Ухвала
від 12.06.2023 по справі 628/2296/21
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/2296/21

№ 2/183/3495/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

12 червня 2023 року м. Новомосковськ

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Парфьонов Д. О., ознайомившись із матеріалами цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору Відділу державної реєстрації Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області, про визнання права власності та зобов`язання вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В:

30 червня 2021 року позивач звернулась до Куп`янського міськрайонного суду Харківської області з вищевказаним позовом, у якому просить визнати за нею право власності на частину земельної ділянки площею 0,0994 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 6310700000:56:001:0003 та зобов`язати Відділ державної реєстрації Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області внести відповідні зміни до Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно щодо права власності позивача на одну цілу частини земельної ділянки площею 0,0994 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 6310700000:56:001:0003.

Ухвалою судді Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 08 липня 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 28 жовтня 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Розпорядженням Голови Верховного Суду України від 18 березня 2022 року № 11/0/9-22 змінено територіальну підсудність судових справ Куп`янського міськрайонного суду Харківської області і визначено Новомосковському міськрайонному суду Дніпропетровської області.

04 квітня 2023 року цивільна справа надійшла на адресу Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області з супровідним листом судді.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07 червня 2023 року головуючим суддею у справі визначений суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Парфьонов Д. О.

За таких обставин, вважаю за необхідне прийняти цивільну справу до свого провадження.

Водночас, розглянувши подані матеріали, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху, виходячи з наступного.

За ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно з ч.ч. 1, 2, 4, 5 ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до Порядку засвідчення копій документів, визначеного пунктом 5.26 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, «Уніфікована система організаційно - розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів» (ДСТУ4163-2020, прийнято наказом Державного підприємства «Український науководослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП«УкрНДНЦ») від 01 липня 2020 року № 144, набрав чинності з 01 вересня 2021 року), відмітка про засвідчення копії документа складається з таких слів: «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки «Для копій». Зазначеним вище способом повинна засвідчуватись кожна сторінка документа. Разом з тим, якщо копія документа охоплює декілька сторінок, позивач має право прошити та пронумерувати його копію та засвідчити належним чином лише останню його сторінку, аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі №761/5894/17.

У порушення зазначених вимог, копії письмових доказів, які долучені позивачем до заяви не засвідчені у порядку, встановленому чинним законодавством, зокрема не зазначено про відповідність копії письмового доказу оригіналу, відсутні дата засвідчення, прізвище та ім`я особи, якою копії засвідчені, підпису особи, яка засвідчує.

Більш того, за п. 2, 6, 7, 8, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити:

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення п. 2, 6, 7, 8, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позивачем в позові не зазначено:

- ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України третьої особи (Відділу державної реєстрації Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області), а також реєстраційного номеру облікової картки платника податків відповідача, за його наявності або номер і серію паспорта відповідача (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку третьої особи, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача та третьої особи, або вказівку на обізнаність з цього питання;

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Також, за ч. 5 ст. 175 ЦПК України, якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

При цьому, за ч. 4 ст. 175 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зазначає, що звільнена від сплати судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір», оскільки являється вдовою громадянина з числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою категорії 1А.

На підтвердження вказаних обставин надала не засвідчену належним чином копію посвідчення дружини померлого громадянина із числа ліквідаторів категорії 1, смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою та має право на пільги і компенсації, передбачені пп. 5, 7, 8, 11, 12, 20,23, 27 ст.20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 024122 від 08 вересня 2011 року, на підставі якого, на її думку, вона звільнена від сплати судового збору.

Однак, такі твердження позивача є помилковими з огляду на наступне.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VI (далі - Закон № 3674-VI).

Стаття 5 Закону № 3674-VI містить вичерпний перелік позивачів, які звільнені від сплати судового збору в усіх судових інстанціях. Так, зокрема, від сплати судового збору звільняються позивачі - громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Отже, категорія пільговиків, до яких віднесено позивача не є тотожною громадянам, віднесеним до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та користується лише тими пільгами, які передбачені пп.5, 7, 8, 11, 12, 20, 23, 27 ст. 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і позивач самостійно не має статусу громадянки, віднесеної до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що посвідчення дружини померлого громадянина із числа ліквідаторів категорії 1 смерть якого пов`язана з Чорнобильською катастрофою, не дає пільги позивачеві щодо звільнення від сплати судового збору за подачу даного позову. Інших доказів звільнення від сплати судового збору позивачем не надано і позивачеві належить сплатити судовий збір за звернення з позовом до суду.

Так, позивачем заявлено одну вимогу майнового характеру та одну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до пп. 2 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто, на час подання позову - 908,00 грн.

Відповідно до пп. 1 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто, на час подання позову та враховуючи визначену позивачем ціну позову - 908,00 грн.

А тому позивачеві належить сплатити 1 816,00 грн судового збору за подання до суду однієї вимоги майнового та однієї вимоги немайнового характеру.

На підтвердження сплати судового збору до суду необхідно надати документи, що підтверджують сплату вказаного судового збору, або документи, що підтверджують підстави звільнення від його сплати відповідно до закону.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 11 ст. 187 ЦПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

За таких обставин, оскільки після відкриття провадження у справі суддею установлено, що заяву подано без додержання вимог ст. 177 ЦПК України в частині позовної заяви, подання заявником доказів не засвідчених у порядку, встановленому чинним законодавством, неподання доказів сплати судового збору, наявні підстави для залишення без руху заяви із наданням часу позивачеві для усунення недоліків.

При цьому, суд роз`яснює позивачеві, що відповідно до ч. 12, 13 ст. 187 ЦПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

З урахуванням зазначеного, відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України заява підлягає залишенню без руху з повідомленням про це заявника і наданням йому строку для усунення зазначених недоліків його заяви - три дні з дня отримання копії даної ухвали, - шляхом надання виправленої позовної заяви, всіх копій письмових доказів, засвідчених позивачем у порядку, встановленому чинним законодавством, доказів сплати судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 185, 187, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

прийняти до свого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участю третьої особи без самостійних вимог щодо предмету спору Відділу державної реєстрації Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області, про визнання права власності та зобов`язання вчинення дій.

Позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху.

Повідомити ОСОБА_1 про необхідність виправити у триденний строк з моменту отримання копії ухвали зазначені недоліки її позовної заяви шляхом:

-надання виправленої позовної заяви із зазначенням у ній:

?ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України третьої особи, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків відповідача, за його наявності або номер і серію паспорта відповідача - ОСОБА_2 (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку третьої особи, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача та третьої особи, або вказівку на обізнаність з цього питання;

?відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

?відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

?щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

?підтвердження позивача про те, що нею не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

-надання всіх копій письмових доказів, які долучаються нею до позовної заяви, засвідчених у порядку, встановленому чинним законодавством, із зазначенням про відповідність копії письмового доказу оригіналу, дати такого засвідчення, прізвища, імені та підпису особи, яка завіряє копії, для долучення до матеріалів справи;

-сплати судового збору за вимогами майнового та немайнового характеру у розмірі 1816,00 грн. з поданням документів про його сплату, або документа, що підтверджують підстави звільнення від його сплати відповідно до закону для долучення до матеріалів справи.

Роз`яснити позивачеві, що у разі невиконання цієї ухвали, у зазначені вище строки, позовна заява буде залишена без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена лише в частині визначення розміру судових витрат до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги заявником протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії, в іншій частині ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Копію ухвали направити позивачеві.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud0427/.

Ухвала суду складена і підписана 12 червня 2023 року.

Суддя Д. О. Парфьонов

Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111471554
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності та зобов`язання вчинення дій

Судовий реєстр по справі —628/2296/21

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Шиховцова А. О.

Ухвала від 08.07.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Шиховцова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні