Ухвала
від 13.06.2023 по справі 914/1420/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.06.2023 Справа № 914/1420/22

За заявою: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця", м. Львів

про розстрочку виконання рішення

у справі № 914/1420/22

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Зразковий дім", м. Львів

до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця", м. Львів

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача:

- Фізичної особи-підприємця Тонкопій Мирослави Іванівни, м. Львів

- Фізичної особи-підприємця Панчук Олени Юріївни, м. Львів

про стягнення 155 988, 56 грн.

Суддя Манюк П.Т.

За участю секретаря Лазаренко С.В.

Представники сторін:

від позивача: Яцюк Христина Володимирівна - представник

від відповідача (заявник): Бараняк Віктор Андрійович - представник

від третіх осіб: не з`явилися.

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" про розстрочення виконання судового рішення від 06.02.2023 у справі № 914/1420/22.

Ухвалою суду від 07.06.2023 заяву було прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 12.06.2023.

В судове засідання, 07.06.2023, представник заявника (відповідача) з`явився, вимоги заяви підримав, просив їх задоволити з підстав викладених у заяві.

В судове засідання, 07.06.2023, представник позивача з`явився, подав письмові заперечення на заяву про розстрочення виконання рішення.

Представники третіх осіб в судове засідання не з`явилися, причин неявки не повідомили. Ухвала суду від 07.06.2023 була надіслана третім особам на їх електронні адреси зазначені в матеріалах справи.

Розглянувши заяву суд встановив таке.

Рішенням Господарського суду Львівської області (суддя Крупник Р.В.) від 06.02.2023 у справі № 914/1420/22 у задоволенні позову відмовлено повністю, заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" про стягнення витрат на професійну правничу допомогу задоволено частково, стягнуто з ТОВ "Управляюча компанія "Зразковий дім" на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" 10 000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу, у задоволенні решти вимог заяви відмовлено.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 25.04.2023 апеляційну скаргу ТОВ «Управляюча компанія «Зразковий дім» задоволено, рішення Господарського суду Львівської області від 06.02.2023 у справі № 914/1420/22 скасовано, позовні вимоги задоволено, стягнуто з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" на користь ТОВ "Управляюча компанія "Зразковий дім" заборгованість за надані послуги за період з жовтня по листопад 2021 року у розмірі 155 988,56 грн, 2 481,00 грн судового збору за розгляд справи в суді першої інстанції та 3 721,50 грн судового збору за розгляд справи в суді апеляційної інстанції.

22.05.2023 Господарським судом Львівської області видано наказ про примусове виконання судового рішення.

03.05.2023 на адресу суду від Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" надійшла заява про розстрочення виконання судового рішення. Ухвалою суду від 29.05.2023 у задоволенні заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" про розстрочення виконання рішення суду відмовлено.

02.06.2023 Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" повторно звернулося в Господарський суд Львівської області із заявою про розстрочення виконання судового рішення, в якій просить суд розстрочити виконання постанови Західного апеляційного господарського суду від 25.04.2023 у даній справі рівними частинами строком на 12 місяців.

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.06.2023 заяву про розстрочення виконання рішення у справі № 914/1420/22 передано на розгляд судді Манюка П.Т.

В обґрунтування поданої заяви заявник посилається на те, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками. Основним та єдиним видом діяльності Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" є комплексне обслуговування багатоквартирного будинку.

Єдиним джерелом коштів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" за змістом статті 21 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" є лише внески і платежі співвласників будинку. Проте, такі внески співвласниками добровільно не сплачуються належним чином, у зв`язку з чим загальна заборгованість мешканців перед Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" станом на 27.04.2023 становить 233 117,93 грн, в той час як станом на 01.04.2023 така заборгованість становила 184 156,73 грн.

Складне фінансове становище заявника зумовлене подіями, які трапились в Україні, а саме: встановлення карантину в Україні та відповідних обмежувальних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, введення в Україні 24.02.2022 року воєнного стану у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, який станом на даний час, відповідно до Закону України "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" № 2915-ІХ від 07.02.2023, продовжено.

Вказані події негативно вплинули на економічну активність в Україні, викликали інфляційні процеси в економіці держави і створили перешкоди нормальному функціонуванню учасників цивільних та господарських правовідносин.

Заперечуючи щодо задоволення заяви про розстрочення виконання рішення, представник позивача вказує на те, що 12 жовтня 2020 року на загальних зборах об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: м. Львів, вулиця Стрийська, 86в, коли було вирішено передати функції з управління даним будинком позивачу, були ще й вирішені питання про затвердження кошторису Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" на 2020 і 2021 роки, визначено порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників багатоквартирного будинку.

Таким чином, витрати на оплату послуг позивача були враховані у кошторисі Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця" на 2020 і 2021 роки та відповідно враховані при визначенні розмірів внесків і платежів для сплати співвласниками на утримання будинку.

Західний апеляційний господарський суд у даній справі встановив наявність у відповідача заборгованості за надані послуги перед позивачем за період жовтень-листопад 2021 року у розмірі 155 988, 56 грн. Вказані суми, які повинен був відповідач сплатити позивачу за надані послуги за період жовтень-листопад 2021 року були розподілені між співвласниками будинку та включені у їхні рахунки на утримання будинку та відповідно перераховані співвласниками будинку на банківський рахунок Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова Фортеця". Тому дані кошти мають бути наявні на банківському рахунку відповідача.

Наявність у відповідача дебіторської заборгованості не може вважатись такою обставиною, що істотно ускладнює виконання судового рішення або робить його неможливим.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 331 ГПК України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Статтею 33 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо), сторони мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення. Рішення про розстрочку виконується в частині та у строки, встановлені цим рішенням.

Суд зазначає, що розстрочка означає виконання рішення частками, встановленими господарським судом, з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частки також повинні визначатись господарським судом. Слід мати на увазі, що розстрочка можлива при виконанні рішення, яке стосується предметів, що діляться (гроші, майно, не визначене індивідуальними ознаками; декілька індивідуально визначених речей тощо).

При цьому, відповідно до частин 3 статті 331 ГПК України, підставою для відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) стосовно фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо (ч. 4 ст. 331 ГПУ України).

Норма статті 331 ГПК України не містить конкретного переліку обставин для відстрочення виконання судового рішення, а лише встановлює критерії для їх визначення, надаючи суду в кожному конкретному випадку вирішувати питання про їх наявність з урахуванням усіх обставин справи. Підставою для застосування правил цієї норми є виняткові обставини, що перешкоджають належному виконанню судового рішення в господарській справі, ускладнюють його виконання або роблять неможливим.

Вирішуючи питання про розстрочку суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи.

Європейський суд з прав людини у своїй практиці звертає увагу, що несвоєчасне виконання рішення суду може бути мотивоване наявністю певних обставин, розстрочка виконання рішення суду не повинна шкодити сутності права, гарантованого ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно якої "кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру..", а у системному розумінні даної норми та національного закону, суд не повинен перешкоджати ефективному поновленню у правах шляхом виконання судового рішення, тобто довготривале невиконання рішення суду може набути форми порушення права на справедливий судовий розгляд, що не може бути виправдано за конкретних обставин справи. До того ж, довготривале невиконання рішення суду порушує право на повагу до власності та на вільне володіння власністю у зв`язку з тим, що рішення набуває ознак довготривалого невиконання. Межі виправданої затримки виконання рішення суду залежать, зокрема, від складності виконавчого провадження, суми та характеру, що визначено судом. Обставини, які зумовлюють надання розстрочки виконання рішення суду повинні бути об`єктивними, непереборними, іншими словами - виключними обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення. Отже, питання щодо надання розстрочки (відстрочки) виконання рішення суду повинно вирішуватися господарськими судами із дотриманням балансу інтересів сторін, які приймають участь у справі.

Суд вважає, що введений в Україні внаслідок військової агресії російської федерації воєнний стан, погіршення економічної ситуації в країні зумовили зростання заборгованості співвласників квартир будинку перез заявником, що є обставинами, які суттєво ускладнюють виконання боржником судового рішення у даній справі.

Варто зазначити, що передбачені у статті 331 Господарського процесуального кодексу України обставини, з якими закон пов`язує можливість надання відстрочки, є оціночними, а необхідність використання права на розстрочку, закон відносить на розсуд суду. Вказане право застосовується за визначених в законі умовах, з урахуванням всіх обставин справи.

При цьому, суд звертає увагу, що розстрочення виконання рішення суду це не спосіб уникнути відповідачем обов`язку виконати зобов`язання, а навпаки організація та створення умов для подальшого виконання рішення суду, що набрало законної сили.

Розглянувши заяву про розстрочку виконання судового рішення, проаналізувавши доводи заявника наведені в обґрунтування важкого матеріального становища та заперечення стягувача, з метою реального виконання рішення суду, недопущення погіршення складного фінансового становища боржника та дотримання балансу інтересів сторін, суд вважає, що заява про розстрочення виконання рішення суду у справі № 914/1420/22 підлягає частковому задоволенню.

За таких обставин, виконання постанови Західного апеляційного господарського суду від 25.04.2023 у справі № 914/1420/22 щодо сплати заборгованості в розмірі 155 988, 56 грн, слід розстрочити на два платежі, шляхом сплати боржником на користь стягувача до 13.07.2023 суми в розмірі 77 994, 28 грн та до 13.08.2023 суми в розмірі 77 994, 28 грн.

Разом з тим, суд звертає увагу, що сплата боргу не відстрочується, а лише розстрочується на незначний період, що в свою чергу забезпечить реальне виконання боржником рішення суду у справі № 914/1420/22.

Керуючись ст.ст. 234, 331 Господарського процесуального кодексу України, - суд

ухвалив:

1. Заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Паркова фортеця" про розстрочку виконання рішення суду від 25.04.2023 у справі № 914/1420/22 задовольнити частково.

2. Розстрочити виконання постанови Західного апеляційного господарського суду від 25.04.2023 у справі № 914/1420/22, шляхом сплати Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Паркова фортеця" (79026, м. Львів, вул. Стрийська, буд. 86в/198; код ЄДРПОУ 43753378) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Зразковий дім" (79021, м. Львів, вул. Кульпарківська, буд. 93; код ЄДРПОУ 40389357) заборгованості в розмірі 155 988, 56 грн в наступних розмірах та порядку:

- до 13 липня 2023 року суми в розмірі 77 994, 28 грн;

- до 13 серпня 2023 року суми в розмірі 77 994, 28 грн.

3. В задоволенні решти вимог заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення13.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111584193
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1420/22

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 14.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Крупник Р.В.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Крупник Р.В.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Крупник Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні