Ухвала
від 12.06.2023 по справі 361/2315/22
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/2315/22

провадження № 1-кс/361/829/23

12.06.2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 червня 2023 року м. Бровари

Слідчий суддя Броварського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судум.Бровари Київськоїобласті клопотання старшого слідчого СВ Броварського РУП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Баришівського відділу Броварської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні №12022116130000251, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27січня 2022року та додані до нього матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

25травня 2023року старшийслідчий СВБроварського РУПГУНП вКиївській областікапітан поліції ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням, яке погоджене прокурором Баришівського відділу Броварської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що в липні 2021 року невстановлені особи, які мають відношення до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » спільно із невстановленими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » незаконно заволоділи грунтовим покривом земельної ділянки із кадастровим номером 3210400000:01:005:0074, яка знаходиться по АДРЕСА_1 .

04 серпня 2022 року згідно з ухвалою слідчого судді Броварського міськрайонного суду Київської області проведено огляд земельної ділянки із кадастровим номером 3210400000:01:005:0074, яка знаходиться за зазначеною вище адресою, за участю спеціаліста інженера землевпорядника ОСОБА_5 та головного спеціаліста ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 .

30 серпня 2022 року надійшов лист від ІНФОРМАЦІЯ_3 , де розмір шкоди, заподіяної внаслідок псувань земель, порушення режиму, нормативів і правил їх використання земельної ділянки із кадастровим номером 3210400000:01:005:0074 розраховано з 12,0316га та складає 697892,95 грн.

19 вересня та 04 жовтня 2022 року в порядку ст. 93 КПК України надіслано запит до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на отримання належним чином завірену копію робочого проекту землеустрою на зняття родючого шару ґрунту в межах вказаної земельної ділянки, проте 25 жовтня 2022 року отримано відповідь про відмову надати будь-які документи.

Згідно з рапортом працівника Управління стратегічних розслідувань в Київській області здійснено виїзд за місцем проведення підготовчих робіт на земельній ділянці з кадастровим номером 3210400000:01:005:0074, де встановлено проведення підготовчих земельних робіт окремими групами осіб, які із використанням будівельної техніки: екскаваторів, бульдозерів та вантажних автомобілів знімали родючий покрив по всій площині земельної ділянки та вивозили у невідомому напрямку. Ці роботи проводилися ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), проте у поданому замовником «Повідомленні про початок виконання підготовчих робіт» №КС020201006930 генеральним підрядником вказано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

На запит в порядку ст. 93 КПК України, надісланий 07 лютого 2022 року до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з приводу кладених договорів між цим товариством та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2021 року та акти виконаних робіт, отримано відповідь про те, що порядок витребування документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ.

Крім того, 31 березня 2023 року надіслано запит до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з приводу укладених договорів між цим товариством та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2021 року та акти виконаних робіт, на що отримано відповідь про те, що між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » жодного договору не укладено.

У клопотанні зазначено, що для встановлення істини у кримінальному правопорушенні та доведення вини особи, яка його вчинили, необхідно долучити оригінали документів, а саме документів, які містять інформацію про те, хто саме, коли і в якому місці укладав договори з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про початок виконання підготовчих робіт, а саме зняття та перенесення родючого шару ґрунту із земельної ділянки з кадастровим номером 3210400000:01:005:0074 за період 2021 року, так як ці документи мають доказове значення у цьому провадженні та будуть використані для виявлення обставин кримінального правопорушення.

На думку слідчого, іншим способом отримати оригінали документів, що знаходяться у володінні посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » без ухвали слідчого судді не можливо.

У зв`язку з цим просить надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які зберігаються в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме до:

- договорів між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2021 рік та акти виконаних робіт;

- договорів між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за 2021 рік та акти виконаних робіт.

У судове засідання слідчий не з`явивився, про час і місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, причину неявки суду не повідомив.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, на підставі наданих доказів.

Фіксування за допомогою технічних засобів за правилами ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснюється.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя встановив наступне.

Статтею 132КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Згідно з ч. 3 ст.132КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 5 ст.132КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Частиною першоюст. 159 КПК Українипередбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 7 ст. 163 КПК України).

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що 27 січня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за №12022116130000251 відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 239-1 КК України.

У матеріалах клопотання містяться рапорти співробітників поліції, які не можуть свідчити про вчинене кримінальне правопорушення.

Також слідчим вказано, що огляд земельної ділянки проведено 04 серпня 2022 року на підставі ухвали слідчого судді, проте саму ухвалу до клопотання не додано.

Крім того, до клопотання додано запити в порядку статті 93 КПК України до товариств з обмеженою відповідальністю та відповіді на них, а також протокол, складений 06 квітня 2023 року старшим слідчим Броварського РУП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , допиту свідка ОСОБА_10 , який є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в якому жодних пояснень свідок слідчому не надав на підставі ст. 63 Конституції України.

Інших документів клопотання не містить.

За таких обставин, слідчим не доведено, що є достатні підстави вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159, 160, 163, 164 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенніклопотання старшогослідчого СВБроварського РУПГУНП вКиївській областікапітана поліції ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромБаришівського відділуБроварської окружноїпрокуратури Київськоїобласті ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ додокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю,у кримінальномупровадженні №12022116130000251,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань27січня2022рокута доданідо ньогоматеріали, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення щодо неї можуть бути подані під час підготовчого судового засідання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу111448661
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні №12022116130000251, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27січня 2022року та додані до нього матеріали

Судовий реєстр по справі —361/2315/22

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василенко Т. К.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василенко Т. К.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василенко Т. К.

Ухвала від 01.08.2022

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 17.06.2022

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василенко Т. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні