Ухвала
від 06.06.2023 по справі 204/7016/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/3913/23 Справа № 204/7016/22 Головуючий у першій інстанції: Бистрова Л. О. Суддя-доповідач: Красвітна Т. П.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2023 року колегія суддів Судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого - Красвітної Т.П.,

суддів: Єлізаренко І.А., Свистунової О.В.,

за участю секретаря Сахарова Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро питання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, у цивільній справі по апеляційній скарзі представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на рішення Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 23 січня 2023 року по справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , до ОСОБА_5 , третя особа: Служба у справах дітей Верхівцевської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, про встановлення опіки та призначення опікуна над малолітніми дітьми,-

ВСТАНОВИЛА:

У вересні 2022 року ОСОБА_1 , яка діє в інтересах малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , звернулась до суду з даним позовом, посилаючись на те, що вона є матір`ю ОСОБА_6 та бабою двох малолітніх дітей своєї доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Донька позивачки народила дітей, перебуваючи самотньою, про що свідчить копія витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СК України. 01.06.2022 року рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області (справа №173/38/22) її доньку було позбавлено батьківських прав. Після прийняття рішення та по теперішній час, малолітня онука ОСОБА_4 проживає з позивачкою. В свою чергу, онук ОСОБА_3 проживає з відповідачкою. Разом з нею проживає її син ОСОБА_7 , який є метадонозалежним. Позивач виявила бажання і має на це законне право бути опікуном своїх онуків, так як вважає, що її онуки є братом та сестрою і повинні жити разом. З цією метою вона звернулась з відповідною заявою до управління-служби у справах дітей Центральної адміністрації Дніпровської міської ради, про що було складено відповідний висновок про можливість бути кандидатом в опікуни. Але, остаточне рішення прийнято не було, а всі матеріали були направлені на розгляд до виконавчого комітету Вірхівцевської міської ради. 11 серпня 2022 року відбулося засідання комісії з питань захисту прав дітей виконавчого комітету Вірхівцевської міської ради, на якому було прийнято рішення з рекомендацією їй та відповідачу звернутися до суду із позовною заявою про призначення опіки над малолітніми дітьми. Рішенням №142 від 17 серпня 2022 року було затверджено витяг з протоколу засідання міської комісії з питань захисту прав дітей №9 від 11 серпня 2022 року. Тому позивачка просила встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; встановити опікуном малолітніх дітей - ОСОБА_1 .

Рішенням Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 23 січня 2023 року в задоволенні позову відмовлено.

З таким рішенням не погодилась ОСОБА_1 та звернувся з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, порушення норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, ставить питання про скасування оскаржуваного рішення та ухвалення нового судового рішення про задоволення позову.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 12 квітня 2023 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на рішення Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 23 січня 2023 року.

Дослідивши матеріали справи, зміст позовної заяви та апеляційної скарги, колегія дійшла висновку про наявність підстав для залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Виконавчий комітет Верхівцевської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04052608), виходячи з наступного.

Згідно ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За положеннями ч.ч. 5, 7 статті 53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Статтею 192 ЦПК України встановлено, що у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 365 ЦПК України, суддя-доповідач у порядку підготовки справи до апеляційного розгляду з`ясовує питання про склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

За положеннями частин першої статті 11 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" від 13 січня 2005 року №2342-IV, органами опіки та піклування є районні, районні у містах Києві та Севастополі місцеві державні адміністрації, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

Органи опіки та піклування забезпечують вирішення питань щодо: встановлення статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування; надання опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та застосування інших форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; соціального захисту і захисту особистих, майнових, житлових прав та інтересів дітей; забезпечення пріоритетних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; притягнення до відповідальності осіб, які порушують права дитини; надання письмової згоди або заперечення на відчуження нерухомого майна (у тому числі житла) та іншого майна, власником якого є дитина; подання заяв, клопотань, позовів про захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (ч. 2 ст. 11 Закону від 13 січня 2005 року №2342-IV).

Згідно пункту 1.1 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Наказ Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.99 року N34/166/131/88, опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Абзацом 2 пункту 1.2 вказаних вище правил встановлено, що опіка (піклування) встановлюється також для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад (пункт 1.3. Правил).

За змістом пункту 1.7 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Наказ Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.99 року N34/166/131/88, органи опіки та піклування відповідно до покладених на них завдань та розподілу повноважень між структурними підрозділами відповідних управлінь і відділів місцевої державної адміністрації: вирішують питання про встановлення і припинення опіки та піклування; ведуть облік щодо осіб, які потребують опіки (піклування); здійснюють нагляд за діяльністю опікунів і піклувальників; забезпечують тимчасове влаштування неповнолітніх та непрацездатних осіб, які потребують опіки (піклування); розглядають звернення дітей щодо неналежного виконання батьками (одним з них) обов`язків з виховання або щодо зловживання батьків своїми правами; вирішують згідно з чинним законодавством питання щодо грошових виплат дітям, які перебувають під опікою (піклуванням); розглядають спори, пов`язані з вихованням неповнолітніх дітей; розглядають скарги на дії опікунів (піклувальників); вирішують питання щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили навчально-виховні заклади і не мають житла; вживають заходи щодо захисту особистих та майнових прав неповнолітніх дітей і осіб, які перебувають під опікою (піклуванням); беруть участь у розгляді судами спорів, пов`язаних із захистом прав неповнолітніх дітей та осіб, які перебувають під опікою (піклуванням); установлюють опіку над майном у передбачених законом випадках; оформлюють належні документи щодо особи підопічного та щодо майна, над яким установлюється опіка; охороняють та зберігають житло і майно підопічних і визнаних безвісно відсутніми; провадять іншу діяльність щодо забезпечення прав та інтересів неповнолітніх дітей та повнолітніх осіб, які потребують опіки і піклування.

Виходячи з викладеного, приймаючи до уваги, що спір у даній справі заявлений з приводу встановлення опіки та призначення опікуна над малолітніми дітьми, - колегія дійшла висновку про наявність підстав для залучення Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Верхівцевської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської областідо участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Керуючись ст.ст. 53, 192, 259, 268, 365, 381 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Виконавчий комітет Верхівцевської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області.

Надіслати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Органу опіки та піклування Виконавчому комітету Верхівцевської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, копії позовної заяви, рішення місцевого суду, апеляційної скарги, ухвали апеляційного суду про відкриття апеляційного провадження. Надіслати всім учасникам справи копію ухвали апеляційного суду про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Надати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Органу опіки та піклування Виконавчому комітету Верхівцевської міської ради Кам`янського району Дніпропетровської області, строк для подання письмових пояснень щодо позову або відзиву на позов, для подання відзиву на апеляційну скаргу протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали про відкриття апеляційного провадження та копії ухвали про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

До відзиву додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту прийняття, оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий Т.П. Красвітна

Судді І.А. Єлізаренко

О.В. Свистунова

Дата ухвалення рішення06.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111425327
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки та призначення опікуна над малолітніми дітьми

Судовий реєстр по справі —204/7016/22

Постанова від 04.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Рішення від 23.01.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Рішення від 23.01.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні