Ухвала
від 12.06.2023 по справі 925/766/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

12 червня 2023 року м.Черкаси Справа № 925/766/23

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Г.М.Скиби, розглянувши позовну заяву Фермерського господарства "Фенікс М", Черкаська область, Тальнівський район, с.Шаулиха, вул.Тараса Шевченка,44

до SF AGRO S.R.O., Прибінова,1, Требішов,Словацька Республіка, 07501

про стягнення грошових коштів у сумі 225000,00 євро (еквівалент у національній валюті 8838045,00 грн),

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство "Фенікс М" звернулось в Господарський суд Черкаської області із позовом до SF AGRO S.R.O. з вимогами про стягнення 225000,00 євро (еквівалент 8838045,00 грн за офіційним курсом НБУ від 31.05.2023) з підстав неналежного виконання останнім умов контракту від 07.04.2022 №0329/V/1/2022.

Водночас судом встановлено, що відповідач по справі є нерезидентом України та не має своїх зареєстрованих представництв на території України.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів, місцезнаходженням SF AGRO S.R.O. є Словацька Республіка, поштова адреса: 07501, Требішов, в.Прибінова,1.

За приписами ст.3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ст.365 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст.3 Закону України "Про міжнародне приватне право", якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Згідно із ст.366 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

При цьому, за змістом ст.76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Пунктом 2.2 додаткової угоди №1 до контракту від 07.04.2022 №0329/V/1/2022 передбачено, що право, що застосовується до цього контракту матеріальне та процесуальне право України; що усі спори, розбіжності чи вимоги, які виникають з цього договору або у зв`язку з ним, у тому числі щодо його укладення, тлумачення, виконання, порушення, припинення чи недійсності, підлягають вирішенню у Господарському суді Черкаської області.

За таких обставин суд дійшов висновку, що спір підсудний господарському суду Черкаської області.

За змістом ч.5 ст.176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

При цьому, ч.5 ст.242 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, - у випадку наявності в особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення, якщо така адреса відсутня.

Згідно із ст.367 Господарського процесуального кодексу України у разі, якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок вручення судових та позасудових документів на території Словацької Республіки регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, учасниками якої є також Україна та Словацька Республіка.

Статтею 1 вказаної Конвенції передбачено, що ця Конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

За змістом статті 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (стаття 3 Конвенції).

Згідно із ст.5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

Відтак, суд вважає за необхідне звернутись до Центрального Органу Словацької Республіки Department of Private International Law Ministry of the Slovak Republic (Racianska 71, 813 11 Bratislava, Slovakia) з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі SF AGRO S.R.O., Прибінова,1, Требішов, Словацька Республіка, 07501.

Пунктом 4 ч.1 ст.228 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з п.8 ч.1 ст.229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення Конвенції та приписи ст.ст.228, 229 Господарського процесуального кодексу України, з метою забезпечення прав відповідача у справі, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі у зв`язку з направленням документів уповноваженому органу запитуваної держави.

З урахуванням викладеного та керуючись ст.176, п.4 ч.1 ст.228, п.8 ч.1 ст.229, ст.ст.234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Проведення підготовчого засідання призначити на 11:00 год. 12 жовтня 2023 року. Засідання суду провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м.Черкаси, бульв.Шевченка,307, каб.316.

4. До дня засідання подати суду:

Позивачу: оригінали поданих у справу документів для огляду судом; ймовірну відповідь на відзив подати суду не пізніше 10.10.2023.

Встановити відповідачу строк для надіслання (надання) господарському суду та позивачу відзиву на позов відповідно до вимог ст.165 Господарського процесуального кодексу України протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання цієї ухвали, але не пізніше 06.10.2023.

5. Зобов`язати позивача та відповідача надати суду документи на підтвердження правового статусу SF AGRO S.R.O. на дату розгляду справи у суді (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру, тощо), оформлені з урахуванням статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право").

6. Повідомити сторони, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

7. Роз`яснити сторонам, що в силу положень п.2 ч.2 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка в засідання суду учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

8. Роз`яснити позивачу, що відповідно до п.4 ч.1 ст.226 Господарського процесуального кодексу України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору.

9. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

10. Зобов`язати позивача в 20-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на словацьку мову таких документів:

- ухвали Господарського суду Черкаської області від 12.06.2023 у справі №925/766/23 2 (два) примірники;

- позовної заяви Фермерського господарства "Фенікс М" від 01.06.2023 (яка надійшла до Господарського суду Черкаської області 08.06.2023 за вх.№9584/23) 2 (два) примірники;

- прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів 2 (два) примірники.

11. Після надходження вказаних у п.10 даної ухвали документів, направити процесуальні документи для їх вручення відповідачу у справі SF AGRO S.R.O. (Словацька Республіка, 07501, Требішов, в.Прибінова,1, VAT number: 2121566084, e-mail: sfagrosro@gmail.com) через Центральний Орган Словацької Республіки - Department of Private International Law Ministry of the Slovak Republic (Racianska 71, 813 11 Bratislava, Slovakia) на підставі судового доручення про вручення судових документів.

12. Провадження у справі №925/766/23 зупинити до виконання судового доручення про вручення судового документу відповідачу чи повідомлення про неможливість такого виконання.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст.235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки визначені ст.ст.255-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Г.М.Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111484244
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/766/23

Судовий наказ від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні