Ухвала
від 19.06.2023 по справі 344/2320/13-ц
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 344/2320/13-ц

Провадження № 22-ц/4808/787/23

Головуючий у 1 інстанції Хоростіль Р. В.

Суддя-доповідач Пнівчук

У Х В А Л А

19 червня 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої Пнівчук О.В.

суддів: Бойчука І.В., Томин О.О.

з участю секретаря Возняк В.Д.,

розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Інвестохіллс Веста» Старча А.В. та представника ОСОБА_1 - Широких Юлії Валеріївни про витребування доказів та залучення третьої особи у справі за апеляційною скаргою представника ОСОБА_3 - ОСОБА_4 на заочне рішення Івано-Франківського міського суду від 25 квітня 2013 року, у справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

в с т а н о в и в :

У судовому засіданні апеляційного суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова Компанія «Інвестохіллс Веста» - Старча А.В. та від представника ОСОБА_1 - Широких Ю.В. надійшли клопотання про витребування доказів, та залучення до участі в справі третьої особи.

Так, представник ТзОВ «Фінансова Компанія «Інвестохіллс Веста» просив витребувати від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію ПАТ «Дельта банк» виписки по рахунку за кредитним договором № 101/ФКВ-07 від 27.04.2007, укладеним між ТОВ «Український промисловий банк» та ОСОБА_1 та інші докази видачі кредиту, оскільки такі на запит товариства Фондом не надані.

Крім того, представник ТзОВ «Фінансова Компанія «Інвестохіллс Веста» просив витребувати від приватного нотаріуса Тисменицького районного нотаріального округу Строєвого О.С. копії іпотечного договору від 27.04.2007, за реєстровим № 0832 про передачу в іпотеку ТОВ «Український промисловий банк» майнових прав на нерухоме майно на будинок номер 3 блоку «Л» «Компакт» малоповерхового житлового комплексу «Західний в урочищі «Чобіт», с. Угринів, Тисменицького району, та всі матеріали нотаріальної справи що стосуються укладення договору іпотеки, оскільки така інформація містить банківську таємницю, та залучити до участі в справі в якості третьої особи приватного нотаріуса Тисменицького районного нотаріального округу Строєвого О.С.

Представник відповідачки ОСОБА_1 - адвокат Широких Ю.В. заявила клопотання про витребування з Івано-Франківського міського суду для огляду в судовому засіданні цивільні справи № 2-1672/09 та № 2-837/2010. Клопотання мотивовано тим, що в матеріалах справи № 2-837/2010 за позовом ОСОБА_1 до ТзОВ «Український промисловий банк», третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача ТзОВ «Новекс» про розірвання договору за зарахування зустрічних вимог, знаходиться копія позовної заяви ТзОВ «Укрпромбанк», яка зареєстрована судом 15.01.2009 року про стягнення заборгованості за тим же кредитним договором, а отже в 2013 році позивач звернувся до суду із позовом про стягнення боргу з ОСОБА_1 повторно, що може бути ознакою зловживання процесуальними правами.

Вирішуючи заявлені клопотання, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 367 ЦПК України докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 365 ЦПК України суддя-доповідач у порядку підготовки справи до апеляційного розгляду з`ясовує питання про склад учасників судового процесу. У разі встановлення, що рішення суду першої інстанції може вплинути на права та обов`язки особи, яка не брала участі у справі, залучає таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи те, що ТзОВ «Фінансова Компанія «Інвестохіллс Веста» не має можливості самостійно надати докази видачі кредиту ОСОБА_1 , виписки по рахунку за кредитним договором № 101/ФКВ-07 від 27.04.2007 та детальний розрахунок заборгованості за кредитним договором, а вказані докази необхідні для забезпечення повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, встановлення дійсних обставин справи, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про витребування таких доказів від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію ПАТ «Дельта банк».

Водночас, колегія суддів виходить із того, що предметом розгляду даної справи є питання про стягнення з боржника та поручителя заборгованості за кредитним договором, то відсутні підстави для висновку про те, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки приватного нотаріуса, який посвідчував іпотечний договір від 27.04.2007, за реєстровим № 0832 про передачу в іпотеку ТОВ «Український промисловий банк» майнових прав на нерухоме майно на будинок номер 3 блоку «Л» «Компакт» малоповерхового житлового комплексу «західний в урочищі «Чобіт», с. Угринів, Тисменицького району.

А отже підстави для залучення приватного нотаріуса Тисменицького районного нотаріального округу Строєвого О.С. до участі в справі в якості третьої особи та витребування від нього копії іпотечного договору від 27.04.2007 - відсутні.

Що стосується клопотання представника відповідачки ОСОБА_1 - адвоката Широких Ю.В. про витребування з Івано-Франківського міського суду для огляду в судовому засіданні цивільних справ № 2-1672/09 та № 2-837/2010, то колегія суддів приходить до висновку, що відповідачка ОСОБА_1 як сторона у зазначених справах не позбавлена права знайомитися з матеріалами цих справ, отримувати копії матеріалів справи та прийнятих судом рішень та клопотати про доручення таких доказів в апеляційній інстанції.

У зв`язку з цим, у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 84, ч.1, 365 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» Старча А.В. про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію ПАТ «Дельта банк», докази видачі кредиту, виписки по рахунку за кредитним договором № 101/ФКВ-07 від 27.04.2007, укладеним між ТОВ «Український промисловий банк» та ОСОБА_1 , детальний розрахунок заборгованості за вказаним кредитним договором.

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» Старча А.В. про витребування від приватного нотаріуса Тисменицького районного нотаріального округу Строєвого О.С. копії іпотечного договору від 27.04.2007, за реєстровим № 0832 про передачу в іпотеку ТОВ «Український промисловий банк» майнових прав на нерухоме майно на будинок номер 3 блоку «Л» «Компакт» малоповерхового житлового комплексу «Західний в урочищі «Чобіт», с. Угринів, Тисменицького району та про залучення до участі в справі в якості третьої особи приватного нотаріуса Тисменицького районного нотаріального округу Строєвого О.С. - та представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Широких Ю.В. про витребування з Івано-Франківського міського суду для огляду в судовому засіданні цивільних справ № 2-1672/09 та № 2-837/2010 - залишити без задоволення.

Термін виконання ухвали протягом п`яти днів з дня її отримання.

Ухвала в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 19 червня 2023 року.

Головуюча О.В. Пнівчук

Судді: І.В. Бойчук

О.О. Томин

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111607510
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —344/2320/13-ц

Постанова від 13.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 09.08.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Постанова від 09.08.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Пнівчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні