Ухвала
від 09.06.2023 по справі 567/791/23
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/791/23

У Х В А Л А

09 червня 2023 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі :

головуючий суддя Василевич О.В.

секретар Клімович О.О.

з участю прокурора Острозького відділу Здолубунівської окружної прокуратури

Рівненської області Волкової І.М.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м.Острозі цивільну справу за позовом заступника керівника Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Острозька міська рада Рівненської області, про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації та продажу на земельних торгах,-

встановив :

В Острозький районний суд Рівненської області звернувся заступник керівника Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Острозька міська рада Рівненської області, та просить припинити ОСОБА_1 право власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та продажу на земельних торгах.

Ухвалою суду від 10 травня 2023 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Відповідачка ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилась, про місце, день та час розгляду справи у суді повідомлялась у встановленому законом порядку.

Підставою для звернення до суду з вищевказаним позовом є наступні обставини - ОСОБА_1 , будучи іноземною громадянкою, у вересні 2021 року набула право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та упродовж року добровільно їх не відчужила (кінцевий строк сплив 21.09.2022 року), у зв`язку з чим згідно доводів позивача право власності на земельні ділянки підлягає припиненню шляхом їх конфіскації за рішенням суду та продажу на земельних торгах.

З матеріалів справи судом встановлено, що ОСОБА_1 згідно довіреності від 13.08.2021 року, посвідченої нотаріусом нотаріального округу Сухиничського району Кадлужської області російської федерації, уповноважила ОСОБА_2 бути її представником з усіх питань, пов`язаних з реєстрацією права власності на її ім`я в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства з кадастровими номерами 624288000:09:002:0288, площею 0,0856 га, 5624288000:09:002:0279, площею 0,2073 га, 5624288000:10:004:0122, площею 2,4730 га, 5624288000:10:004:0123 площею 0,0800 га, що знаходяться в с.Українка Острозького району Рівненської області, а також уповноважила ОСОБА_2 подарувати вищевказані земельні ділянки на користь ОСОБА_3 .

В підготовчому засіданні прокурор Острозького відділу Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області Волкова І.М. вважає за необхідне залучити в якості третьої особи на стороні відповідача ОСОБА_2 .

Суд, заслухавши прокурора, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.3 ст.42 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

З огляду на те, що ОСОБА_2 була уповноважена ОСОБА_1 на представництво інтересів останньої з питань, пов`язаних з реєстрацією права власності щодо спірних земельних ділянок, а також на їх відчуження шляхом дарування, що представником не було здійснено, у зв`язку з чим на переконання суду рішення у справі може вплинути на права або обов`язки ОСОБА_2 , а відтак суд вважає за доцільне залучити останню до участі у справі у якості третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачки ОСОБА_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 42, 53, 260, 353 ЦПК України, -

ухвалив:

Підготовче засідання відкласти на 29.06.2023 року о 12 год.

Залучити до участі у цивільній справі за позовом заступника керівника Здолбунівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Острозька міська рада Рівненської області, про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації та продажу на земельних торгах, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачки ОСОБА_2 (адреса: АДРЕСА_1 ).

Направити третій особі копію ухвали та копію позовної заяви з додатками.

Роз`яснити третій особі, що відповідно до вимог ст.192 ЦПК України у десятиденний строк з дня отримання ухвали треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені ч.3-6 ст.178 ЦПК України.

Учасники справи мають право надати відповідь на письмові пояснення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, до початку розгляду справи по суті.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://ost.rv.court.gov.ua/sud1713/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Острозького районного суду Василевич О.В.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення09.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111470718
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —567/791/23

Рішення від 29.12.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Рішення від 19.12.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні