Рішення
від 19.06.2023 по справі 947/13456/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/13456/23

Провадження № 2/947/2475/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.06.2023 року

Київський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Куриленко О.М.

за участю секретаря Солтановської Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку «ВІЛЬЯМСА 59-К» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ :

02 травня 2023 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить: стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) заборгованість у розмірі 36 421 гривня 15 копійок на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА 59-К»(код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі IBAN: НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К).Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) інфляційні витрат у розмірі 717 гривень 93 копійки на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА 59-К» (код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі IBAN: НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К). Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) три відсотки річних у розмірі 169 гривень 92 копійки на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА 59-К» (код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі IBAN: НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К). Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) судові витрати у розмірі 7 184 гривні 00 копійок на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА 59-К» (код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі ІВА№ НОМЕР_3 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К).

Свої вимоги мотивував тим, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 . Стверджує, що власник квартири АДРЕСА_3 , в порушення положень чинного законодавства України та Статуту, не сплачує систематично внески до ОСББ «ВІЛЬЯМСА 59-К». Станом на «31» березня 2023 року власник квартири АДРЕСА_3 має заборгованість перед ОСББ «ВІЛЬЯМСА 59-К» у розмірі 36 421,15 грн.

Вищевказані обставини і стали підставою для звернення до суду з даним позовом.

Ухвалою судді від 18.05.2023 року провадження у справі було відкрито та призначено судове засідання в порядку спрощеного позовного провадження.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

Представник позивача Об`єднання співвласниківбагатоповерхового будинку«ВІЛЬЯМСА 59-К» у судове засідання не з`явився, справу просив розглянути за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце його проведення сповіщався належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяв та клопотань про відкладення слухання справи від нього до суду не надходило.

Відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При викладених обставинах суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідача, який сповіщений про розгляд справи належним чином, від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, ухваливши заочне рішення у справі, зі згодою представника позивача, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України, так як надані матеріали є повними і достатніми для розгляду справи у відсутності відповідача

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

Принцип захисту судом порушеного права особи будується при встановленні порушення такого права. Так, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч.1ст. 19 ЦК України).

Правом звернення до суду за захистом наділена особа, права якої порушені, невизнані або оспорені (ст. 4 ЦПК України).

Судом встановлено, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 на підставі свідоцтва про право власності, серія та номер: НОМЕР_4 , виданий 17.04.2014, видавник: Реєстраційна служба Одеського міського управління юстиції Одеської області, що підтверджується довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку»: «Співвласник багатоквартирного будинку (далі - співвласник) - власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку».

Отже, ОСОБА_1 є співвласником багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_4 .

Згідно пункту 5.2 розділу 5 Статуту ОСББ «ВІЛЬЯМСА 59-К»: «Сплата встановлених загальними зборами Об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами Об єднання, є обоє язковою для всіх співвласників».

У пункті 6.2. розділу б Статуту ОСББ «ВІЛЬЯМСА 59-К» встановлено: «Співвласник зобов язаний: - виконувати обов`язки, передбачені Статутом Об`єднання; - виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; - своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі».

Відповідно достатті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015 року № 417-VIII співвласники зобов язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ст. 15 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»: «Співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі».

Однак, власник квартири АДРЕСА_3 , в порушення положень чинного законодавства України та Статуту, не сплачує систематично внески до ОСББ «ВІЛЬЯМСА 59-К». Станом на «31» березня 2023 року власник квартири АДРЕСА_3 має заборгованість перед ОСББ «ВІЛЬЯМСА 59-К» у розмірі 36 421,15 грн.

Статтею 13 Закону № 2866 передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Частиною 3 статті 12 Закону України «Про особливості здійсненну права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Частинами 1, 2 статті 20 Закону № 2866 встановлено, що частка в загальному обсязі обов`язкових платежів на утримання і ремонт неподільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Частка в загальному обсязі обов`язкових платежів на утримання і ремонт загального майна та в інших спільних витратах у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у користуванні фізичних або юридичних осіб.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до офіційного роз`яснення Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Об`єднання Співвласників Багатоквартирного Будинку не зобов`язані укладати зі співвласниками договори, щодо здійснення утримання багатоквартирного будинку та стягнення внесків на відшкодування витрат, що утворились в процесі виконання відповідних функцій.

Разом із тим відповідно до загальних умов виконання зобов`язання, установлених статтею 526 ЦК України, зобов`язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогами ЦК України, інших актів цивільного законодавства. Недотримання таких вимог призводить до порушення зобов`язань.

Згідно із частиною першою статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до положення ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов`язання умов (неналежне виконання).

Як зазначено у ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму богу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно до ст. 17 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 10 ЗУ «Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку» до компетенції правління входить здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством.

Згідно Ст. 29 ЗУ «Про об`єднання багатоквартирного будинку», відповідальність за порушення законодавства про об`єднання, несуть особи, що порушують статут об`єднання та протидіють його виконанню.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015 року № 417-VIII співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Статтею 13 Закону № 2866 передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Частиною 3 статті 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначено, що невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Частинами 1, 2 статті 20 Закону № 2866 встановлено, що частка в загальному обсязі обов`язкових платежів на утримання і ремонт неподільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Частка в загальному обсязі обов`язкових платежів на утримання і ремонт загального майна та в інших спільних витратах у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у користуванні фізичних або юридичних осіб.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в межах даного спору позивачем правомірно пред`явлено вимоги до відповідача про стягнення заборгованості на загальну суму 37309,00 грн., з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення оплати за спожиті житлово-комунальні послуги та 3% річних від простроченої суми.

З огляду на викладене, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов Об`єднання співвласниківбагатоповерхового будинку«ВІЛЬЯМСА 59-К»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості - підлягає задоволенню в повному обсязі.

Крім того, у відповідності зі ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Отже, з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути сплачений при подані позовної заяви до суду судовий збір у розмірі 2684,00 гривень,

На підставі вищевикладеного та, керуючись ст.ст.64,66-68,162 ЖК України, ст.ст.526,625 Цивільного кодексу України,ст.ст.1,410,13,22 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»,ст.14 Закону України «Про житлово-комунальніпослуги», ст.ст.7,9,12,19,76,81,89,141,244,245,258,259,263-265,268,353,354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги Об`єднання співвласниківбагатоповерхового будинку«ВІЛЬЯМСА 59-К»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) заборгованість у розмірі 36 421 гривня 15 копійок на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА59-К»(код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі IBAN: НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К).

Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) інфляційні витрат у розмірі 717 гривень 93 копійки на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА59-К» (код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі IBAN: НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К).

Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) три відсотки річних у розмірі 169 гривень 92 копійки на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА 59-К» (код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі IBAN: НОМЕР_2 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К).

Стягнути з ОСОБА_1 (Номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) судові витрати у розмірі 2684 гривні 00 копійок на користь ОБ`ЄДНАННЯ СПІВВЛАСНИКІВ БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ «ВІЛЬЯМСА 59-К» (код ЄДРПОУ: 40461092, рахунок в форматі ІВА№ НОМЕР_3 в АТ КБ «ПриватБанк», адреса: 65112, Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Вільямса, буд. 59-К).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Куриленко О. М.

Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111632666
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —947/13456/23

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Рішення від 19.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні