Ухвала
від 19.06.2023 по справі 917/882/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

19.06.2023 Справа № 917/882/23

Господарський суд Полтавської області у складі судді Безрук Т. М., розглянувши матеріали

за позовною заявою Виконувача обов`язків керівника Лубенської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах

Державної екологічної інспекції Центрального округу, м. Полтава

до Комунального підприємства "Сяйво" Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Полтавська область

про стягнення збитків

встановив:

До Господарського суду Полтавської області звернувся Виконувач обов`язків керівника Лубенської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Державної екологічної інспекції Центрального округу з позовом до Комунального підприємства "Сяйво" Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області про стягнення 892 491,56 грн збитків, у тому числі: 535 376 грн 81 коп. збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, внаслідок самовільного використання водних ресурсів при відсутності дозвільних документів - спеціального дозволу на користування надрами (підземні води), 357 114 грн. 75 коп. - збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, внаслідок самовільного використання водних ресурсів при відсутності дозвільних документів - дозволу на спеціальне водокористування.

Прокурор також заявив до відшкодування 13387,37 грн витрат на сплату судового збору.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.05.2023 цей позов був переданий на розгляд судді Безрук Т. М.

Ухвалою від 05.06.2023 суд залишив позовну заяву без руху та встановив строк для усунення недоліків. Прокурор у встановлений судом строк виправив вказані недоліки.

Підстави для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Частиною першою статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Тобто справи, у яких ціна позову не перевищує 268 400,00 грн.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті, зокрема справи з ціною позову більше п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1 342 000,00 грн (частина друга статті 247 Господарського процесуального кодексу України).

За змістом статті 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи, що вказана у позові сума боргу не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з огляду на характер спірних правовідносин, предмет доказування, обсяг та характер доказів у справі, цю справу слід визнати малозначною.

Справу слід призначити до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи на підставі частини п`ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно з ч. 2 ст. 50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Позивач у позові посилається на те, що відповідно до статуту КП "Сяйво" та витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником та власником комунального підприємства є Лубенська територіальна громада в особі Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, а рішення у цій справі може вплинути на права або обов"язки Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області.

З огляду на викладене, необхідно залучити до участі у справі Лубенську міську раду Лубенського району Полтавської області, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Керуючись частиною другою статті 176, статтями 50, 234, 247, 249, 250, 251, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Визнати справу малозначною.

3. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

4. Встановити відповідачу строк для подання суду відзиву на позов, оформленого згідно з вимогами ч. 3, ч. 6, ч.7 ст. 165 ГПК України, - 15 днів з дня вручення цієї ухвали; копії відзиву надати (направити) прокурору, позивачу та третій особі;

встановити відповідачу строк для подання суду заперечень - 5 днів з дати отримання відповіді (ст.167 ГПК України), копії заперечень надати (направити) прокурору, позивачу та третій особі;

встановити відповідачу строк для подання суду (за бажанням) клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін - 15 днів з дня вручення цієї ухвали;

встановити відповідачу строк для подання суду (за бажанням) заяви з запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - 15 днів з дня вручення цієї ухвали;

Встановити відповідачу строк на подання заперечень на відповідь на відзив - 5 днів з дати отримання відповіді на відзив відповідно до ст.167 ГПК України.

Роз`яснити відповідачу право подати суду відповідь на пояснення третьої особи - у строк 5 днів з дати їх отримання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.9 ст.165 ГПК України).

5. Запропонувати позивачу та прокурору - подати суду відповідь на відзив, оформлену згідно з вимогами ч.3, ч.6 ст.165 ГПК України, - у строк 10 днів з дати отримання відзиву;

- копію відповіді на відзив надіслати іншим учасникам справи відповідно до ч.5 ст.165 ГПК України; докази направлення надати суду.

Позивачу письмово повідомити суду чи підтримуються вимоги прокурора, заявлені у цьому позові.

Роз`яснити прокурору та позивачу право подати суду відповідь на пояснення третьої особи - у строк 5 днів з дати їх отримання.

6. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Лубенську міську раду Лубенського району Полтавської області (ідентифікаційний код 21053182, вул. Ярослава Мудрого, буд. 33, м. Лубни, Полтавська область, 37500).

Встановити третій особі строк для подання суду пояснень по справі 20 днів з дати вручення цієї ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Т. М. Безрук

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено20.06.2023
Номер документу111610381
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення збитків

Судовий реєстр по справі —917/882/23

Судовий наказ від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Судовий наказ від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Судовий наказ від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Рішення від 15.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Безрук Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні