Ухвала
від 28.02.2024 по справі 370/883/20
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

У Х В А Л А

28 лютого 2024 року Справа №370/883/20

Макарівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Косенко А.В.,

із секретарем судового засідання Некращук Я.А.,

за участю:

представника позивача ОСОБА_1 ,

при розгляді у відкритому судовому засіданні у залі суду у смт Макарів Київської області справи

за позовом першого заступника керівника Києво-Святошинської окружної прокуратури Київської області в інтересах держави в особі Київської обласної державної адміністрації до Бучанської районної державної адміністрації Київської області та ОСОБА_2 про визнання недійсним розпорядження, державного акту на право власності на землю та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння,

в с т а н о в и в :

В підготовчому засіданні 28.02.2024 року представник позивача ОСОБА_1 , заявила письмове клопотання про залучення в порядку процесуального правонаступництва після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідачки ОСОБА_2 її онуку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ), у зв`язку із прийняттям нею спадщини за заповітом. Крім того, посилаючись на те, що померла відповідачка ОСОБА_2 склала заповіт на випадок своєї смерті, яким спірну земельну ділянку заповіла своєму сину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ), представник позивача ОСОБА_1 просила останнього залучити до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки майбутнє рішення у вказаній справі може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_4 .

Інші учасники справи у підготовче засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому процесуальним законом порядку.

Відповідно дост.55ЦПК Україниу разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Як вбачається з копії спадкової справи №98/2022 року (а.с.207-233) після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідачки ОСОБА_2 , єдиним спадкоємцем, що прийняв спадщину є її онука ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи викладене, ОСОБА_3 слід залучити до участі у справі в порядку процесуального правонаступництва замість померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідачки ОСОБА_2 та відкласти підготовче провадження у справі.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Як вбачається з вказаної вище спадкової справи, згідно заповіту (а.с.210) ОСОБА_2 земельну ділянку з кадастровим номером 3222787700:04:00260093, заповіла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Оскільки в матеріалах справи відсутні докази прийняття ОСОБА_4 спадщини після смерті ОСОБА_2 , а відтак клопотання представника позивача ОСОБА_1 про залучення даної особи до участі у справі саме в якості третьої особи, а не правонаступника відповідача, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.53, 55, 198, 251, 253, 260-261 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , залучити до участі у справі в порядку процесуального правонаступництва замість померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідачки ОСОБА_2 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Підготовче судове засідання у даній справі відкласти на 23.04.2024року на15год.00хв. у приміщенні Макарівського районного суду Київської області за адресою: смт. Макарів, Макарівський район, Київська область, вул. Димитрія Ростовського, 35, зал. № 2.

Копію ухвали надіслати учасникам справи, а залученим відповідачу та третій особі також копію позовної заяви з додатками.

Встановити відповідачу ОСОБА_3 15-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву відповідно до вимог ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Згідно з вимогами ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Роз`яснити відповідачу право на пред`явлення зустрічного позову у строк для подання відзиву відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 3 ст. 83 ЦПК України відповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву.

Встановити залученій третій особі, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, 5-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання письмових пояснень щодо позову або щодо відзиву - протягом п`яти днів із дня отримання відзиву.

Роз`яснити учасникам справи, що вони мають право надати відповіді на такі пояснення третьої особи до закінчення підготовчого провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, та може бути оскаржена в порядку і строки, передбачені статтями 353-355 ЦПК України до Київського апеляційного суду.

Суддя А.В. Косенко

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118091204
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним розпорядження, державного акту на право власності на землю та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —370/883/20

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

Ухвала від 12.05.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Косенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні