Рішення
від 13.06.2023 по справі 550/375/23
ЧУТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 550/375/23

Провадження № 2/550/118/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 червня 2023 року смт. Чутове

Чутівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Хоменка Д.Є.,

за участю секретаря судового засідання - Лисенко Р.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чутове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чутівської селищної ради Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: фізична особа-підприємець ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до Чутівської селищної ради Полтавської області, в якому просить визнати право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Позовні вимоги мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивача ОСОБА_4 . Після його смерті відкрилася спадщина, що складається із земельної ділянки площею 5,07 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території колишньої Вільхуватської сільської ради Полтавського (Чутівського) району Полтавської області, яка належала померлому ОСОБА_4 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серія РІ № 557132, виданого Вільхуватською сільською радою народних депутатів 17.01.2003 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 515. Спадкоємцями після померлого ОСОБА_4 є його дружина ОСОБА_5 та син ОСОБА_6 (батько позивача) в рівних долях, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом серія ВАЕ №017982 від 03.03.2003 року виданого державним нотаріусом Чутівської державної нотаріальної контори Коваль І.В. Інший син померлого ОСОБА_4 ОСОБА_7 подав заяву про те, що спадщину не прийняв та на неї не претендує, до суду про продовження строку для прийняття спадщини звертатися не буде. 03.03.2003 року дружині ОСОБА_5 було видане свідоцтво про право на спадщину за законом на частку спадкового майна, а саме земельну ділянку площею 5,07 га зареєстроване в реєстрі за № 301. ОСОБА_6 (батько позивача) прийняв спадщину, але не оформив її. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_6 . Позивач успадкував після померлого батька земельну ділянку площею 5,13 га і 26.04.2005 року йому було видане свідоцтво про право на спадщину за законом.

Із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на частку земельної ділянки позивач звернувся до державного нотаріуса Чутівської державної нотаріальної контори Махринської О.В., але 15.12.2022 року отримав відмову у вчиненні нотаріальної дії.

29 березня 2023 року відкрито провадження у справі у порядку загального позовного провадження та призначено справу до підготовчого судового засідання.

19 квітня 2023 року ухвалою суду закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, до суду надійшла заява представника позивача в якій він просить розгляд справи проводити за відсутності позивача та його представника, позов підтримують повністю та просять його задовольнити.

Представник відповідача Чутівської селищної ради Полтавської області в судове засідання не з`явився, на адресу суду надійшла заява від Чутівської селищної ради Полтавської області про розгляд справи без участі представника, проти задоволення позову не заперечує.

Від третіх осіб до суду надійшли заяви про розгляд справи без їх участі, проти задоволення позовних вимог не заперечували.

Таким чином, на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового засідання технічними засобами у відсутності сторін та їх представників на підставі доказів, які є в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи та наявні у ній докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Частиною 1ст. 2 ЦПК Українипередбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення своїх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як вбачається з вимог ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно вимог ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Судом встановлено, що ОСОБА_4 на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серія РІ № 557132, виданого Вільхуватською сільською радою народних депутатів 17.01.2003 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 515, належала земельна ділянка площею 5,07 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території колишньої Вільхуватської сільської ради Полтавського (Чутівського) району Полтавської області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 (дід позивача), що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 12.02.2003 року.

Спадкоємцями після померлого ОСОБА_4 є його дружина ОСОБА_5 (баба позивача) та син ОСОБА_6 (батько позивача) в рівних долях.

ОСОБА_5 прийняла частку спадкового майна, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом серія ВАЕ №017982 від 03.03.2003 року виданого державним нотаріусом Чутівської державної нотаріальної контори Коваль І.В.

ОСОБА_6 успадкував але не оформив свої спадкові права.

Інший син померлого ОСОБА_4 ОСОБА_7 подав заяву про те, що спадщину не прийняв та на неї не претендує, до суду про продовження строку для прийняття спадщини звертатися не буде.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 26.10.2004 року.

Після смерті ОСОБА_6 , позивач успадкував земельну ділянку площею 5,13 га, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом серія ВСА № 647695 від 26.04.2005 року виданого державним нотаріусом Чутівської державної нотаріальної контори Коваль І.В.

ОСОБА_5 мати померлого відмовилась від прийняття належної їй частки у спадщині.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 21.12.2013 року.

Позивач є спадкоємцем за законом після смерті батька ОСОБА_6 , та звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії державного нотаріуса Чутівської державної нотаріальної контори Махринської О.В. від 15.12.2022 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв`язку з відсутністю у спадкоємця ОСОБА_1 Витягу з Державного земельного кадастру на частку земельної ділянки площею 5,07 га, яка знаходиться на території Вільхуватської сільської ради Чутівського району Полтавської області та належить ОСОБА_4 .

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. (стаття 1218 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» судам роз`яснено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд вважає, що у даній справі спадкові права ОСОБА_1 підлягають судовому захисту, оскільки, враховуючи фактичні обставини даної справи, останній позбавлений права захистити відповідні права у позасудовому порядку, а тому позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,556 га, кадастровий номер 5325482700:00:002:0544, розташовану на території Чутівської селищної ради Полтавського району Полтавської області, підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 206,263, 265, 268 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Чутівської селищної ради Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: фізична особа-підприємець ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 , право власності на земельну ділянку площею 2,556 га, кадастровий номер 5325482700:00:002:0544, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Чутівської селищної ради Полтавського району Полтавської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк, з дня його проголошення, апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: с. Войнівка, Полтавський район, Полтавська область, паспорт № НОМЕР_4 , РНОКПП НОМЕР_5 ).

Відповідач: Чутівська селищна рада Полтавської області, ЄДРПОУ 21047282, адреса місце розташування: Полтавська область, Полтавський район, смт. Чутове, вул. Набережна, 9.

Третя особа: Фізична особа підприємець ОСОБА_2 АДРЕСА_2 .

Третя особа: ОСОБА_3 : зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Суддя: Д.Є. Хоменко

СудЧутівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111489826
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —550/375/23

Рішення від 13.06.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Чутівський районний суд Полтавської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні