Ухвала
від 13.06.2023 по справі 588/1088/23
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 588/1088/23

провадження № 2/588/223/23

Номер рядка звіту 58

У Х В А Л А

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження

13 червня 2023 року м. Тростянець

Суддя Тростянецького районного суду Сумської області Огієнко О.О., розглянувши матеріали позову ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ) до Приватного підприємства «Круглий двір» (адреса: вул. Благовіщенська, буд. 58а, м. Тростянець, Охтирський район, Сумська область, 42600) про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та стягнення моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 у травні 2023 року звернувся до суду із вказаним позовом, у якому просить суд:

1) визнати недостовірною та такою, що порушує його немайнові права на повагу до його честі, гідності та ділової репутації, інформацію яка була опублікована 20 квітня 2023 року у випуску № 16 (1189) щотижневої газети м. Тростянець Сумської області «Круглий двір» на сторінці № 2 під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме інформацію про те, що:

1.1.«У базі російський пропагандистів та поплічників окупаційного режиму « ІНФОРМАЦІЯ_2 », основаній на інформації від добровольців знаходиться й двоє тростянчан ОСОБА_2 та ОСОБА_3 »;

1.2.Що « ОСОБА_1 є шанувальником Росії». Що « ОСОБА_1 привласнив собі цегельню в Тростянці»;

1.3.Що «після початку вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року та входу російських окупаційних сил до Тростянця, ОСОБА_2 зрадив Україну і перейшов на бік ворога»;

1.4.Що « ОСОБА_4 забезпечував усім необхідним - житлом, технікою, продовольством та інформацією про позиції ЗС України. Так він став мерзенним зрадником України»;

1.5.Що «За «співпрацю» з ворогом ОСОБА_5 загрожує суворе покарання, яке його неминуче спіткає…»;

2) зобов`язати Приватне підприємство «Круглий дві» протягом 10 днів з дня набрання законної сили рішенням суду спростувати розповсюджену ним недостовірну інформацію, шляхом публікації на першій сторінці тиражом 4000 примірників статті зі спростуванням інформації, яка була опублікована 20 квітня 2023 року у випуску № 16 (1189) щотижневої газети м. Тростянець Сумської області «Круглий двір» на сторінці № 2 у статті під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з обов`язковим зазначенням, що раніше опублікована інформація є неправдивою про те, що :

2.1. «У базі російський пропагандистів та поплічників окупаційного режиму « ІНФОРМАЦІЯ_2 », основаній на нформації від добровольців знаходиться й двоє тростянчан ОСОБА_2 та ОСОБА_3 »;

2.2. Що « ОСОБА_1 є шанувальником Росії». Що « ОСОБА_1 привласнив собі цегельню в Тростянці»;

2.3. Що «після початку вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року та входу російських

окупаційних сил до Тростянця, ОСОБА_2 зрадив Україну і перейшов на бік ворога»;

2.4. Що « ОСОБА_4 забезпечував усім необхідним - житлом, технікою,

продовольством та інформацією про позиції ЗС України. Так він став мерзенним

зрадником України»;

2.5. Що «За «співпрацю» з ворогом ОСОБА_5 загрожує суворе покарання, яке

його неминуче спіткає…»;

3) стягнути з Приватного підприємства «Круглий двір» на його користь 200000,00 грн моральної шкоди;

4) понесені судові витрати покласти на відповідача.

Ухвалою судді Тростянецького районного суду Сумської області від 25.05.2023 вказана позовна заява була залишена без руху та позивачу надано строк 10 днів (з дня вручення копії ухвали) для усунення недоліків - надання оригіналу документа на підтвердження сплати судового збору в розмірі 1154, 80 грн.

На виконання вказаної ухвали, від представниці позивача - адвоката Шершак-Гукової А.М. 12.06.2023 надійшла квитанція про сплату судового збору в розмірі 1154,80 грн, тим самим усунуто недоліки, які стали підставою для залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовна заява відповідає вимогам статей 175, 177 ЦПК України, підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, підсудна Тростянецькому районному суду Сумської області, підстави для її повернення, відмови у відкритті провадження, залишенні без руху відсутні.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема, позовного провадження (загального або спрощеного).

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються: 1) малозначні справи; 2)справи, що виникають з трудових відносин; 3) справи про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд (частина 1 статті 274 ЦПК України).

Ця справа із урахуванням предмету позову, характеру правовідносин, категорії спору, кількості сторін, обсягу та характеру доказів у справі, а також значення справи для сторін і суспільства відповідно до пункту 2 частини 6 статті 19 ЦПК України відноситься до категорії малозначних справ як така, що є справою незначної складності, і не входить до переліку тих, які відповідно до частини 4 статті 274 ЦПК України, не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження.

Із оглядуна викладене,розгляд справи здійснюватиметься за правилами спрощеного позовного провадження.

Виходячи з предмету та підстав заявленого позову, на підставі ч. 5ст. 279 ЦПК України суд вважає необхідним заслухати усні пояснення учасників справи, для чого здійснити їх виклик.

Крім того, 23.05.2023 представником позивача - адвокатом Шершак-Гуковою А.М. було подано клопотання про проведення усіх судових засідань по данфій справі у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних техгнічних засобів, за допомогою підсистеми ЄСІТС.

Вирішуючи заявлене представником позивача клопотання враховую наступне.

Відповідно до частини 7 статті 11Закону України«Про судоустрійі статуссуддів» учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частин першої та третьої статті 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Ураховуючи викладене, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання представника позивача та постановлення ухвали про її участь у судовому засіданні по даній справі у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із використанням власних технічних засобів.

Керуючись статтями 175, 177, 178, 190, 212, 274, 277-279 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «Круглий двір» про захист честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та стягнення моральної шкоди.

Справу розглянути за правилами спрощеного провадження, із повідомленням (викликом) сторін.

Призначити справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні у залі Тростянецького районного суду Сумської області (вул. Миру, 9, м. Тростянець, Сумська область), який відбудеться 26 липня 2023 року о 09 год. 30 хв.

Розгляд справи здійснювати у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із використанням власних технічних засобів представника позивача ОСОБА_6 , як зареєстрованого учасника системи «Електронний суд», роз`яснивши представнику позивача, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Надіслати відповідачу копію позовної заяви разом із копіями доданих до неї документів та встановити строк для подачі відзиву на позов протягом 15 днів із дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач повинен також надіслати позивачу.

Роз`яснити відповідачу, що у разі не надання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Встановити позивачу десятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка повинна відповідати вимогам ч. 3-5ст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду позивач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи копію відповіді та доданих до неї документів.

Встановити відповідачу десятиденний строк із дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке повинно відповідати вимогам ч. 3-5ст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) заперечення до суду відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам його копію та доданих до нього документів.

Роз`яснити, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, а саме за такою веб-адресою сторінки - http://court.gov.ua/fair/sud1818.

Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Огієнко

СудТростянецький районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено15.06.2023
Номер документу111493057
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах про захист немайнових прав фізичних осіб, з них до засобів масової інформації

Судовий реєстр по справі —588/1088/23

Ухвала від 24.09.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Постанова від 20.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Криворотенко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні