскаржено, шляхом подачі апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення виготовлено 08.06.2023 року.

Учасники процесу:

Позивач ОСОБА_3 , ІПН НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ),

Відповідач Вінницький навчально - реабілітаційний центр «Гніздечко» Вінницької обласної ради (м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе,110)

Третя особа Служба у справах дітей Вороновицької селищної ради (смт. Вороновиця, вул. Козацький шлях,60).

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111397209
СудочинствоЦивільне
Сутьзменшення розміру аліментів, що стягуються на утримання неповнолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —128/1221/23

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Романюк Л. Ф.

Рішення від 06.06.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Романюк Л. Ф.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Романюк Л. Ф.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні