Ухвала
від 08.06.2023 по справі 608/2360/22
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Чортківський районний суд Тернопільської областіКопія

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2023 року Справа № 608/2360/22

Номер провадження2/608/38/2023

Чортківський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Квятковської Л. Й.

з участю секретаря Маришевої Г.М.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чортків заяву ОСОБА_1 про закриття провадження в справі, заявлену в справі за позовною заявою Приватного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Тернопільгаз" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року позивач приватне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Тернопільгаз" звернувся в суд з позовом до відповідачки ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу.

Ухвалою суду від 27 грудня 2022 року вищезазначений позов був прийнятий до розгляду та призначений до підготовчого судового засідання.

Відповідачка ОСОБА_1 подала заяву про закриття провадження в справі, в якій вказала, що позивач не надав належних первинних документів, які підтверджують, що відповідач ОСОБА_2 є споживачеморганізації таза якимипервинними документамиприсвоєно ЕІС-код.У матеріалахсправи відсутнідокази,які підтверджувалиби,що міжнею громадянкою ОСОБА_1 та ПрАТ"Тернопільгаз"є підписанийдоговір пророзподіл природногогазу.Також відсутнідокази уматеріалах справи,що житловийбудинок підключенийдо даноїгазорозподільної системиПрАТ «Тернопільгаз»,що назаконних підставахперебуває увласності чикористуванні оператораПрАТ «Тернопільгаз».Що стосуєтьсявитягу персоніфікованихданих профактичні об`ємиприродного газурозподіленого ПрАТ"Тернопільгаз"(якоператором ГРМ)побутовому споживачу,житловий будинокякого підключенийдо газорозподільноїсистеми оператораГРМ,як документальногофакту розподілу(переміщення)природного газу,то такісудом доуваги неможуть братися,оскільки зазначенийдоказ втакому виглядібез доведенняприкріплення ЕІС-коду доконкретного оператораГРМ,створений самимоператором ГРМяк надавачемпослуг іповністю залежитьвід волевиявленнята діїоднієї сторониПрАТ "Тернопільгаз"і вньому відсутнідані проте,що житловийбудинок,який належитьначебто громадянці ОСОБА_2 підключенийдо газорозподільноїсистеми,яка перебуваєу власності,господарському віданні,користуванні,експлуатації ПрАТ"Тернопільгаз".Неодноразово булоподано запитидо ПрАТ"Тернопільгаз",щоб надалидокументи тадокази того,чи писалавона їмзаяву проприсвоєння громадянці ОСОБА_1 ,ЕІС-коду,чи адресіотого заявленогокожною зорганізації ПрАТ«Тернопільгаз» особовогорахунку НОМЕР_1 за адресоюзнаходження житловогобудинку АДРЕСА_1 ,але відповідіналежної вонане отримала.Позивач надавїй такідокументи:заяву прозміну прававласності начас наданнясубсидії тадовідку просклад сім`ї,які вонаотримала 1червня 2023року як додатковіпояснення.Щодо заявипро змінуправа власностіна часнадання субсидії.Дана заяванаписана до ТОВ«Тернопільоблгаз» заособовим рахунком НОМЕР_2 20.08.2015року проте,щоб змінитиправо власностіз ОСОБА_3 на ОСОБА_1 на час надання субсидії. Виходячи з тієї обставини, що вона не є власником даного домоволодіння, не є належним відповідачем та між нею і позивачем взагалі відсутній предмет спору, тому вважає, що є підстава для закриття провадження у справі у відповідності до пункту 2 частини 1 статті 255 ЦПКУ.

Представник відповідачки ОСОБА_4 підтримує заяву ОСОБА_1 про закриттяпровадження всправі,також проситьсуд врахуватиПостанову КабінетуМіністрів №206від 05березня 2022року,що регулюєдеякі питанняоплати комунальнихпослуг вперіод воєнногостану.

Представник позивача Вонятівська О. заперечує проти заяви про закриття провадження в справі, зокрема у запереченні вказується, При зверненні до суду з позовною заявою у даній справі ПрАТ «Тернопільгаз» визначено стороною відповідача ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ), з якою укладено договір розподілу природного газу шляхом сплати рахунків Оператора ГРМ та документально підтверджене споживання природного газу. Підставність укладення договору саме з ОСОБА_1 підтверджено належними доказами - первинними документами, а саме довідкою про склад сім`ї від 20.08.2015 року та заявою самої відповідачки від 20.08.2015 року. Згідно даних документів власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 вказується ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_4 ). Разом з нею за вказаною адресою проживали неповнолітні син та дочка. За період з 2015 року по червень 2023 року, включно, ОСОБА_1 та особам, які проживають та/або зареєстровані за вищевказаною адресою надаються послуги з розподілу природного газу, в тому числі з наданням відповідних пільг та субсидій. Додатково слід повідомити про те, що до 2020 року відповідачка отримувала субсидії за рахунок бюджетних коштів. Окрім цього, ОСОБА_1 15.05.2019 року повернула підписану заявуприєднання до умов договору розподілу природного газу (для побутового споживача). У заяві про закриття провадження у справі ОСОБА_1 зазначає, що вона не є власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та надано з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформацію щодо суб`єкта, а саме ОСОБА_1 про те, що станом на 06.06.2023 року їй на праві власності належить квартира за адресою АДРЕСА_2 . Дана інформація не спростовує того, що ОСОБА_1 не є споживачем та не отримувала послуги ПрАТ «Тернопільгаз» з розподілу природного газу на об`єкті за адресою: АДРЕСА_1 , та/або користувалась нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несе солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг, так як це передбачено частиною 3 статті 9 Закону України від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги». Згідно наданої інформації Чортківської міської ради станом на 31.05.2023 року за адресою АДРЕСА_1 , зареєстровано місце проживання громадян: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . З огляду на вищенаведене, документи та надана Відповідачкою інформація під час укладення договору розподілу природного газу (2015 рік) суперечать відомостям, які надаються Відповідачкою в ході судового розгляду у даній справі (2023 рік) оскільки відповідно до п. 5 розділ І «Правил постачання природного газу», затверджених Постановою НКРЕКП № 2496 від 30.09.2015 року об`єкт побутового споживача - територіально відокремлена газифікована споруда (житловий будинок, квартира, майстерня, літня кухня тощо), що належить споживачеві на правах власності або користування. Просить відмовити в задоволенні заяви про закриття провадження у справі.

У заяві про закриття провадження не вказує на яких правових підставах ОСОБА_1 користується житловим будинком за вказаною вище адресою.

Відповідачка ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 позовних вимог не визнають, просять відмовити в позові, подали відзив на позовну заяву.

Також відповідачка ОСОБА_1 подала заяву про закриття провадження в справі, оскільки вважає себе неналежним відповідачем.

Як вказувалось вище, з відповідачкою ОСОБА_1 укладено договір розподілу природного газу шляхом сплати рахунків Оператора ГРМ та документально підтверджене споживання природного газу. Підставність укладення договору саме з ОСОБА_1 підтверджено належними доказами - первинними документами, а саме довідкою про склад сім`ї від 20.08.2015 року та заявою самої відповідачки від 20.08.2015 року. Згідно даних документів власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 вказується ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт НОМЕР_4 ).

В матеріалах справи наявна заява, в якій ОСОБА_1 , адреса АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_2 прость змінити право власності з ОСОБА_3 на ОСОБА_1 на час надання субсидії.

Відповідно до п. 1 Постанову Кабінету Міністрів №206 від 05 березня 2022 року «Про деякі питання оплати комунальних послуг в період воєнного стану» установлено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги; припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі; стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, споживачів та/або членів їх сімей, які покинули своє місце проживання та надали виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі у паперовій або електронній формі довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи згідно здодатком 2до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 Про облік внутрішньо переміщених осіб (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 70, ст. 2312), або інші документи, що підтверджують їх відсутність у житловому та/або нежитловому приміщенні, будинку, в яких вони є споживачами на підставі укладених договорів (з місця тимчасового проживання в іноземній державі, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби тощо).

Відповідно доп.2ч.1ст.255Цивільного процесуальногокодексу Українисуд своєюухвалою закриваєпровадження усправі,якщо відсутній предмет спору.

Між сторонами наявний предмет спору, тому немає підстав для закриття провадження в справі.

Керуючись ст. 255 Цивільного процесуального кодексу, суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 про закриття провадження в справі, заявленої в справі за позовною заявою Приватного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Тернопільгаз" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги з розподілу природного газу.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: (підпис) Л.Й. Квятковська

Згідно з оригіналом

Ухвала набрала законної сили 08 червня 2023 року.

Оригінал ухвали знаходиться в Чортківському районному суді Тернопільської області в матеріалах справи №608/2360/22.

Головуючий суддя Л. Й. Квятковська

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111416588
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —608/2360/22

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Квятковська Л. Й.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Квятковська Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні