Ухвала
від 08.06.2023 по справі 370/883/20
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

У Х В А Л А

08 червня 2023 року Справа №370/883/20

Макарівський районний суд Київської області у складі

головуючого судді Косенко А.В.,

із секретарем судового засідання Захарченко Т.М.,

за участю:

представника позивача Ілюшенко К.В.,

при розгляді у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт Макарів Київської області справи

за позовом першого заступника керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Макарівське лісове господарство» до Макарівської районної державної адміністрації Київської області та ОСОБА_1 про визнання недійсним розпорядження, державного акту на право власності на землю та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння,

в с т а н о в и в :

У судове засідання особи, що беруть участь у справі не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

В судовому засіданні представник позивача, прокурор Макарівського відділу Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області Ілюшенко К.В., заявила клопотання про залучення до участі у справі правонаступника в порядку ст. 55 ЦПК України, а саме замість Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Макарівське лісове господарство» до участі у справі слід залучити Київську обласну державну адміністрацію, а замість Макарівської районної державної адміністрації Київської області до участі у справі слід залучити Бучанську районну державну адміністрацію Київської області.

В обґрунтування клопотання прокурор вказав, що позовні вимоги обґрунтовані порушенням вимог земельного та лісового законодавства під час розпорядження земельними ділянками лісового фонду, що перебувають у державній власності.

27.05.2021 набрали чинності окремі положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28.04.2021 № 1423-IX (далі - Закон № 1423-IX).

Згідно з ч. 5 ст. 122 ЗК України, обласні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених ч.ч. 3, 4, 8 цієї статті, у власність або у користування у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена, для всіх потреб.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 31 ЛК України визначено, що обласні державні адміністрації у сфері лісових відносин у межах своїх повноважень на їх території передають у власність, постійне користування для ведення лісового господарства земельні лісові ділянки, що перебувають у державній власності, на відповідній території.

Крім того, за змістом п. 24 розділу X «Перехідні положення» ЗК України, землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад. Крім земель, зокрема, що використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування (у тому числі земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств).

З аналізу зазначених норм законодавства вбачається, що землі лісового фонду належать до державної власності та перебувають у розпорядженні обласних державних адміністрацій.

Ураховуючи вищевикладене, з огляду на ст. 122 ЗК України, повноваження щодо розпорядження спірною земельною ділянкою перейшли до Київської обласної державної адміністрації.

Крім того, згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 року №1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» здійснено реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 року №807- IX «Про утворення та ліквідацію районів», шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з додатком 1. Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 року №807-ІХ до складу Бучанського району Київської області включено Макарівську селищну територіальну громаду, у зв`язку з ліквідацією Макарівського району Київської області.

Розглядаючи клопотання прокурора, суд керується наступним.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Оскільки на даний час землі лісового фонду, які є предметом позову, належать до державної власності та перебувають у розпорядженні обласних державних адміністрацій, а також зважаючи, що Макарівська районна державна адміністрація ліквідована, правонаступником її є Бучанська районна державна адміністрація, клопотання визнається обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Крім того, представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні просила витребувати з нотаріальної контори відомості про те, чи заводилась спадкова справа до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ), якає відповідачем у справі, якщо так, то яким нотаріусом?. Зазначила, що такі відомості необхідні для встановлення спадкоємців померлої, та в подальшому вирішення питання про заміну відповідача ОСОБА_1 її правонаступниками.

З огляду на вимоги ст. 55 ЦПК України, вважаю, що дане клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, 03.02.2023 року Державне підприємство «Макарівське лісове господарство», в собі свого представника, адвоката Захарова О., подав до суду позовну заяву до Фастівської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , треті особи на стороні позивача: перший заступник керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства про визнання недійсним розпорядження та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння, - в якій просив прийняти даний позов до спільного розгляду з первісним позовом у справі №370/883/20, оскільки обидва позови за предметом і підставами, і за сторонами є тотожними.

В судовому засіданні 08.06.2023 року представник позивача, прокурор Макарівського відділу Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області Ілюшенко К.В., заперечила проти прийняття даного позову до спільного розгляду та просила повернути його заявникові з тих підстав, що даний позов подано на стадії судового розгляду вже після закриття підготовчого провадження, а також зважаючи на залучення до участі у справі правонаступників сторін в порядку ст. 55 ЦПК України

Так, ухвалою суду від 16.06.2021 року було закрито підготовче провадження у даній справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Зважаючи на вимоги вимог ч.3 ст. 49 ЦПК України та наведене вище, слід відмовити в прийнятті позовної заяви ДП «Макарівське лісове господарство» від 03.02.2023 року та повернути її заявнику.

Також слід зазначити, що відповідно до ч. 12 ст. 33 ЦПК України у разі зміни складу суду на стадії розгляду справи по суті суд повторно розпочинає розгляд справи по суті, крім випадку, коли суд ухвалить рішення про повторне проведення підготовчого провадження.

Відповідно довимог п.4ч.2ст.223ЦПК Українисуд відкладаєрозгляд справив судовомузасіданні вмежах встановленогоцим Кодексомстроку зокремаз підстав необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Керуючись ст.ст. 84, 55, 223, 260-261 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання прокурора задовольнити.

Залучити до участі у справі в порядку процесуального правонаступництва: 1) Київську обласну державну адміністрацію замість Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Макарівське лісове господарство»; 2) Бучанську районну державну адміністрацію Київської області замість Макарівської районної державної адміністрації Київської області.

Витребувати від Макарівської державної нотаріальної контори Київської області (08001, смт Макарів Київської області, вул. Димитрія Ростовського, 66) відомості із Спадкового реєстру щодо заведеної спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ).

Вказані докази слід подати суду невідкладно.

Роз`яснити особі, у якої витребувано докази, що відповідно до вимог частини 6, 7, 8, 9 статті 84 ЦПК України:

- будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду;

- особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали;

- у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом;

- притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відмовити в прийнятті позовної заяви ДП «Макарівське лісове господарство» від 03.02.2023 року та повернути її заявнику.

Судове засідання відкласти на18.09.2023року на 11 год. 00 хв., що відбудеться у приміщенні Макарівського районного суду Київської області за адресою: смт Макарів, Макарівський район, Київська область, вул. Димитрія Ростовського, 35, зал. № 2.

Копію даної ухвали надіслати до Бучанської районної державної адміністрації (адреса: 08293, Київська область, місто Буча, вул. Інститутська, 22) та Київської обласної державної адміністрації (Офіційна електронна адреса: doc@koda.gov.ua) для відома.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, а у судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, чи розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи - з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя А.В. Косенко

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111461560
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —370/883/20

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 12.05.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні