Постанова
від 31.08.2010 по справі 2а-6020/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.6.2

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 серпня 2010 року Справа № 2а-6020/10/1270

< Текст >

Луганський окружний адміністративний суд у склад і

головуючого судді: Тріфано вої С.С.,

за участю секретаря: Лейбен ко О.Д.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку справу за адміністративн им позовом Ленінської міжрай онної державної податкової і нспекції у м. Луганську до Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Лугсбиткомпані-МК », третя особа - Начальник уп равління державної реєстрац ії та міського реєстру Луган ської міської ради про припи нення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

06 серпня 2010 року позивач звер нувся до Луганського окружно го адміністративного суду із позовною заявою, в якій посла вся на те, що Товариство з обме женою відповідальністю «Луг сбиткомпані-МК» зареєстрова не Виконавчим комітетом Луга нської міської ради 07 листопа да 2008 року за реєстр. № 13821020000015684 та б уло взято на облік в Ленінськ ій МДПІ у м.Луганську згідно д овідки № 734 від 10 листопада 2008 ро ку. Згідно установчих докуме нтів підприємства, його місц езнаходження: м. Луганськ, вул . Комісара Санюка, 64а. Засновни ком та керівником є ОСОБА_1 .

У позовній заяві зазначено , що постановою слідчого СВ ПМ ДПІ у м. Свердловську поруше на кримінальна справа відно сно ОСОБА_1 за ознаками ск ладу злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

Позивач зазначає, що Ленін ська МДПІ у м. Луганську не вба чає наявності порушень при з дійсненні державної реєстра ції ТОВ «Лугсбиткомпані-МК» з боку Управління державної реєстрації та міського реєст ру Луганської міської ради. В сі дії реєструючим органом в чинені відповідно до вимог, п ередбачених Законом України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців».

На підставі викладеного, по зивач просив визнати недійсн им запис від 07 листопада 2008 рок у за реєстр. № 13821020000015684 про держав ну реєстрацію ТОВ «Лугсбитко мпані-МК» з моменту реєстрац ії та припинити юридичну осо бу.

Ухвалою суду від 31 серпня 2010 р оку закрито провадження по с праві в частині позовних вим ог про визнання недійсним за пису від 07 листопада 2008 року за реєстр. № 13821020000015684 про державну р еєстрацію ТОВ «Лугсбиткомпа ні-МК» у зв' язку з тим, що дан і позовні вимоги не належить розглядати в порядку адміні стративного судочинства.

У судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав, надав пояснення, аналогі чні викладеним у позовній за яві.

Представник відповідача у судовому засіданні проти по зову заперечував, просив суд відмовити у задоволені позо ву у повному обсязі.

Представник третьої особи - Управління державної реє страції та міського реєстру Луганської міської ради прот и позову заперечував, просив суд відмовити у задоволені п озову у повному обсязі.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, представн ика відповідача, дослідивши матеріали справи, суд вважає , що позовні вимоги не підляга ють задоволенню з огляду на т аке.

Відповідно до статті 10 Зако ну України від 04 грудня 1990 року N 509-XII «Про державну податкову с лужбу в Україні» до функцій о рганів державної податкової служби належить контроль за своєчасністю, достовірністю , повнотою нарахування та спл ати податків та зборів (обов'я зкових платежів), контроль за своєчасністю подання платни ками податків бухгалтерськи х звітів і балансів, податков их декларацій, розрахунків т а інших документів, пов'язани х з обчисленням податків, інш их платежів, а також перевірк а достовірності цих документ ів щодо правильності визначе ння об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших п латежів.

З метою реалізації вказано ї основної функції податково го органу Закон України від 04 грудня 1990 року № 509-XII «Про держав ну податкову службу в Україн і» визначив право органів де ржавної податкової служби зд ійснювати документальні нев иїзні перевірки, а також план ові та позапланові виїзні пе ревірки своєчасності, достов ірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (о бов'язкових платежів), додерж ання валютного законодавств а; одержувати у платників под атків (посадових осіб платни ків податків) пояснення з пит ань, що виникають під час пере вірок та стосуються реалізац ії повноважень органів держа вної податкової служби, вста новлених цим та іншими закон ами України; вимагати від пла тників податків, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податков ого законодавства, контролюв ати виконання законних вимог посадових осіб органів держ авної податкової служби, а та кож припинення дій, які переш коджають здійсненню повнова жень

Судом встановлено, що Держа вна реєстрація юридичної осо би - Товариства з обмеженою відповідальністю «Лугсбитк омпані-МК» (Код ЄДРПОУ 36255367) пров едена Виконавчим комітетом Л уганської міської ради 07 лист опада 2008 року, реєстр. № 13821020000015684, мі сцезнаходження: м. Луганськ, вул. Комісара Санюка, буд. 64а. За сновником та керівником підп риємства є ОСОБА_1.

Ст. 2-3 ЗУ «Про державну реєстр ацію юридичних та фізичних о сіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755-ІV (далі - Закон № 755), встановлен о, що відносини, які виникають у сфері державної реєстраці ї юридичних та фізичних осіб - підприємців, регулюються Ко нституцією України, цим Зако ном та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідн о до цього Закону. Дія цього За кону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних о сіб незалежно від організаці йно-правової форми, форми вла сності та підпорядкування, а також фізичних осіб -підприє мців.

Частиною 1 статті 33 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців» юридична особа припиняється в результаті п ередання всього свого майна, прав та обов' язків іншим юр идичним особам - правонасту пникам у результаті злиття, п риєднання, поділу, перетворе ння (реорганізації) або в резу льтаті ліквідації за рішення м, прийнятим засновниками (уч асниками) юридичної особи аб о уповноваженим ними органом , за судовим рішенням або за р ішенням органу державної вла ди, прийнятим у випадках, пере дбачених законом.

Частиною 2 статті 38 Закону Ук раїни від 15 травня 2003 року № 755-IV « Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців» встановлено, щ о підставами для постановлен ня судового рішення щодо при пинення юридичної особи, що н е пов' язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є: ви знання недійсним запису про проведення державної реєстр ації через порушення закону, допущені при створенні юрид ичної особи, які не можна усун ути; провадження нею діяльно сті, що суперечить установчи м документам, або такої, що заб оронена законом; невідповідн ість мінімального розміру ст атутного фонду юридичної осо би вимогам закону; неподання протягом року органам держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів фінансової звітності відпов ідно до закону; наявність в Єд иному державному реєстрі зап ису про відсутність юридично ї особи за вказаним її місцез находженням.

Посилання позивача на те, що 30 червня 2010 року порушено крим інальну справу відносно засн овника підприємства - ОСО БА_1 і що, як стверджує позива ч, є підставою для припинення юридичної особи ТОВ «Лугсби ткомпані-МК» не заслуговує н а увагу, оскільки вказана кри мінальна справа не розглянут а та не винесено обвинувальн ого вироку.

Враховуючи, що провадження в частині позовних вимог про визнання недійсним запису в ід 07 листопада 2008 року за реєст р. № 13821020000015684 про державну реєстра цію ТОВ «Лугсбиткомпані-МК» закрито у зв' язку з тим, що да ні позовні вимоги не належит ь розглядати в порядку адмін істративного судочинства, ін ших підстав, встановлених за коном для припинення юридичн ої особи, судом не встановлен о, наді позовні вимоги задово ленню не підлягають. Крім тог о, доказів про внесення до Єди ного державного реєстру запи су про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням суду не надано.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, ч. 2 ст. 38 Закону Укра їни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців» №755 від 15.05.20 03, Законом України «Про держав ну податкову службу в Україн і» № 509 від 04.12.1990, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні ад міністративного позову Лені нської міжрайонної державно ї податкової інспекції у м. Лу ганську до Товариства з обме женою відповідальністю «Луг сбиткомпані-МК» про припинен ня юридичної особи за необґр унтованістю.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційн ого адміністративного суду.

Апеляційна скарга п одається до Донецького апел яційного адміністративного суду через Луганський окру жний адміністративний суд. К опія апеляційної скарги од ночасно надсилається особою , яка її подає, до суду апеляці йної інстанції.

Апеляційна скарга н а постанову суду першої ін станції подається протягом десяти днів з дня її прогол ошення. У разі застосування с удом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийн яття постанови у письмовом у провадженні апеляційна ск арга подається протягом дес яти днів з дня отримання ко пії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених част иною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено п ро можливість отримання ко пії постанови суду безпосер едньо в суді, то десятиден ний строк на апеляційне оск арження постанови суду обчи слюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отрима ння суб'єктом владних повнов ажень повідомлення про можл ивість отримання копії пост анови суду.

Постанова набирає за конної сили після закінченн я строку подання апеляційн ої скарги, встановленого ста ттею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляц ійної скарги судове рішення , якщо його не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, в ідмови у відкритті апеляційн ого провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

< Текст >

Суддя Тріфанова С.С.

Дата ухвалення рішення31.08.2010
Оприлюднено15.09.2010
Номер документу11151747
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6020/10/1270

Ухвала від 27.09.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 27.09.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 12.10.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Малашкевич С.А.

Постанова від 31.08.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Тріфанова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні