Постанова
від 16.06.2023 по справі 686/19256/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(додаткова)

16 червня 2023 року

м. Хмельницький

Справа № 686/19256/22

Провадження № 22-з/4820/116/23

Хмельницький апеляційний суд у складі колегії

суддів судової палати з розгляду цивільних справ

Ярмолюка О.І. (суддя-доповідач), Грох Л.М., Янчук Т.О.,

розглянувши без виклику сторін у судове засідання справу за позовом Державного підприємства «Хмельницьке» до ОСОБА_1 , треті особи Приватне підприємство «Черевичник», Хмельницька районна військова адміністрація, про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння за апеляційною скаргою Державного підприємства «Хмельницьке» на рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 17 лютого 2023 року,

встановив:

1.Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У вересні 2022 року Державне підприємство «Хмельницьке» (далі ДП«Хмельницьке», підприємство) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння.

ДП «Хмельницьке» зазначило, що на підставі державного акта на право постійного користування земельною ділянкою від 30 квітня 2009 року підприємство є користувачем земельної ділянки площею 135,9656 га, кадастровий номер 6825083600:03:011:0172, розташованої за межами сіл Лісові Гринівці та Скаржинці, Хмельницького району, Хмельницької області.

Розпорядженням Хмельницької районної державної адміністрації Хмельницької області (далі Райдержадміністрація) від 7 вересня 2012 року №1598/2012-р затверджено проект приватизації земель ДП «Хмельницьке», яким передбачена безоплатна передача земельних ділянок у власність працівникам і пенсіонерам указаного підприємства, а також працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров`я, розташованих на території Лісовогринівецької сільської ради, та пенсіонерам з їх числа.

За результатами розподілу земельної ділянки у натурі (на місцевості) між працівниками та пенсіонерами підприємства ОСОБА_1 отримав у власність земельну ділянку під номером 26, площею 4,9907 га, кадастровий номер 6825083600:03:010:0058 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Розпорядження Райдержадміністрації про розпаювання земель підприємства є незаконним і нікчемним із огляду на те, що ДП «Хмельницьке» не було перетворено у колективне сільськогосподарське підприємство та не отримувало державний акт на право колективної власності на землю, директор підприємства ОСОБА_2 не мав необхідного обсягу повноважень на підписання проекту приватизації земель ДП«Хмельницьке», а Фонд державного майна України не погодив цей проект.

Оскільки земельна ділянка площею 4,9907 га з кадастровим номером 6825083600:03:010:0058 вибула з державної власності неправомірно, то підприємство вправі витребувати цю ділянку з володіння відповідача.

За таких обставин ДП «Хмельницьке» просило суд витребувати земельну ділянку площею 4,9907 га, кадастровий номер 6825083600:03:010:0058, з незаконного володіння ОСОБА_1 (номер запису про право власності в державному реєстрі прав 5735473).

Процесуальні дії суду першої інстанції

Суд залучив Приватне підприємство «Черевичник» (далі ПП «Черевичник»),Хмельницьку районнувійськову адміністрацію до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 17лютого 2023 року в позові відмовлено.

Додатковим рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 31 березня 2023 року стягнено з ДП «Хмельницьке» на користь ОСОБА_1 15600 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Ухвалюючи основне рішення, суд керувався тим, що ОСОБА_1 правомірно набув право власності на вказану земельну ділянку в порядку приватизації земель підприємства, а ДП «Хмельницьке» не довело порушення своїх прав у спірних правовідносинах, у зв`язку з чим його позов є необґрунтованим і не підлягає задоволенню.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

Постановою Хмельницького апеляційного суду від 5 червня 2023 року апеляційну скаргу ДП «Хмельницьке» залишено без задоволення, а рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 17 лютого 2023 року без змін.

Короткий зміст заяви про ухвалення додаткового рішення

У порядку, передбаченому статтею 246 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), 6 червня 2023 року ОСОБА_1 через свою представницю, адвокатку Керницьку О.В., звернувся до суду апеляційної інстанції з заявою про ухвалення додаткового рішення та стягнення витрат на професійну правничу допомогу в апеляційному суді у розмірі 5000 грн посилаючись на те, що він поніс ці витрати у зв`язку з розглядом справи.

Узагальнені доводи та заперечення інших учасників справи

ДП «Хмельницьке», ПП «Черевичник»,Хмельницька районнавійськова адміністрація не подали відзив на заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення.

Встановлені судом апеляційної інстанції обставини

На підставідоговору про надання правової допомоги від 19 жовтня 2022 року №81 (далі Договір) (т. 2 а.с. 84-85) та ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії ВХ №1034821 від 19 жовтня 2022 року (т. 2 а.с. 9) адвокатка Керницька О.В. надавала ОСОБА_1 професійну правничу допомогу в апеляційному суді.

Пунктом 3.2 Договору встановлено, що винагорода адвоката за надання правової допомоги (гонорар) обчислюється виходячи з витрачених годин роботи адвоката (погодинна оплата). Вартість однієї години роботи адвоката встановлюється сторонами у додатку до цього Договору.

У пункті 3.3 Договору сторони визначили, що у будь-якому випадку гонорар адвоката не може бути меншим фіксованого розміру гонорару, який встановлюється сторонами у додатку до цього Договору.

Факт надання адвокатом правової допомоги клієнту підтверджується актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), у якому має міститись опис виконаних адвокатом робіт (наданих послуг) та здійснених ним витрат. У відповідному акті також може міститись посилання на конкретну судову справу (номер справи, назва суду), в межах якої адвокатом надавалася правова допомога клієнту (пункт 3.6 Договору).

Із положень пункту 3.7 Договору слідує, що клієнт сплачує адвокату гонорар протягом 10-ти календарних днів з моменту підписання сторонами відповідного акта приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). За домовленістю сторін гонорар може сплачуватися в інші строки (в тому числі в момент підписання цього Договору).

Згідно додатку №2 до Договору (т. 2 а.с. 86) вартість 1 години роботи адвоката відповідно до пункту 3.2 Договору (у межах судової справи №686/19256/22), зокрема, за представництво інтересів клієнта в суді апеляційної інстанції та надання іншої правничої допомоги, пов`язаної зі справою, в суді апеляційної інстанції, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів, підготовку процесуальних документів та заяв по суті справи тощо, становить 1700 грн. Гонорар адвоката відповідно до пункту 3.3 Договору про надання правової допомоги у межах представництва інтересів клієнта в суді апеляційної інстанції у межах судової справи №686/19256/22, не може бути меншим фіксованого розміру гонорару, який становить 5000 грн.

5червня 2023року адвокаткаКерницька О.В. та Грінкевич А.В. склали акт приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) до Договору (т.2а.с.87),за замістом якого адвокатка КерницькаО.В. надала ОСОБА_1 юридичні послугиу виді підготовки та подання відзиву на апеляційну скаргу від 19 травня 2023 року у справі №686/19256/22 на загальну суму 4250 грн.

Разом із поданням відзиву на апеляційну скаргу (т. 2 а.с. 45-56) ОСОБА_1 зробив заяву про подання доказів щодо розміру понесених витрат на професійну правничу допомогу протягом п`яти днів після ухвалення судом апеляційної інстанції рішення по суті позовних вимог.

Застосовані норми права

Статтею 133 ЦПК України встановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частин першої-п`ятої статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1)розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2)розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги .

Розмір витратна оплатупослуг адвокатамає бутиспівмірним із:складністю справита виконанихадвокатом робіт(наданихпослуг);часом,витраченим адвокатомна виконаннявідповідних робіт(наданняпослуг); обсягомнаданих адвокатомпослуг тавиконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно зчастинами другою,третьою,восьмою статті141ЦПК Українисудові витрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: уразі задоволенняпозову на відповідача; уразі відмовив позові напозивача; у разі часткового задоволення позову на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При вирішенніпитання пророзподіл судовихвитрат судвраховує: чипов`язані цівитрати зрозглядом справи; чиє розміртаких витратобґрунтованим тапропорційним допредмета споруз урахуваннямціни позову,значення справидля сторін,в томучислі чиміг результатїї вирішеннявплинути нарепутацію сторониабо чивикликала справапублічний інтерес; поведінкусторони підчас розглядусправи,що призвеладо затягуваннярозгляду справи,зокрема,подання стороноюявно необґрунтованихзаяв іклопотань,безпідставне твердженняабо запереченнястороною певнихобставин,які маютьзначення длясправи,безпідставне завищенняпозивачем позовнихвимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Розмір витрат,які сторонасплатила абомає сплатитиу зв`язкуз розглядомсправи,встановлюється судомна підставіподаних сторонамидоказів (договорів,рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

В силу статті 246 ЦПК України якщо сторона з поважних причин не може подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат до закінчення судових дебатів у справі, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше двадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 270 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Мотиви, з яких виходить суд апеляційної інстанції, та його висновки

Аналіз указаних норм права дає підстави для висновку, що витрати на професійну правничу допомогу відносяться до складу витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До складу витрат на професійну правничу допомогу включаються витрати з оплати винагороди адвоката за здійснення представництва інтересів учасника справи в суді та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Розмір гонорару адвоката та порядок його обчислення визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом на підставі укладеного ними договору, при цьому гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Склад і розмір судових витрат входить до предмета доказування у справі, тому особа, яка заявила про витрати на професійну правничу допомогу, має документально підтвердити та довести, що такі витрати є дійсними, необхідними та розумними.

Чинне законодавство визначає критерії, які мають бути враховані судом при вирішенні питання про відшкодування понесених учасником справи витрат на професійну правничу допомогу.

Так, відшкодуванню підлягають витрати на правову допомогу адвоката, розмір яких є співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі, якщо понесені особою витрати на професійну правничу допомогу не відповідають критеріям співмірності, то за обґрунтованим клопотанням іншої сторони суд може зменшити розмір указаних судових витрат.

Сторона, на користь якої ухвалене судове рішення, має право на відшкодування понесених судових витрат, у тому числі витрат на професійну правничу допомогу.

Зібрані докази достовірно вказують на те, що ОСОБА_1 має понести витрати на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції у розмірі 5000грн.

Визначений адвокаткою Керницькою О.В. та Грінкевичем А.В. розмір витрат на професійну правничу допомогу в апеляційному суді є співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), часом, витраченим адвокатом на виконання цих робіт і значенням справи для відповідача. Крім того, ДП «Хмельницьке» не ставить під сумнів співмірність витрат на правничу допомогу, які поніс ОСОБА_1 , і, у зв`язку з цим, не просить апеляційний суд зменшити розмір цих витрат.

За таких обставин з ДП «Хмельницьке» на користь ОСОБА_1 слід присудити витрати на професійну правничу допомогу в апеляційному суді в розмірі 5000 грн.

Керуючись ст.ст. 137, 141, 270, 368, 381, 382, 384, 389, 391 ЦПК України,

постановив:

Стягнути з Державного підприємства «Хмельницьке» (місцезнаходження 31340, Хмельницька область, Хмельницький район, село Лісові Гринівці, вулиця Центральна, 4; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 31375045) на користь ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) 5000 гривень витрат на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції.

Додаткова постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Судді: О.І. Ярмолюк

Л.М. Грох

Т.О. Янчук

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено19.06.2023
Номер документу111590599
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —686/19256/22

Постанова від 16.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Постанова від 05.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Рішення від 31.03.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Рішення від 17.02.2023

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні