Ухвала
від 14.06.2023 по справі 320/10956/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

14 червня 2023 року Київ № 320/10956/23

Київський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Журавля В.О., суддів Басая О.В., Войтовича І.І.,

за участю секретаря судового засідання Долянівської Я.Л.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

представник позивача - Линник Є.В.,

представника відповідача - Пальчик М.О.,

представник третьої особи-1 - Карпенко Н.В.,

представник третьої особи-2 - не прибув,

розглянувши в підготовчому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Кабінету Міністрів України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування України, про визнання протиправною та скасування постанови, визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 (далі - позивач) з позовною заявою до Кабінету Міністрів України (далі - відповідач), треті особи, які не заявляють самостійних вимог: Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування України, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України»;

- визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України по не вчиненню дій щодо впровадження заходів, які б забезпечили дотримання положень ст.49-2 КЗпП України по внесенню пропозиції всіх вакантних посад в Пенсійному фонді України ОСОБА_1 у зв?язку зі скороченням штату працівників Фонду соціального страхування України;

- зобов?язати Кабінет Міністрів України розробити та впровадити заходи, які б забезпечили дотримання положень ст.49-2 КЗпП України щодо пропозиції працівникам Фонду соціального страхування України посади яких скорочуються всіх вакантних посад в структурі Пенсійного фонду України.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 18 квітня 2023 р. відкрито провадження та вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження колегією у складі трьох суддів та призначено підготовче судове засідання на 14 червня 2023 р.

17 травня 2023 року у підготовчому провадженні представник відповідача подав клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Міністерство соціальної політики України. Клопотання мотивоване тим, що рішення у справі № 320/10956/23 може вплинути на права та обов`язки Міністерства соціальної політики України, як органу, що є головним розробником нормативно-правового акту, який оскаржується, безпосередньо реалізовує державну політику у відповідній сфері.

У підготовчому засіданні 14 червня 2023 р. позивач та його представник заперечували проти залучення до участі в розгляді справи Міністерства соціальної політики України, представник відповідача та представник третьої особи-1 - підтримали клопотання та просили його задовольнити.

Розглянувши клопотання про залучення до участі в справі третьої особи, заслухавши думку позивача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд зазначає таке.

Положеннями частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Суд бере до уваги, що Міністерство соціальної політики України є головним розробником нормативно-правового акту, який оскаржується, безпосередньо реалізовує державну політику у відповідній сфері.

Оскільки рішення по справі може вплинути на права та обов`язки Міністерства соціальної політики України, то суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення останнього до участі у справі №320/10956/23 як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

У зв`язку із залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання для повідомлення третьої особи та для надання часу третій особі подати пояснення щодо позову.

З метою належної підготовки справи для розгляду по суті, в підготовчому засіданні 14 червня 2023 р. суд поставив на обговорення питання про продовження строку підготовчого провадження у справі №320/10956/23 на 30 днів.

Учасники справи не заперечили проти продовження строку підготовчого провадження у справі №320/10956/23 на 30 днів.

Розглянувши питання про продовження строку підготовчого провадження у справі №320/10956/23 на 30 днів, заслухавши думку позивач та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд зазначає таке.

Відповідно до вимог частини четвертої статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Згідно з вимогами п. 3 частини другої статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Ураховуючи зазначене та беручи до уваги те, що не розглянуті усі питання, визначені частиною другою статті 180 Кодексу адміністративного судочинства України, а строк підготовчого провадження спливає 18 червня 2023 р., суд вважає, що необхідно продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів та відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 173, 179, 181, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Залучити до участі у справі №320/10956/23 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача - Міністерство соціальної політики України (місцезнаходження: вул. Еспланадна, буд. 8/10, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ - 37567866).

2. Роз`яснити третій особі, що вона має право протягом п`яти днів з дня вручення цієї ухвали подати до суду пояснення щодо позову, а щодо відзиву - протягом десяти днів з дня його отримання. При цьому згідно з статтею 165 Кодексу адміністративного судочинства України, до пояснення третьої особи щодо позову або відзиву застосовуються правила, встановлені частинами другою-четвертою статті 162 цього ж Кодексу.

3. Копію ухвали надіслати (вручити) особам, які беруть участь у справі.

4. Направити Міністерству соціальної політики України копію цієї ухвали та позовної заяви з додатками.

5. Продовжити строк підготовчого провадження у справі на 30 днів.

6. Відкласти підготовче засідання в адміністративній справі №320/10956/23.

Призначити підготовче засідання на 12 липня 2023 року о 13 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні Київського окружного адміністративного суду (адреса: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, 1-й під`їзд, 6-й поверх).

7. У підготовче засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

8. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не оскаржується. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий суддя Журавель В.О.

СуддяБасай О.В.

СуддяВойтович І.І.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111531501
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо

Судовий реєстр по справі —320/10956/23

Рішення від 17.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Рішення від 17.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 21.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 14.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

Ухвала від 18.04.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Журавель В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні