Ухвала
від 01.06.2023 по справі 907/330/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про закриття провадження у справі про банкрутство

"01" червня 2023 р. Справа № 907/330/14

Господарський суд Закарпатської області в складі судді Пригузи П.Д., розглянувши справу за заявою

за заявою Голови ліквідаційної комісії Комунального підприємства "Аптека № 83, с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація", код ЄДРПОУ 34271628, с. Верхнє Водяне Закарпатської області,

про банкрутство Комунального підприємства "Аптека № 83, с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація", код ЄДРПОУ 34271628, с. Верхнє Водяне Закарпатської області,

Секретар судового засідання Сінкіна Є.В.,

Ліквідатор арбітражний керуючий Вудуд Гарі Ігоревич,

кредитор: ГУ ДПС у Закарпатській області не з`явився,

в с т а н о в и в:

Ухвалою суду від 11.04.2014 прийнято заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду за заявою Голови ліквідаційної комісії КП "Аптека № 83, с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація", за особливостями банкрутства, що регулювалися ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", - банкрутство боржника, що ліквідовувся за рішенням власника.

Описова частина судового рішення.

12.05.2014 порушено провадження у справі про банкрутство боржника Комунального підприємства "Аптека №83 с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація" (далі також - КП «Аптека №83», Боржник, Банкрут), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою від 22.05.2014 визнано банкрутом Комунальне підприємство "Аптека №83 с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація"; відкрито ліквідаційну процедуру; призначено ліквідатора.

Ухвалою суду від 06.08.2014 визнано вимоги ДПІ у Рахівському районі до боржника на суму 59 564,00 грн та віднесено їх до шостої черги погашення у ліквідаційній процедурі.

Ухвалою суду від 08.09.14 визнано вимоги цього ж кредитора на суму 37 524,34 грн пені, які також віднесені до шостої черги погашення у ліквідаційній процедурі.

Ухвалами суду від 04.06.2019, 05.01.2020 та від 01.02.2021 замінено сторону кредитора його правонаступником - Головним управлінням ДФС у Закарпатській області, а потім на правонаступника - Головне управління ДПС у Закарпатській області, пізніше - на Державну податкову службу України в особі відокремленого підрозділу Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Ухвалою від 18.10.2019 припинено повноваження попереднього ліквідатора та призначено нового ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоровича, який виконує повноваження ліквідатора до цього часу.

Ліквідатор Вудуд Г.І. звернувся до суду із заявою про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями боржника у сумі 99 524,34 грн, що залишилися незадоволеними у межах даної справи про банкрутство КП Аптека № 83 с. Верхнє Водяне солідарно на його засновника, орган управління та попереднього ліквідатора банкрута, задля стягнення зазначеної суми солідарно із відповідачів-1, 2, 3 на користь кредитора ГУ ДПС у Закарпатській області.

Ухвалю господарського суду від 10.12.2020 у цій справі №907/330/14 задоволено заяву ліквідатора Вудуда Г.І. частково, постановлено покласти субсидіарну відповідальність солідарно на Закарпатську обласну раду та Управління з питань майна комунальної власності Закарпатської ОДА за зобов`язаннями КП Аптека № 83 с. Верхнє Водяне Закарпатського ОВО Фармація.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 08.07.2021 скасовано, прийнято нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

24.11.2022 на адресу суду від ліквідатора Вудуда Г.І. надійшло клопотання про затвердження звіту ліквідатора про нарахування та виплату винагороди та витрат, а також звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, закриття провадження у справі та ліквідації банкрута.

Розпорядженням Господарського суду Закарпатської області від 27.03.2023 призначений повторний автоматизований розподіл судової справи №907/330/14 у зв`язку з припиненням повноважень (відставкою) судді Ушак І.Г.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями призначено суддю - Пригуза П.Д. для розгляду даної справи.

Ухвалою від 01.05.2023 справу прийнято до провадження новим складом суду, призначено до розгляду не вирішене клопотання ліквідатора Вудуда Г.І. про розгляд та затвердження звіту ліквідатора про нарахування та виплату винагороди та витрат, а також звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, закриття провадження у справі та ліквідації банкрута на 01.06.2023 року.

В судове засідання 01.06.2023 з`явився ліквідатор Вудуд Г.І.

Кредитор ГУ ДПС у Закарпатській області належним чином був повідомлений про час і місце судового засідання, явку свого представника для участі в судовому засіданні не забезпечив, заяв по суті справи або з процесуальних питань не подав.

Судом ухвалено розглянути справу по суті за наявними у справі матеріалами, яких достатньо для прийняття відповідного судового рішення у справі.

Розгляд по суті звіту ліквідатора в порядку ст. 65 КУзПБ.

В судовому засіданні 01.06.2023 ліквідатор Вудуд Г.І. доповів суду зміст поданого до справи звіту ліквідатора про результати його діяльності, про понесені витрати та нараховану і сплачену винагороду, про підготовку та розгляд комітетом кредиторів звіту і ліквідаційного балансу боржника.

Ліквідатор зазначив, що у справі є єдиний кредитор - ГУ ДПС у Закарпатській області. Звіт про винагороду і витрати, а також результати здійснення ліквідаційної процедури та ліквідаційний баланс були розглянуті зборами (комітетом) кредиторів, на засіданні у яких кредитором схвалено усі дії ліквідатора щодо повноти здійснення ліквідаційної процедури, викладено клопотання перед господарським судом про їх затвердження, зокрема: про виплату винагороди та відшкодування витрат, а також про затвердження звіту і ліквідаційного балансу банкрута та його ліквідацію. Щодо повноти здійснення обов`язків ліквідатора, суд враховує, що ліквідатором було подано до суду заява про покладення на власника Боржника субсидіарної відповідальності за невиконаними зобов`язаннями Боржника, яка була задоволена ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 11.12.2010 в сумі 97 088,34 грн. В той же час, зазначена ухвала Господарського суду Закарпатської області від 11.12.2010 була скасована постановою Західного апеляційного господарського суду від "08" липня 2021 року, а апеляційним судом прийнято нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Зважаючи на те, що ліквідатором вжито достатніх і необхідних заходів для виявлення активів банкрута та погашення вимог кредиторів, у тому числі за рахунок осіб, винних у доведенні боржника до банкрутства, результати його роботи не викликають у кредитора сумніву щодо повноти дій та отриманих результатів, а погашення винагороди та витрат ліквідатора можливе лише за рахунок кредитора, яка нарахована по 18.02.2020 року, коли фактично було завершено ліквідаційну процедуру та ліквідатором затверджено проміжний ліквідаційний баланс, що поданий на розгляд кредитору та на затвердження суду.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши ліквідатора та з урахуванням думки кредитора суд доходить висновку про задоволення клопотання кредитора та ліквідатора з наступних підстав.

У відповідності до приписів ст. 65 КУзПБ визначено умови і порядок подачі ліквідатором звіту до господарського суду та його розгляду.

Так, згідно ч. 1 цієї норми визначено, що після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: -відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; -відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; -копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); -реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів;

документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; -довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; -для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; -для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Частиною 2 ст. 65 встановлено, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна або майно не виявлено чи відсутнє, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Обставини, встановлені судом.

Судом перевірено та встановлено повноту дій ліквідатора, що підтверджена належними та допустимими доказами, долученими до звіту ліквідатора.

Згідно звіту ліквідатора КП «Аптека №83» майнових активів для задоволення вимог кредиторів не виявлено, що підтверджується поданим до справи ліквідаційним балансом, згідно якого баланс станом на подачу звіту до суду становить 0,00грн. (том 5 а.с. 154-155). Згідно наказів, актів та інвентаризаційних описів, майнових активів не виявлено (том 5 а.с. 50-57). На виконання вимог Кодексу, з метою здійснення своїх повноважень, ліквідатором на адресу державних органів та установ, що здійснюють реєстрацію рухомого та/або нерухомого майна, здійснено запити та отримано відповіді, що підтверджують відсутність активів для формування ліквідаційної маси (том 5 а.с. 63-108).

Вимоги кредитора, що визнані у цій справі ухвалою суду від 06.08.2014 на суму 59 564,00 грн та ухвалою суду від 08.09.2014 на суму 37 524,34 грн, які віднесені до шостої черги погашення, залишилися незадоволеними, що підтверджується доданим до звіту реєстром вимог кредиторів, до якого включено вимоги ГУ ДПС у Закарпатській області в сумі 97 088,34 як вимоги шостої черги задоволення та вимоги на суму 2436,00грн. витрати зі сплати судового збору за подачу заяви кредитора, що віднесені до першої черги задоволення (том 5 а.с. 109-110).

Ліквідатором повідомлено, що у Банкрута відсутні документи, які слід було би передати на зберігання до архівних установ, оскільки документація банкрута, як повідомлено Державним архівом Закарпатської області на лист №02-01/За/(907/330/14)/3-20 від 13.01.2020, відповідь державного архіву Закарпатської області від 28.02.2020 №103/01-07 (том 5 а.с. 152), згідно якого місцем зберігання трудового архіву Боржника є орган управління Боржника, а саме Закарпатське обласне виробниче об`єднання «Фармація», до складу якого входив Банкрут.

Рішенням комітету кредиторів КП «Аптека №83», проведеного шляхом опитування з 04.01.2021 по 14.01.2021, член комітету кредиторів вирішив схвалити звіт ліквідатора КП «Аптека №83» Закарпатського обласного виробничого об`єднання «Фармація»», код ЕДРПОУ 34271628, за наслідками ліквідаційної процедури, заявлено клопотання про його затвердження та про ліквідацію Банкрута і закриття справи.

Ухвалою суду від 01.06.2023 судом затверджено звіт ліквідатора про нарахування та виплату винагороди та відшкодування витрат за період з 18.10.2019 по 18.02.2020 в сумі 53 248,45 грн. основної винагороди та в сумі 1190,52грн. понесених витрат, а всього на суму 54 438,97грн. (п`ятдесят чотири тисячі чотириста тридцять вісім гривень 97 копійок).

Цією ухвалою від 01.06.2023 стягнуто з кредитора Головного управління ДПС у Закарпатській області на користь арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоровича основну грошову винагороду та відшкодування витрат в загальній сумі 54 438,97грн.

Мотивувальна частина судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд погоджується з твердженням кредитора, викладеним у його голосуванні за затвердження звіту ліквідатора, що ліквідатором вжито достатніх заходів, які вказують на повноту і вичерпний характер його дій щодо захисту інтересів кредиторів при виконанні своїх обов`язків.

Клопотання ліквідатора та кредитора у справі належить задовольнити.

Законодавство, що підлягає застосуванню.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються відповідні докази.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

За досліджених судом обставин, враховуючи думку кредитора у справі, суд зазначає, що ліквідатором при здійсненні своїх повноважень вжито достатніх заходів для встановлення обставин діяльності та причин неплатоспроможності боржника, вжито заходів по розшуку активів, заходів до притягнення до субсидіарної відповідальності осіб, в діях (бездіяльності) яких він вбачав ознаки доведення боржника до банкрутства.

Не виявивши майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, ліквідатор правомірно подав до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність майна, який підлягає затвердженню судом.

Затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 65 КУзПБ є підставою для припинення провадження у справі згідно п. 5 ч. 1 ст. 90 КУзПБ.

Про закриття провадження у справі про банкрутство постановляється ухвала, про ліквідацію юридичної особи банкрута, копія якої надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Затверджуючи звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс суд звертається до правових позицій Верховного Суду, викладені, зокрема у пунктах 18 та 19 постанови від 24.04.2019 у справі № 904/3719/15, де Верховний Суд вказав, що

"18... Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти заходів спрямованих на виявлення активів боржника, при цьому ні у кого не повинен виникати обґрунтований сумнів, щодо їх належного здійснення (принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі) (висновок про застосування норм права, який викладений у постанові Верховного Суду від 14.02.2018 у справі № 927/1191/14).

19. Принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора полягає в тому, що кредитор повинен обґрунтовувати, що саме не вчинив ліквідатор і як це вплинуло на результат формування ліквідаційної маси (висновок про застосування норм права, який викладений у постанові Верховного Суду від 06.06.2018 у справі № 904/4863/13)."

Відповідно до принципу диспозитивності господарського судочинства, визначеного статтею 14 ГПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, отже правомірність рішень комітету кредиторів та клопотань учасників справи про закриття справи судом не ставиться під сумнів.

Отже, за наведених обставин та правових підстав за результатами ліквідаційної процедури не виявлено майна боржника, вчинені ліквідатором заходи та дії не призвели до надходження коштів до ліквідаційної маси, перспектив поповнення ліквідаційної маси немає.

Господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Керуючись ст. 65, п. 5 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Клопотання кредитора Головного управління ДПС у Закарпатській області та ліквідатора Вудуда Гаррі Ігоровича задовольнити повністю.

2. Затвердити звіт ліквідатора арбітражного керуючого Вудуда Гаррі Ігоревича та ліквідаційний баланс Комунального підприємства "Аптека № 83, с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація", код ЄДРПОУ 34271628, с. Верхнє Водяне Закарпатської області.

3. Юридичну особу банкрута - Комунальне підприємство "Аптека № 83, с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація", код ЄДРПОУ 34271628, ліквідувати та виключити з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

4. Вимоги конкурсних кредиторів, зокрема Головного управління ДПС у Закарпатській області в розмірі 97 088,34 грн. вимог шостої черги задоволення та на суму 2436,00грн. вимог першої черги задоволення, а також кредиторів які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними.

Виконавчі документи за відповідними вимогами до боржника Комунального підприємства "Аптека № 83, с. Верхнє Водяне" Закарпатського обласного виробничого об`єднання "Фармація", код ЄДРПОУ 34271628, визнати такими, що не підлягають виконанню.

5. Провадження у справі закрити.

6. Ухвалу надіслати: ліквідатору, кредитору, Головному управлінню статистики у Закарпатській області, державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, органу з питань банкрутства та податкового органу для зняття з обліку.

Відповідно до ч. 1 ст. 235, ст. 255 ГПК України ухвала набрала законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена. Згідно з ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення її повного тексту.

Апеляційна скарга подається до Західного апеляційного господарського суду в установленому порядку.

Повний текст складено та підписано 07.06.2023 року.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення01.06.2023
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу111398237
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —907/330/14

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П.Д.

Судовий наказ від 22.09.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Постанова від 08.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 17.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 13.05.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні