Ухвала
від 09.06.2023 по справі 610/3580/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/3580/18

№ 6/183/179/23

У Х В А Л А

09 червня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровська область

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Городецького Д.І.

за участю секретаря судового засідання Пономаренко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації, боржник: ОСОБА_1 про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, -

в с т а н о в и в:

22 лютого 2023 року Департамент фінансів Харківської обласної адміністрації звернувся до Балаклійського районного суду Харківської області з заявою про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, виданого на виконання судового рішення від 19 лютого 2019 року у цивільній справі №610/3580/18 за позовом Лозівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину.

В обґрунтування заяви посилався на те, що 19 лютого 2019 року Балаклійським районним судом Харківської області ухвалено рішення за позовом Лозівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину, відповідно до якого з ОСОБА_1 на користь Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації стягнуто 4686 грн. 47 коп. за лікування потерпілого.

На виконання зазначеного рішення суду 27.03.2019 року був виданий виконавчий лист №610/3580/18.

30.09.2020 року державним виконавцем Балаклійського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Кишинським О.О. було ухвалено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу, у зв`язку з відсутністю у боржника майна, на яке можливо звернути стягнення.

Згідно до Положення про Департамент фінансів Харківської обласної державної адміністрації, затвердженим розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації 22.07.202 №444, завданнями Департаменту фінансів, крім іншого є забезпечення захисту фінансових інтересів держави та організація надходження доходів до обласного бюджету.

Водночас рішення Балаклійського районного суду Харківської області від 19 лютого 2019 року у справі №610/3580/18 залишається без виконання в частині відшкодування витрат, пов`язаних з лікуванням потерпілого, на повторно не звернуто до виконання, у зазначений в постанові строк, у зв`язку з ускладненою роботою Департаменту через карантинні обмеження. З огляду на зазначене, просив задовольнити заяву та поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Сторони в судове засідання не з`явились. Їх неявка не перешкоджає розгляду даної заяви.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Суд, розглянувши заяву, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 18.03.2022 року №11/0/9-22 відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану територіальна підсудність судових справ Балаклійського районного суду Харківської області змінена на Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Відповідно до частини 1статті 129 Конституції Україниобов`язковість рішень суду є однією з основних засад судочинства, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій її території.

Відповідно до частини 1статті 18 ЦПК Українисудові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України,і за її межами.

Чинним законодавством України у разі невиконання судових рішень, які набрали законної сили, передбачена процедура їх примусового виконання.

Відповідно до ст.446 ЦПК України процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом.

Встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, що Балаклійським районним судом Харківської області 19 лютого 2019 року у цивільній справі №610/3580/18 за позовом Лозівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину ухвалено судове рішення, яким з ОСОБА_1 на користь Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації стягнуто 4686 грн. 47 коп. за лікування потерпілого.

Рішення набрало законної сили 26 березня 2019 року.

На виконання зазначеного рішення суду 27 березня 2019 року був виданий виконавчий лист №610/3580/18, який звернуто до виконання ВП №62511832.

30.09.2020 року старшим державним виконавцем Балаклійського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Кишинським О.О. було ухвалено постанову про повернення зазначеного виконавчого документу стягувачу, у зв`язку з відсутністю у боржника майна, на яке можливо звернути стягнення та зазначено про те, що виконавчий документ може бути повторно пред`явлений до виконання в строк до 30 грудня 2020 року.

Відповідно до частини 1статті 431 ЦПК Українивиконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

У відповідності до положень ч.ч. 1, 2 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» в редакції, що діяла на момент набрання законної сили рішенням суду /березень 2019 року/, виконавчі документи можуть бути пред`явленні до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного для після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню з наступного для після його прийняття.

Судом встановлено, що на виконання зазначеного рішення суду стягувачу видано виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_1 на користь Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації 4686 грн. 47 коп. за лікування потерпілого. Строк пред`явлення виконавчого листа до виконання зазначений у виконавчому листі до 27 березня 2022 року.

Таким чином судом встановлено, що стягувач на момент звернення до суду 22 лютого 2022 року з зазначеною заявою пропустив строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, оскільки в силу вимог Закону строк пред`явлення зазначеного виконавчого листа до виконання мав був зазначений у виконавчому документі три місці після набрання судовим рішенням законної сили, тобто до 26 червня 2019 року.

Відповідно до постанови старшого державного виконавця Балаклійського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Кишинського О.О. від 30.09.2020року стосовно повернення виконавчого документу стягувачу, у зв`язку з відсутністю у боржника майна, на яке можливо звернути стягнення, зазначено про те, що виконавчий документ може бути повторно пред`явлений до виконання в строк до 30.12.2020 року, тобто зазначений строк було правомірно продовжено на три місяці з дня повернення виконавчого документа стягувачу.

Відповідно до ч.5 ст.12 Закону України «Про виконавче провадження» №1404-III від 02 червня 2016 року в редакції на дату чинення виконавчих дій, у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення.

Після повернення виконавчого листа стягувачу - 30.09.2020 р. перебіг строку пред`явлення виконавчого листа почався з початку і сплинув 30.12.2020 року, відповідно до постанови старшого державного виконавця Балаклійського районного відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Кишинського О.О. від 30.09.2020 року ВП №62511832.

Відповідно до ч.6 ст.12 ЗУ «Про виконавче провадження» №1404-III від 02 червня 2016 року, стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно доч.1 ст.433 ЦПКУкраїни у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Поважність причин пропуску строку є оціночним поняттям та має встановлюватися в кожному окремому випадку на підставі відповідних доказів, які у свою чергу оцінюються судом за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Поважними причинами пропуску строку можуть бути визнані лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальної дії та підтверджені належними доказами.

Таким чином судом встановлено, що строк пред`явлення виконавчого документа до виконання закінчився, та сплив ще 30.12.2020 року. Поважними об`єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони причини пропуску строку пред`явлення виконавчого документу до виконання стягувач зазначає та суд вважає це достовірними, законодавчо регламентованими фактами введення на всій території України з 12 березня 2020 року та до 22 травня 2020 року карантину відповідно до Постанови Кабінету міністрів України №211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 р.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України №392 від 20.05.2020 року «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» передбачено , що «установити з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі COVID-19), з 22 травня 2020 р. до 22 червня 2020 р. на території Автономної Республіки Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей, м. Києва, м. Севастополя (далі регіони) із урахуванням епідемічної ситуації в регіоні карантин, продовживши на всій території України дію карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 р. № 500 «Про продовження

адаптивного карантину до 31 липня 2020 року», продовжено строк карантину на території

України до 31.07.2020 р.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 641 продовжено карантин до 31.08.2020 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2020 р. № 760 продовжено

карантин до 31.10.2020 року.

Відповідно до п. З Прикінцевих положень Розділу XIIЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, провадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

З урахуванням викладеного, зважаючи на те, що складовою справедливого судового розгляду, згідно практики Європейського суду з прав людини, є своєчасне та повне виконання судових рішень, з метою запобігання заподіяння шкоди одній із сторін, суд не вбачає підстав для відмови у задоволенні заяви про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

З огляду на те, що строк пред`явлення виконавчого листа до виконання пропущено стягувачем об`єктивно з незалежних, поважних причини, суд вважає можливим задовольнити заяву та поновити строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа №610/3580/18 виданого Балаклійським районним судом Дніпропетровської області на виконання судового рішення у цивільній справі №610/3580/18 від 19 лютого 2019 року в частині вимог про стягнення з ОСОБА_1 на користь Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації 4686 грн. 47 коп. за лікування потерпілого.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.260, 433 ЦПК України, Законом України «Про виконавче провадження», №1404-III від 02 червня 2016 року в редакції від 17 лютого 2017 року, суд, -

п о с т а н о в и в :

заяву Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації, боржник: ОСОБА_1 про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання задовольнити.

Визнати причини пропуску Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02316575, юридична адреса: 61022, м. Харків, пл.Свободи, 5 Держпром, 9 під`їзд, 6 поверх) строку для пред`явлення виконавчого листа №610/3580/18, виданого Балаклійським районним судом Дніпропетровської області у цивільній справі №610/3580/18 за позовом Лозівської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину поважними.

Поновити Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02316575, юридична адреса: 61022, м. Харків, пл.Свободи, 5 Держпром, 9 під`їзд, 6 поверх) строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа №610/3580/18 виданого Балаклійським районним судом Дніпропетровської області на виконання судового рішення у цивільній справі №610/3580/18 від 19 лютого 2019 року в частині вимог про стягнення з ОСОБА_1 на користь Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації 4686 грн. 47 коп. за лікування потерпілого.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем складення ухвали суду.

Ухвала суду складена і підписана 09 червня 2023 року.

Суддя Д.І. Городецький

Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу111429086
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання

Судовий реєстр по справі —610/3580/18

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Рішення від 19.02.2019

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Рішення від 19.02.2019

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 05.12.2018

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні