Рішення
від 07.06.2023 по справі 924/126/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" червня 2023 р. Справа №924/126/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Димбовського В.В., при секретарі судового засідання Потербі О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АФ-ГРУПП", м. Одеса

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА", м. Хмельницький

про стягнення 1592230,82 грн. заборгованості за надані послуги

Представники сторін:

від позивача: Музиченко О.А. згідно ордеру

від відповідача: Савченко О.В. згідно ордеру

Рішення виноситься 07.06.2023р., оскільки в судовому засіданні оголошувалась перерва.

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "АФ-ГРУПП" звернулося до господарського суду з позовом, у якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА" 1592230,82 грн. заборгованості за надані послуги.

В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання відповідачем договору №ТО0158 від 03.03.2020р.

Представник відповідача у письмових поясненнях від 06.04.2023р. просив суд у задоволенні позовної заяви відмовити, зазначив, що звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову, товариством з обмеженою відповідальністю "АФ-Групп" жодним належним та допустимим доказом не доведено факту наявності у товариства з обмеженою відповідальністю "Екопікнік Україна" грошового зобов`язання перед заявником, відтак, порушення прав та інтересів позивача зі сторони відповідача, що, в свою чергу, є безумовною підставою для відмови у задоволенні позовної заяви.

Також представник відповідача зауважив, що матеріали справи не містять не лише товарно-транспортних накладних на підтвердження здійснення господарської операції з перевезення вантажу, а й інших доказів, які в сукупності дали б суду можливість дослідити і встановити обставини надання послуг перевезення, якими є видаткові накладні, податкові накладні. В свою чергу: послуги, які зазначені у наданих позивачем актах надання послуг, актах здачі-приймання робіт (надання послуг), у визначених позивачем розмірах відповідачу надані не були; у фактично наданій позивачем вартості послуг вказані кошти були оплачені відповідачем на користь позивача; вказані акти надання послуг, акти здачі-приймання робіт (надання послуг) жодним чином не підтверджують факту надання послуг з перевезення вантажу у визначених позивачем розмірах, оскільки складені односторонньо позивачем із зазначенням завищених вартостей наданих послуг; названі документи не підписані відповідачем, відтак, є неналежними доказами по справі. За таких обставин, на думку відповідача, в силу ненадання позивачем послуг з перевезення вантажу в розмірі, який сформований за змістом вимог позовної заяви, вказане вище свідчить про недоведеність заявлених позовних вимог. Також вважає необґрунтованими вимоги щодо стягнення інфляційних нарахувань та річних.

Представник позивача в судовому засіданні наполягав на задоволенні позовних вимог.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

03.03.2020 р. між ТОВ АФ-ГРУПП (Експедитор) та ТОВ "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА" (Клієнт) укладено договір транспортного експедирування № ТО0158 (Договір), за умовами пункту 1.1. якого Клієнт доручає, а Експедитор зобов`язується організувати за винагородження та за рахунок Клієнта транспортно-експедиторське обслуговування (ТЕО), перевезення експортно-імпортних та транзитних вантажів у міжнародному сполученні та на території України, а також надавати інші транспортно-експедиторські послуги Клієнту за погодженням сторін.

Відповідно до п. 1.2 договору умови перевезення, характеристика вантажу, вид транспорту, вартість послуг Експедитора, а також інші умови, пов`язані із виконанням умов даного договору, встановлюються у погоджених Сторонами Заявках, які є невід`ємною частиною Договору.

Під кожне конкретне перевезення Клієнт зобов`язується надати експедитору заявку, в якій зазначається найменування та кількість вантажу, маршрут перевезення (порт завантаження, порт вивантаження, місце доставки вантажу), заплановану дату надання вантажу відправником, вид транспортного засобу, данні про вантажовідправника та вантажоодержувача та іншу необхідну інформацію, яка стосується організації ТЕО (п. 1.3 договору).

У відповідності до п. 2.1.1 договору Експедитор зобов`язується за плату та за рахунок Клієнта організовувати перевезення його вантажу на умовах, погоджених сторонами, а також надавати інші послуги Клієнту за погодженням сторін, в тому числі митне оформлення вантажу. У випадку необхідності для виконання власних зобов`язань за договором, укладати від свого імені договори з транспортними організаціями, контейнерними лініями, автомобільними перевізниками, складами зберігання та транспортними організаціями. Документом, підтверджуючим наявність та зміст відповідного договору з транспортними організаціями є транспортний документ коносамент (B/L), автомобільна транспортна накладна (CMR, TTH), залізничні відомості (накладна) (Rail Waybill, СМГС/SMGS), КОТИФ/COTIF), авіаційна накладна (air waybill).

Згідно з п. 2.1.6 договору Експедитор зобов`язується після надання послуг скласти акт виконаних робіт (послуг) та надати Клієнту.

Відповідно до п. п. 3.1.4, 3.1.8, 3.1.10 договору Клієнт зобов`язується: при отримані вантажу підписати та завірити печаткою відповідний товарно-транспортний документ; своєчасно оплачувати послуги Експедитора; підготувати Заявку з урахуванням положень п. 1.3 цього договору.

Згідно з п. 3.1.11 договору Клієнт зобов`язується підписати та надіслати Експедитору акт виконаних робіт (послуг) протягом трьох робочих днів з моменту отримання, або надати протягом п`ять робочих днів мотивовану відмову. За закінченням даного терміну акт виконаних робіт (послуг) вважається прийнятим та підписаним сторонами. У випадку не надання (відсутності повернення) Клієнтом Експедитору підписаного акту виконаних робіт (послуг) протягом 10 днів від дня його представлення останнім для підписання та у разі відсутності у вказаний строк вмотивованих письмових заперечень Клієнта, послуги за даним договором вважаються виконаними у повному обсязі та належним чином, акт виконаних робіт (послуг) вважається прийнятим та підписаним Сторонами, та ніякі претензії стосовно строків та якості надання послуг, а також відповідно втрати, нестачі, пошкодження вантажу та інші не приймаються.

Відповідно до п. 4.1 договору платою Експедитора вважаються кошти, сплачені Клієнтом Експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування. В плату Експедитора не входять його витрати на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання даного договору, оплату зборів (обов`язкових платежів), які сплачуються при виконанні умов договору.

Згідно з п. 4.2 договору Експедитор оплачує перевезення та інші послуги третіх осіб на користь, з коштів, за рахунок і за дорученням Клієнта (вантажоодержувачів, вантажовідправників та інших осіб) Кошти, що надходять, на рахунок Експедитора від Клієнта, не переходять у його власність і не є виручкою, а вважаються оплатою послуг третіх осіб (портів, терміналів, перевізників, агентів контейнерних ліній, брокерів, експедиторських організацій тощо). У власності Експедитора залишається виключно експедиторська винагорода, розмір якої підлягає оподаткуванню в порядку, визначеному законодавством. Умова цього пункту не вимагає додаткового підтвердження документами перевізника або інших третіх осіб.

За умовами пункту 4.3 Договору клієнт сплачує послуги перевезення вантажу, супутні витрати, пов`язані з перевезенням (завантаження та/або розвантаження вантажу, агентський збір та інші), протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту виставлення/виготовлення Експедитором рахунку.

При морському перевезенні вантажу споживачем послуги морського перевезення є Клієнт, який надає Експедитору коносамент, як підтвердження наявності договору морського перевезення, на підставі яких Експедитор здійснює внутріпортове експедирування. Експедитор зобов`язується перевести грошові кошти за надані послуги, пов`язані з морським перевезенням вантажу, організатору такого перевезення. Сума, сплачена за морське перевезення вантажу, перераховується на підставі договору морського перевезення (коносаменту) з Клієнтом. Відповідальність під час морського перевезення перед Клієнтом несе морський перевізник згідно з умовами коносамента (пункт 4.5 договору).

Згідно з п. 4.7 договору всі ставки, тарифи, ціни і штрафи, зазначені в даному договорі в доларах США, сплачуються в гривнях за курсом, узгодженим сторонами в заявці. У разі відхилення узгодженого курсу від міжбанківському курсу на дату зарахування грошових коштів на банківський рахунок Експедитора, сторони зазначеного Договору погодили, що Клієнт зобов`язується провести додаткову оплату за послуги Експедитора протягом 1 (одного) банківського дня після дати виставлення рахунку Експедитора. Під терміном "додаткова оплата" розуміється грошова сума, розрахована за формулою. (КЗ - KB) x EB = ДО, де: КЗ - Курс гривні до долара США, зафіксованого на міжбанківському валютному ринку, на дату зарахування на банківський рахунок Експедитора грошових коштів в якості оплати за основним виставленим рахунком Експедитора за надані їм послуги, мінус (-) KB - Курс гривні до долара США. зафіксованого на міжбанківському валютному ринку, на дату виставлення основного рахунку Експедитора відповідно до узгодженої заявки. помножити (х) ЕВ Еквівалент вартості послуг Експедитора виражений в доларах США відповідно де узгодженої заявки, дорівнює (=) ДО - Додаткова оплата.

Сторони несуть взаємну відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов`язань за даним договором у відповідності до вимог законодавства України та умов даного Договору (пункт 5.1.1 договору).

Відповідальність Експедитора: Експедитор несе відповідальність за вартість та якість вантажу, в т.ч. внутрішньо тарної недостачі, пошкодження вмісту вантажних місць у контейнері та автомобілі, доставленому із непошкодженими пломбами. Вантаж вважається прийнятим Клієнтом з моменту підписання відповідного товарно-транспортного документа (пункт 5.2.2 Договору).

Відповідно до п. 5.3.2 договору клієнт відшкодовує витрати, фактично понесені Експедитором по виконанню його доручення. Дана умова діє і в разі анулювання доручення, не пред`явлення вантажу або простою транспортних засобів, включаючи штрафи, пред`явлені транспортними та іншими організаціями, і сплачує відповідну винагороду за вже надані послуги.

Відповідальність Клієнта: у випадку прострочки Клієнтом здійснення платежу за надані Експедитором послуги, Клієнт сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми, належної до сплати за кожен день та за весь період такої прострочки, до моменту повного погашення суми заборгованості (пункт 5.3.4 Договору).

Згідно з п. 8.1 договору строк дії договору встановлюється з моменту його підписання обома сторонами та до кінця року. У разі відсутності пропозиції про розірвання даного договору за 20 днів до кінця року, даний договір вважається продовженим на кожний наступний календарний рік.

Даний договір включає в себе як даний документ, так і всі інші документи (акти виконаних робіт, рахунки-фактури, заявки Клієнта та інші), у відповідності до яких встановлюється зміст надаваємих Експедитором послуг, їх ціна та інші умови договору (пункт 8.3 Договору).

Сторони погодилися, що до обміну оригіналами цей договір, додатки і доповнення до даного договору, заявки, в т.ч. всі повідомлення, передані за допомогою факсимільного або електронного зв`язку засобами інтернет зв`язку, мають юридичну силу (пункт 8.8 Договору).

Договір підписано представниками сторін та скріплено печатками.

04.01.2022р. ТОВ "Екопікнік Україна" та ТОВ "АФ-ГРУПП" підписано заявку № 8 до Договору № ТО0158 від 03.03.2020р., у якій замовлено 1 контейнер 40НQ на загальну суму 14500 дол., з яких 13000 дол. фрахт, 470 дол. ПРР, 150 дол. експедування, 900 дол. автодоставка.

19.01.2022р. ТОВ "Екопікнік Україна" та ТОВ "АФ-ГРУПП" підписано заявку № 9 до Договору № ТО0158 від 03.03.2020р., у якій замовлено 2 контейнера 40НQ по 14650 дол., з яких 13150 дол. фрахт, 470 дол. ПРР, 150 дол. експедування, 900 дол. автодоставка.

ТОВ "АФ-ГРУПП" виставив ТОВ "Екопікнік Україна" рахунок № 133 від 03 лютого 2022 року на суму 757440,00 грн., рахунок № 194 від 07 лютого 2022 року на суму 96102,00 грн., рахунок № 67 від 24 січня 2022 року на суму 368135,30 грн., рахунок № 375 від 13 грудня 2022 року на суму 287344,00 грн. Загалом на суму 1509021,30 грн.

Рахунки містять позначки "доставлено контрагенту".

У матеріалах справи наявні: акт наданих послуг № 62 від 24 січня 2022 року на суму 368135,30 грн., акт надання послуг № 128 від 03 лютого 2022 року на суму 757440,00 грн., акт надання послуг № 189 від 07 лютого 2022 року на суму 96102,00 грн., акт наданих послуг № 390 від 13 грудня 2022 року на суму 287344,00 грн. Загалом на суму 1509021,30 грн.

Підставами у актах наданих послуг зазначено: Договір транспортного-експедирування № ТО0158 від 03.03.2020р., рахунок на оплату покупцю.

Акти містять позначки "доставлено контрагенту".

Також у матеріалах справи наявні: накладна відділення поштового зв`язку від 30.05.2022р., рекомендоване повідомлення про вручення відділення поштового зв`язку від 30.05.2022р., з якого вбачається отримання Десятник О.О. 02.06.2022р. кореспонденції, та опис вкладення в цінний лист від 30.05.2022р., у якому вказано акти №№128, 61, 62, 189, 53, 59, 226, 225, 231, 234; рахунки №№133, 66, 67, 194, 53, 59, 226, 225, 233, 234.

У матеріалах справи наявні: CMR№ 19254/1 з відміткою про отримувача ТОВ "Екопікнік Україна" та відміткою про отримання 07.02.2022р. з відтиском печатки ТОВ "Екопікнік Україна", CMR№ 19254/2 з відміткою про отримувача ТОВ "Екопікнік Україна" та відміткою про отримання 07.02.2022р. з відтиском печатки ТОВ "Екопікнік Україна", CMR№ 19105 з відміткою про отримувача ТОВ "Екопікнік Україна" та відміткою про отримання 24.01.2022р. з відтиском печатки ТОВ "Екопікнік Україна".

Також матеріалах справи наявні: оборотно - сальдова відомість по рахунку 361 за 01.11.2021р. - 13.12.2022р.; акт звірки, у якому вказано оборот за період 01.01.2022р. - 13.12.2022р.: дебет 2059843,94 грн., кредит 803219,90 грн., сальдо кінцеве - 1256624,04 грн. Акт звірки підписано ТОВ "АФ-ГРУПП" та не підписано ТОВ "Екопікнік Україна".

У листах від 15.04.2022р. та від 22.04.2022р. ТОВ "Екопікнік Україна" повідомило ТОВ "АФ-ГРУПП" про готовність внести оплату згідно заявки №9 від 12.04.2022р. по контейнеру CCLU7691101 і сплатити 250000,00 грн., а також зобов`язується сплачувати решту кредиторської заборгованості перед ТОВ "АФ-ГРУПП" в розмірі 50000,00 грн. щотижня.

Також позивачем долучено протокол прийняття заяви про кримінальне правопорушення від 12.05.2022р., розписка, пояснення від 12.05.2022р., протокол огляду від 12.05.2022р.,

Дослідивши зібрані у справі докази та давши їм правову оцінку в сукупності, судом прийнято до уваги наступне:

У відповідності до ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно зі ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Нормами ст. 627 ЦК України встановлено свободу договору, тобто, відповідно до ст. 6 цього Кодексу, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

За змістом ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

За своєю правовою природою укладений 03.03.2020 р. між ТОВ АФ-ГРУПП та ТОВ "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА" договір транспортного експедирування № ТО0158 є договором у якому обов`язки експедитора (виконавця) мають одночасно виконавчий та організаційний характер, що узгоджується зі змістом статті 929 ЦК України.

Приписами статті 929 ЦК України передбачено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу. Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов`язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов`язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов`язання, пов`язані з перевезенням. Договором транспортного експедирування може бути передбачено надання додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу (перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо) (частина 1). Положення цієї глави поширюються також на випадки, коли обов`язки експедитора виконуються перевізником (частина 2).

У відповідності до статті 1 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" транспортно-експедиторська діяльність підприємницька діяльність із надання транспортно-експедиторських послуг з організації та забезпечення перевезень експортних, імпортних, транзитних або інших вантажів. Транспортно-експедиторська послуга робота, що безпосередньо пов`язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування.

Відповідно до статті 9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Такими документами можуть бути: авіаційна вантажна накладна (Air Waybill); міжнародна автомобільна накладна (CMR); накладна СМГС (накладна УМВС); коносамент (Bill of Lading); накладна ЦІМ (CIM); вантажна відомість (Cargo Manifest); інші документи, визначені законами України.

Факт надання послуги експедитора при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення.

Транспортне експедирування як вид господарської діяльності не може розглядатися окремо від перевезення, це комплекс заходів, які супроводжують процес перевезення вантажів на всіх його стадіях (сортування вантажів під час їх прийняття до перевезення, перевалка вантажів у процесі їх перевезення, облік надходження вантажів під час видачі вантажу тощо), і саме це дає підстави розглядати її допоміжним щодо перевезення видом діяльності. Тому кожна послуга, що надається експедитором клієнту, по суті є транспортною послугою.

Відносини учасників транспортно-експедиторської діяльності встановлюються на основі договорів. Учасники цієї діяльності вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов взаємовідносин, що не суперечать чинному законодавству.

Згідно частини 1 статті 908 ЦК України перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення.

Частиною 2 статті 306 ГК України встановлено, що суб`єктами відносин перевезення вантажів є перевізники, вантажовідправники та вантажоодержувачі.

Відповідно до частини 1 статті 307 ГК України за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити ввірений їй другою стороною (вантажовідправником) вантаж до пункту призначення в установлений законодавством чи договором строк та видати його уповноваженій на одержання вантажу особі (вантажоодержувачу), а вантажовідправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Аналогічне викладено у частини 1 статті 909 ЦК України.

У той же час частина 3 статті 909 ЦК України передбачає, що укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами).

Приписами частини 2 статті 930 ЦК України передбачено, що клієнт повинен видати експедиторові довіреність, якщо вона є необхідною для виконання його обов`язків.

В свою чергу, положення частини 1 статті 933 ЦК України встановлюють, що клієнт зобов`язаний надати експедиторові документи та іншу інформацію про властивості вантажу, умови його перевезення, а також інформацію, необхідну для виконання експедитором обов`язків, встановлених договором.

ТОВ "АФ-ГРУПП" укладаючи 03.03.2020 р. договір транспортного експедирування взяло на себе зобов`язання із організації перевезення вантажів ТОВ "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА", у той же час умови пункту 5.2.2 відповідного договору передбачають, що вантаж вважається прийнятим Клієнтом (Відповідачем) з моменту підписання відповідного товарно-транспортного документа.

В контексті розгляду даної справи та визначеного позивачем предмету розгляд справи, мають досліджуватись та встановлюватись факт належного виконання позивачем зобов`язань із передачі (транспортування) відповідного вантажу відповідачу, що, в свою чергу, покладає на останнього обов`язок із оплати вартості наданих послуг. Належними доказами виконання зобов`язання із транспортування вантажу є відповідні товарно-транспортні документи.

Судом береться до уваги, що на CMR№ 19254/1 міститься відмітка про отримувача ТОВ "Екопікнік Україна" та відмітка про отримання 07.02.2022р. з відтиском печатки ТОВ "Екопікнік Україна", на CMR№ 19254/2 міститься відмітка про отримувача ТОВ "Екопікнік Україна" та відмітка про отримання 07.02.2022р. з відтиском печатки ТОВ "Екопікнік Україна", CMR№ 19105 міститься відмітка про отримувача ТОВ "Екопікнік Україна" та відмітка про отримання 24.01.2022р. з відтиском печатки ТОВ "Екопікнік Україна".

Водночас досліджені судом обставини справи свідчать про те, що ТОВ "Екопікнік Україна" не відмовився від прийняття товару, наприклад, у зв`язку з невідповідністю товару вимогам щодо комплектності, асортименту, якості, кількості тощо, а також не викладав будь-яких письмових заперечень щодо переліку товаросупроводжувальних документів, будь-яких актів з приводу невідповідності товару умовам договору також не складав.

Натомість, ТОВ "Екопікнік Україна" прийняло поставлений товар без будь-яких зауважень чи застережень, проставивши печатку відповідача на вказаних CMR.

Таким чином, надані позивачем копії товарно-транспортних накладних міжнародного зразку (CMR), на яких міститься відтиск печатки відповідача, суд вважає належним та допустимим доказом надання перевізником - ТОВ "АФ-ГРУПП" послуг з організації перевезення замовленого вантажу, зміст якої, зокрема відмітка у графі 24 CMR, свідчить про доставку вантажу та отримання його вантажоотримувачем на вказаних товарно-транспортних накладних міжнародного зразку (CMR), що дає підстави вважати виконаним обов`язок експедитора з прийняття вантажу до перевезення та передачі вантажу вантажоотримувачу.

Підставами для надання послуг за укладеним договором транспортного експедирування є саме погоджена сторонами заявка, яка зокрема містить відомості стосовно вартості послуг.

В свою чергу, п. 3.1.11 договору №ТО0158 від 03.03.2020р. визначено, що Клієнт зобов`язується підписати та надіслати Експедитору акт виконаних робіт (послуг) протягом трьох робочих днів з моменту отримання, або надати протягом п`ять робочих днів мотивовану відмову. За закінченням даного терміну акт виконаних робіт (послуг) вважається прийнятим та підписаним сторонами. У випадку не надання (відсутності повернення) Клієнтом Експедитору підписаного акту виконаних робіт (послуг) протягом 10 днів від дня його представлення останнім для підписання та у разі відсутності у вказаний строк вмотивованих письмових заперечень Клієнта, послуги за даним договором вважаються виконаними у повному обсязі та належним чином, акт виконаних робіт (послуг) вважається прийнятим та підписаним Сторонами, та ніякі претензії стосовно строків та якості надання послуг, а також відповідно втрати, нестачі, пошкодження вантажу та інші не приймаються.

Судом враховується, що відповідно до приписів статей 525, 526, 615, 929 ЦК України, статей 1, 12 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" двосторонній характер договору транспортного експедирування зумовлює взаємне виникнення у кожної зі сторін прав та обов`язків. З укладенням такого договору експедитор бере на себе обов`язок за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу, і водночас набуває права вимагати їх оплати, а замовник набуває право вимагати виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування. Отже, у разі фактичного прийняття наданих експедитором послуг відмова клієнта від підписання акта приймання-передачі послуг не звільняє його від обов`язку з їх оплати.

Аналогічний висновок викладено у постановах Верховного Суду від 22.06.2018р. у справі № 910/5820/17, від 06.04.2021р. у справі №916/3748/19.

Як вже зазначалось, акти та рахунки позивачем надсилалися та отримані директором відповідача - Десятник О.О. 02.06.2022р., про що свідчать: накладна відділення поштового зв`язку від 30.05.2022р., рекомендоване повідомлення про вручення відділення поштового зв`язку від 30.05.2022р., опис вкладення в цінний лист від 30.05.2022р., у якому вказано акти №№128, 61, 62, 189, 53, 59, 226, 225, 231, 234; рахунки №№133, 66, 67, 194, 53, 59, 226, 225, 233, 234.

З огляду на докази особистого вручення актів та рахунків директору відповідача - Десятник О.О. під підпис, судом не приймаються до уваги усні доводи представника відповідача щодо того, що в описі вкладення в цінний лист вказано офіс №22, а не офіс №20.

Відповідач в порушення п. 3.1.11 договору №ТО0158 від 03.03.2020р. не надав позивачу підписані акти виконаних робіт (послуг) протягом 10 днів від дня його представлення останнім для підписання (02.06.2022р.).

Судом враховується відсутність у визначений п. 3.1.11 договору строк вмотивованих письмових заперечень відповідача, а тому послуги за даним договором суд вважає виконаними у повному обсязі та належним чином, акти виконаних робіт (послуг) вважає прийнятими та підписаними сторонами, з огляду на що заперечення відповідача щодо ненадання позивачем послуг у вказаному у актах та у позові розмірах, судом до уваги не приймаються.

Судом враховується, що ТОВ "АФ-ГРУПП" надало послуги за вищевказаними актами загалом на суму 1509021,30 грн., що відповідає сумі, визначеній у підписаних сторонами заявках №8 від 04.01.2022р. та №9 від 19.01.2022р. за міжбанківським курсом, встановленим на дати виставлення наявних в матеріалах справи рахунків № 133 від 03 лютого 2022 року на суму 757440,00 грн., № 194 від 07 лютого 2022 року на суму 96102,00 грн., № 67 від 24 січня 2022 року на суму 368135,30 грн., № 375 від 13 грудня 2022 року на суму 287344,00 грн.

Беручи до уваги те, що позивач заявив до стягнення 1256624,04 грн. боргу, зазначаючи про те, що відповідачем частково здійснювались оплати наданих послуг, суд приходить до висновку, що вказана позивачем сума боргу заявлена в межах можливих нарахувань, підтверджена матеріалами справи та є такою, що підлягає задоволенню.

Окрім, заявленого до стягнення 1256624,04 грн. основного боргу, ТОВ АФ-ГРУПП просить стягнути з ТОВ "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА" 302968,98 грн. інфляційних нарахувань, нарахованих за період лютий 2022 року - листопад 2022 року, та 32637,80 грн. 3% річних, нарахованих за період з 07.02.2022р. по 19.12.2022р.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Перевіривши надані ТОВ "АФ-ГРУПП" розрахунки інфляційних нарахувань та 3% річних, судом встановлено, що вони здійснені в межах можливих нарахувань, а отже є обгрунтованими та такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із частиною 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до статті 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до статті 78 ГПК України достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Приписи статті 79 ГПК України встановлюють, що наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 129 ГПК України, судові витрати покладаються на відповідача.

Позивач у позові просив суд стягнути з відповідача 16000,00 грн. на правничу допомогу, однак, актів виконаних робіт, договору про надання правової допомоги, доказів понесення витрат на правову допомогу позивачем не подано, а тому суд відмовляє в задоволенні вимоги позивача про стягнення з відповідача 16000,00 грн. на правничу допомогу.

Ухвалою Господарського суду Хмельницької області від 23.01.2023р. у справі №924/99/23, залишеною без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 06.04.2023р., частково задоволено заяву товариства з обмеженою відповідальністю "АФ-Групп" від 20.01.2023р. про забезпечення позову до подачі позовної заяви; накладено арешт на грошові кошти в межах суми у розмірі 1256624,04 грн. (один мільйон двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот двадцять чотири гривні 04 коп.), які належать товариству з обмеженою відповідальністю "Екопікнік Україна" (Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, 13, кімната 20, ідентифікаційний код 43378264), що знаходяться на рахунках, які будуть виявлені державним або приватним виконавцем в процесі виконання ухвали суду про забезпечення позову до набрання законної сили рішенням суду.

Судом враховується, що відповідно до ч. 7 ст. 145 ГПК України у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Керуючись ст. 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОПІКНІК УКРАЇНА" (29000 м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, буд. 13, кімната 20, код ЄДРПОУ 43378264) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АФ-ГРУПП" (65014, Одеська область, м. Одеса, Приморський р-н, вул. Віри Інбер, 5, приміщення №302н, код ЄДРПОУ 42398892) 1256624,04 грн. (один мільйон двісті п`ятдесят шість тисяч шістсот двадцять чотири гривні 04 коп.) боргу, 302968,98 грн. (триста дві тисячі дев`ятсот шістдесят вісім гривень 98 коп.) інфляційних втрат, 32637,80 грн. (тридцять дві тисячі шістсот тридцять сім гривень 80 коп.) 3% річних, 23883,46 грн. (двадцять три тисячі вісімсот вісімдесят три гривні 46 коп.) витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ.

Повний текст рішення складено 16.06.2023р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч.1, 2 ст. 256 ГПК України).

Суддя В.В. Димбовський

Віддруков. 4 прим.

1 - до справи;

2 - позивачу (lawyer@a-f.com.ua; 65125,м. Одеса, вул. Віри Імбер, 5, приміщення № 309Н) - простим,

3 - представнику позивача (muzychenko-e@odiss.od.ua),

4 - відповідачу (29000 м. Хмельницький, вул. Героїв Майдану, буд. 13, кімната 20) - рек.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення07.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111584606
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —924/126/23

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 03.03.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні