Ухвала
від 13.06.2023 по справі 379/749/23
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 379/749/23

Провадження № 2/379/177/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у відкритті провадження

13 червня 2023 року м. Тараща

Суддя Таращанського районного суду Київської області Разгуляєва О.В., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Ріжки» до ОСОБА_1 , приватне сільськогосподарське підприємство " Жовтень", Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації, припинення права оренди,

У С Т А Н О В И В:

23.05.2023 ТОВ «Агрофірма Ріжки» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 ,приватне сільськогосподарське підприємство " Жовтень" , Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації, припинення права оренди у якому просить:

-визнати недійсним договор оренди земельної ділянки, який було укладено 12 грудня 2022 року між ОСОБА_1 та Приватним сільськогосподарським підприємством «Жовтень» щодо земельної ділянки з кадастровим номером 3224485200:03:006:0006, загальною площе 1,5 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області (колишня територія Ріжківської сільської ради Таращанського району Київської області);

- скасування рішення державного реєстратора Таращанської міської ради Київської області Номінат Сергія Юрійовича, яким було зареєстроване право оренди Приватного сільськогосподарського підириемства «Жовтень» на земельну ділянку з кадастровим номером 3224485200:03:006:0006, загальною площею 1,5 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області (колишня територія Ріжківської сільської ради Таращанського району Київської області), індексний номер;

- припинення право оренди Приватного сільськогосподарського підриємства «Жовтень» на земельну ділянку з кадастровим номером 3224485200:03:006:0006, загальною площею 1,5 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області (колишня територія Ріжківської сільської ради Таращанського району Київської області).

26.05.2023 ухвалою суду позовну заяву залишено без руху.

09.06.2023 надійшла заява про виправлення недоліків.

У відкритті провадження необхідно відмовити з таких підстав.

12 червня 2023 року суд відповідно до частини шостої статті 187 ЦПК України звернувся до Управління "Центр надання адміністративних послуг" Таращанської міської ради щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача ОСОБА_1 ..

Як вбачається з довідки № 1036 від 12.06.2023р. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 знято з реєстрації місця проживання АДРЕСА_1 , у зв"язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з пунктом 6 частини першої статті186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно до частин першої, другої статті 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно з частиною четвертою статті 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Виходячи з положень частини першої статті 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку із вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Відповідності до пункту 1 частини першої статті 251, пункту 1 частини першої статті 253 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, яка була стороною по справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, суд зобов`язаний зупинити провадження до залучення до участі у справі правонаступника.

Отже, з наведеного вбачається, що дана норма закону застосовується виключно в разі, коли відповідач на момент відкриття провадження мав цивільну процесуальну дієздатність, однак помер після відкриття провадження у цивільній справі. Тобто правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку статті 55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Цивільний процесуальний кодекс України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі. Навпаки, ЦПК України визначає порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона - учасник процесу вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку зі смертю, після відкриття провадження у справі.

Оскільки пред`явлено позов до померлої ОСОБА_1 , цивільна правоздатність якої на момент вирішення питання про відкриття провадження у справі припинена, вважаю, що за таких обставин у відкритті провадження у справі за вказаним цивільним позовом необхідно відмовити.

Відмова у відкритті провадження за даним позовом не позбавляє позивача права пред`явити вимоги до його спадкоємців у порядку, передбаченому статтею 1281 ЦК України.

На підставі викладеного та керуючись статтею 186 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Ріжки» до ОСОБА_1 , приватне сільськогосподарське підприємство " Жовтень", Таращанської міської ради Білоцерківського району Київської області про визнання договору оренди землі недійсним, скасування державної реєстрації, припинення права оренди,

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Ухвала складена 13.06.2023 року.

Головуючий:О. В. Разгуляєва

СудТаращанський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111478227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —379/749/23

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Разгуляєва О. В.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Разгуляєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні