Ухвала
від 15.06.2023 по справі 443/578/23
ЖИДАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №443/578/23

Провадження №2/443/317/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

15 червня 2023 року Жидачівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Сливки С.І.

за участю секретаря - Кушнір М.І.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача адвоката Сало І.І.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Жидачеві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Ходорівводоканал» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, стягнення компенсації за невикористану відпустку, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до Жидачівського районного суду Львівської області із позовом до КП «Ходорівводоканал», в якій, з врахуванням уточнених позовних вимог, просить стягнути з відповідача компенсацію за невикористану відпустку в розмірі 73940,20 грн., нараховану, але не виплачену заробітну плату в розмірі 5659,83 грн., середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 87085,74 грн.

Відповідно до ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Порядок звернення до суду з позовною заявою урегульованийЦПК України. Подання заяви має відбуватись з дотриманням певних умов, зокрема, щодо юрисдикції та інших.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободгарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Відповідно до ч.4ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За поданнядо судупозовної заявимайнового характеру,яка поданафізичною особою,сплачується судовийзбір врозмірі 1відсоток цінипозову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осібта небільше 5розмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб(п.п.1п.1ч.2ст.4Закону України «Про судовий збір»).

Якзазначалось вище,у поданійпозовні заяві,із врахування заяви про уточнення позовних вимог, позивач просить стягнути середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 87085,74 грн. на підставі ст.117 КЗпП України.

З матеріалів справи видно, що позивачем при зверненні до суду та при поданні заяви про уточнення позовних вимог не сплачено судовий збір за вимогу про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

У свою чергу позивач посилається на вимоги п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», як на підставу звільнення від сплати судового збору.

Пунктом 1 ч. 1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що від сплати судового збору підчас розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Таким чином, суд вважає, що за позовні вимоги про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати та стягнення компенсації за невикористану відпустку, позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

Одночасно, суд враховує висновок щодо застосування норм права, наведений у постановах Великої Палати Верховного Суду від 30.01.2019 у справі №910/4518/16 та від 08.02.2022 у справі №755/12623/19, згідно з якими середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати.

На вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні відповідно до статті 117 КЗпП України пільга щодо сплати судового збору не поширюється.

З наведеного вбачається, що стягнення середнього заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою, а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою у розумінніст. 2 Закону України "Про оплату праці",тобто стягненнясереднього заробіткуза часзатримки розрахункупри звільненніне входитьдо структуризаробітної плати,а відтакза позовнувимогу стягненнясереднього заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні, слід сплатити судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Відповідно до ч. 11ст. 187 ЦПК Українисуддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175,177цьогоКодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків (ч.12 ст.187 ЦПК України).

Згідно ч.13 ст.187 ЦПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

За таких підстав, після відкриття провадження у справі, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, суд у відповідності до ч. 11ст.187 ЦПК Українизалишає позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених вище недоліків.

Керуючись ст.ст.136, 177, 187 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Ходорівводоканал» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, стягнення компенсації за невикористану відпустку, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку залишити без руху, надавши позивачу термін для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Запропонувати позивачу в установлений строк виправити зазначені в ухвалі недоліки позовної заяви.

В разі не усунення виявлених недоліків позовної заяви у строк, визначений судом, заява залишається без розгляду.

Відкласти судове засідання на 15.00 год. 29 червня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя С.І.Сливка

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111542074
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, стягнення компенсації за невикористану відпустку, стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку

Судовий реєстр по справі —443/578/23

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Левик Я. А.

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Жидачівський районний суд Львівської області

СЛИВКА С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні