Ухвала
від 14.06.2023 по справі 202/4583/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4583/23

Провадження № 1-кс/202/4705/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2023 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудового розслідування за 14 червня 2022 року за № 12022040000000270, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло вказане клопотання, в обґрунтування якого зазначено, що Слідчим управлінням ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022040000000270 від 14.06.2022 за ознаками ч.1 ст.205-1 КК України за фактом внесення в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснюється Дніпропетровською обласною прокуратурою.

Досудовим розслідуванням з`ясовано, що відповідно до узагальненого матеріалу Державної служби фінансового моніторингу України стосовно фінансових операцій проведених за участю ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313), є підстави вважати, що останнє має ознаки фіктивності та може бути пов`язане з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинних шляхом, а також із вчиненням інших кримінальних правопорушень.

Зі змісту узагальненого матеріалу відомо, що Державною службою фінансового моніторингу України здійснено аналіз інформації з банківських установ та виявлено схему, яка направлена на заволодіння коштами на загальну суму 0,19 млн. дол. США шляхом їх безпідставного зарахування 07.10.2021 на рахунок ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» з рахунку компанії - нерезидента Realogy Holdings Corp Sec Land Tran LLC, на підставі підроблених документів, та подальшу легалізацію (відмивання) привласнення коштів.

Вищезазначена фальсифікація документів здійснена для створення підстав для зарахування коштів з-за кордону на рахунок ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» та подальшого їх використання.

Так, згідно повідомлення АТ «Кредобанк» банком виявлено проведення підозрілої операції по рахунку відкритому ТОВ «Вернер Максімілін Лебл», яке має ознаки фіктивності за результатами аналізу виписок по рахунку ТОВ «Вернер Максімілін Лебл».

Крім того, АТ «Кредобанк» у своєму повідомлені зазначив, що 12.10.2021 на адресу Банку надійшло звернення (СВІФТ-повідомлення формату МТ 199) від Департаменту підозрілої активності The Bank Of Newyork Mellon, щодо ймовірного шахрайства стосовно експортного надходження в сумі 193 737,34 дол. США.

Також ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (назва англійською мовою Werner Maximilian Loibl) ймовірно використало ім`я фізичної особи - нерезидента Werner Maximilian Loibl для здійснення шахрайських дій щодо удаваного продажу від імені останнього належної йому нерухомості (США) та безпідставного зарахування з-за кордону на рахунок в АТ «Кредобанк».

Відповідно до інформації з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313) місцезнаходження юридичної особи м. Дніпро, вул. Янгеля, будинок, 35, вид економічної діяльності Оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткуванням і приладдям до нього ( КВЕД 46.74) - основний, виробництво будівельних металевих конструкцій і частин конструкцій (КВЕД 25.11), кування, пресування, штампування, профілювання, порошкова металургія (КВЕД 25.50), оброблення металів та нанесення покриття на метали (КВЕД 25.61), механічне оброблення металевих виробів (КВЕД 25.62), виробництво сталевих бочок і подібних контейнерів (КВЕД 25.91) та інше. Засновник та керівник - ОСОБА_4 .

З метою повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування у кримінальному провадженні проведено наступні слідчі (розшукові) дії, а саме:

- на підставі відповідної постанови прокурора отримано тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313) які перебувають у володінні АТ «Кредобанк»;

- на підставі відповідної постанови прокурора отримано тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Буд Актив Ком» (код ЄДРПОУ 40856100) які перебувають у володінні АТ АБ «КБ «Глобус»;

- на підставі відповідної постанови прокурора отримано тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Кантрі-Буд Ком» (код ЄДРПОУ 44181599) які перебувають у володінні АБ «Укргазбанк»;

- на підставі відповідної постанови прокурора отримано тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Прайдекорсервіс» (код ЄДРПОУ 43972483) які перебувають у володінні АБ «Укргазбанк»;

- на підставі відповідної ухвали суду отримано тимчасовий доступ до реєстраційної справи ТОВ «Кантрі-Буд Ком» (код ЄДРПОУ 44181599);

- направлено відповідну вимогу про надання документів підтверджуючих фінансового-господарські взаємовідносини між суб`єктами підприємницької діяльності ТОВ «Кантрі-Буд Ком» (код ЄДРПОУ 44181599) та ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313);

- направлено відповідну вимогу про надання документів підтверджуючих фінансового-господарські взаємовідносини між суб`єктами підприємницької діяльності ТОВ «Буд Актив Ком» (код ЄДРПОУ 40856100) та ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313);

- направлено відповідну вимогу про надання документів підтверджуючих фінансового-господарські взаємовідносини між суб`єктами підприємницької діяльності ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313) та ТОВ «Буд Актив Ком» (код ЄДРПОУ 40856100);

- встановлено відсутність ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313) за адресою реєстрації: Дніпро, вул. Янгеля, будинок, 35;

- в адресу ГУНП в Харківській області направлено постанову про проведення процесуальних дій на іншій території, а саме встановлення місця знаходження та допит ОСОБА_4 щодо відношення до діяльності ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313) та фінансово-господарської діяльності зазначеної юридичної особи.

- в ході виконання постанови про проведення процесуальних дій на іншій території встановлено, що ОСОБА_4 за місцем мешкання не перебуває у зв`язку із пошкодженням домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 в результаті обстрілів з боку військовослужбовців вс рф, а також з огляду на обстановку вказаного домоволодіння.

Процесуальні дії, проведення або завершення яких потребує додаткового часу: встановити місце знаходження та допитати службових осіб ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313), ТОВ «Буд Актив Ком» (код ЄДРПОУ 40856100), ТОВ «Кантрі-Буд Ком» (код ЄДРПОУ 44181599) за обставинами державної реєстрації, відношення до управління зазначеними суб`єктами підприємницької діяльності, фінансово-господарських взаємовідносин тощо; провести відповідні судові експертизи; провести інші слідчі (розшукові) дії, спрямовані на всебічне, повне й неупереджене дослідження всіх обставин кримінального провадження, а також встановлення осіб, причетних до вчинення даного злочину, виявлення та закріплення доказів; з урахуванням отриманих і зібраних доказів, визначити коло осіб, винних у скоєнні кримінального правопорушення; виконати вимоги глави 22 та 24 Кримінально-процесуального кодексу України.

Строк досудового розслідування кримінального провадження

№ 12022040000000270 від 14.06.2022 за ознаками ч.1 ст.205-1 КК України закінчується.

Однак, прийняти законне та обґрунтоване рішення, встановити факти порушення порядку державної реєстрації, податкового та іншого законодавства без виконання вищезазначених слідчих дій, проведення тимчасових доступів до документів та повідомлення винним про підозру - неможливо.

У зв`язку із викладеним вище та внаслідок особливості складності кримінального провадження, на виконання зазначеного об`єму слідчих дій у кримінальному провадженні, необхідний подовжити строк не менше шести місяців.

Проведення цих процесуальних дій раніше було неможливе через значний обсяг слідчих та інших процесуальних дій (тимчасові доступи, встановлення осіб причетних до кримінального правопорушення, допити), комплекс яких проводився в рамках досудового розслідування даного кримінального провадження.

В судове засіданні слідчий не з`явилася, про дату та час судового розгляду повідомлялася належним чином. До суду надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, свої вимоги підтримала та просила задовольнити клопотання в повному обсязі.

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає доцільним здійснити розгляд клопотання за відсутності осіб, які беруть участь у судовому засіданні, не здійснюючи аудіо-, відеофіксацію судового засідання, відповідно до вимог ч. 4 ст.107 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно зі ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Пунктами 2-3 ч. 4 ст. 219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

У відповідності до ч.ч. 1, 2, 8 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені 14.06.2022 до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 12022040000000270, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України становить дванадцять місяців з дня внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та спливає 14.06.2023, хоча, як свідчить клопотання слідчого, на даний час у кримінальному провадженні слід вчинити ще низку слідчо-розшукових дій, зокрема: встановити місце знаходження та допитати службових осіб ТОВ «Вернер Максімілін Лебл» (код ЄДРПОУ 44475313), ТОВ «Буд Актив Ком» (код ЄДРПОУ 40856100), ТОВ «Кантрі-Буд Ком» (код ЄДРПОУ 44181599) за обставинами державної реєстрації, відношення до управління зазначеними суб`єктами підприємницької діяльності, фінансово-господарських взаємовідносин тощо; провести відповідні судові експертизи; провести інші слідчі (розшукові) дії, спрямовані на всебічне, повне й неупереджене дослідження всіх обставин кримінального провадження, а також встановлення осіб, причетних до вчинення даного злочину, виявлення та закріплення доказів; з урахуванням отриманих і зібраних доказів, визначити коло осіб, винних у скоєнні кримінального правопорушення; виконати вимоги глави 22 та 24 Кримінально-процесуального кодексу України.

При цьому слідчий суддя також пересвідчився у об`ємі процесуальних дій, які вже здійснені під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, який свідчить про те, що протягом часу досудового розслідування вчинялись дії щодо встановлення дійсних обставин, які стали предметом дослідження у кримінальному провадженні, та прийнято чимало процесуальних рішень, необхідних для їх встановлення.

Отже, суд погоджується з тим, що провести зазначені необхідні слідчо-розшукові дії у визначений законом строк не виявилося можливим з об`єктивних причин.

З урахуванням обсягу проведення вказаних стороною кримінального провадження слідчих та процесуальних дій, з дотриманням вимог ч. 1 ст. 294 та п. 2 ч. 4 ст. 219 КПК України, слідчий суддя вважає, що достатнім є строк шість місяців задля проведення повного, всебічного, швидкого і неупередженого досудового розслідування з дотриманням розумних строків.

Наведене свідчить, що з метою забезпечення належного проведення усіх необхідних процесуальних дій, для забезпечення повного, всебічного, об`єктивного та неупередженого проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, у зв`язку з надзвичайною складністю кримінального провадження, обсягом проведення необхідних дій, що вимагають значного часу, наявна обґрунтована необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

У зв`язку із чим, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 7, 110, 219, 294, 295-1, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 14.06.2022 до Єдиного реєстру досудового розслідування за № 12022040000000270, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України на 6 (шість) місяців, тобто до 14.12.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111598148
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудового розслідування за 14 червня 2022 року за № 12022040000000270, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —202/4583/23

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Логвіненко Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні