Ухвала
від 15.06.2023 по справі 923/101/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"15" червня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/101/22

Суддя Господарського суду Одеської області Демешин О.А., розглянувши матеріали позовної заяви (вх. № ГСХО 241/22; справа № 923/101/22)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лоренс Крафт"

до:

відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Грин-Груп"

відповідача-2 Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі

про визнання недійсними результатів електронного аукціону та визнання договору купівлі-продажу нікчемним,

В С Т А Н О В И В:

04.02.2022 до Господарського суду Херсонської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Лоренс Крафт" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Грин-Груп" та Регіонального відділення Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі про визнання недійсними результатів електронного аукціону та визнання договору купівлі-продажу нікчемним.

08.02.2022 року Господарський суд Херсонської області у складі судді Закуріна М. К. залишив позовну заяву без руху (справа № 923/101/22).

Проте, Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 внаслідок військової агресії російської федерації в Україні введено воєнний стан, який діє по теперішній час.

Верховний Суд розпорядженням від 18.03.2022 року № 11/0/9-22 в порядку ч. 7 ст. 147 Закону України "Про судоустрій і статус судді" змінив на Господарський суд Одеської області територіальну підсудність судових справ, які підсудні Господарському суду Херсонської області (враховуючи неможливість здійснювати правосуддя під час воєнного стану Господарський судом Херсонської області).

За Актом приймання-передачі справ евакуйованих до міста Одеси справа № 923/101/22 була передана Господарському суду Одеської області.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.06.2023 року справу було розподілено на розгляд судді Демешину О.А.

Позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України.

Так, згідно ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно ч. 2, 4 ст. 91 ГПК України Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Суд звертає увагу Позивача, що в Україні діють "Вимоги до оформлення документів

ДСТУ 4163:2020" (Наказ Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01 липня 2020 р. N 144 На заміну ДСТУ 4163-2003) НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ ДЕРЖАВНА УНІФІКОВАНА СИСТЕМА ДОКУМЕНТАЦІЇ УНІФІКОВАНА СИСТЕМА ОРГАНІЗАЦІЙНО-РОЗПОРЯДЧОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ.

Так, відповідно до пункту 5.26. зазначених вимог: "відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів "Згідно з оригіналом" (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки "Для копій". Відмітку про засвідчення копії документа проставляють нижче реквізиту "Підпис" на лицьовому боці останнього аркуша копії документа."

Оскільки під засвідченням копії документа слід розуміти саме засвідчення відповідності копії оригіналу відповідного документу, відсутність на копії напису про її засвідчення Згідно з оригіналом чи в іншому словесному виразі дає підстави вважати її такою, що не посвідчена в установленому порядку.

Такий висновок відображено, зокрема, у Постанові Верховного суду від 08.05.2019 року по справі № 160/7887/18.

Отже, позивач при зверненні до суду з цим позовом не надав всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оскільки надані позивачем не посвідчені належним чином копії документів не є доказами в розумінні ст. 91 ГПК України.

Крім того, відповідно п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Проте, Позивач при зверненні до суду з цим позовом не надав суду доказів надіслання відповідачам копії позовної заяви та копій доданих до неї документів.

Так, надані Позивачем накладні Укрпошти без описів вкладення - не є належними доказами надіслання Відповідачам копії позовної заяви та доданих до ней документів, в розумінні ч. 1 ст. 172 ГПК України.

Відповідно до ч. 1, 2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Отже, вказані обставини, є підставою для залишення позовної заяви без руху за наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234, ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1.Позовну заяву (вх. № ГСХО 241/22; справа № 923/101/22) - залишити без руху.

2.Позивачу усунути, встановлені при поданні позовної заяви недоліки, в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме:

- надати суду докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, в оригіналах, або в належним чином завірених копіях;

- надати суду докази відправлення відповідачам копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення.

3. При невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява буде вважається неподаною та повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили 15.06.2023р. та не підлягає оскарженню.

Суддя О.А. Демешин

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено16.06.2023
Номер документу111551348
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/101/22

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні