Рішення
від 11.05.2023 по справі 172/134/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/134/23

Провадження № 2/185/1533/23

З А О Ч Н Е

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 травня 2023 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Юдіної С.Г., за участю секретаря Мінарської О.А, представника позивача адвоката Шчекіч І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Павлограді Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: служба у справах дітей Першотравенської міської ради про позбавлення батьківських прав, суд

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 в якому просила суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та стягнути з відповідача судові витрати.

У обґрунтування заявленого позову позивач зазначила, що від шлюбу з відповідачем, ІНФОРМАЦІЯ_3 вона народила сина ОСОБА_3 . Сімейне життя не склалось, рішенням Попаснянського районного суду Луганської області від 11.05.2012 року шлюб між ними було розірвано. Відповідач майже з народження дитини фактично самоусунувся від виконання свого обов`язку щодо утримання сина та участі у його вихованні. Рішенням Попаснянського районного суду Луганської області від 31.05.2012 року з відповідача на користь позивача було стягнуто аліменти на утримання малолітнього ОСОБА_4 у розмірі 1/4 частки усіх видів доходів щомісяця, починаючи з28.04.2012року тадо досягненнядитиною повноліття. Відповідач аліменти на утримання сина не сплачував, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, яка станом на 14.12.2022 року становить 220 623 грн. 75 коп. Після розірвання шлюбу з відповідачем, позивач повернула собі дошлюбне прізвище « ОСОБА_5 » і 12.10.2019 року вдруге уклала шлюб з ОСОБА_6 та змінила прізвище на « ОСОБА_7 ». З травня 2016 року і по теперішній час малолітній ОСОБА_3 фактично мешкає у АДРЕСА_1 разом з нею, її чоловіком та молодшою сестрою ОСОБА_8 . Фактично вихованням та розвитком Гліба займається позивач та її чоловік ОСОБА_6 .

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_9 позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила їх задовольнити, посилаючись на доводи викладені у позовній заяві, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Представник органу опіки та піклування Першотравенської міської ради Каніболоцька Н.Г. у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи без її участі та просила ухвалити рішення суду згідно чинного законодавства, враховуючи наданий висновок.

Відповідач у судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, про причину неявки суд не повідомив. Відзив на позов не надав.

Таким чином,суд вважаєза можливена підставіч. 1 ст.280 ЦПК Україниухвалити у справі заочне рішення суду.

Вислухав представника позивача, вивчивши матеріали справи в їх сукупності, суд доходить висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню на таких підставах.

Так, в судовому засіданні було встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі. Від даного шлюбу вони мають неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_1 , виданого Ленінським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Луганського міського управління юстиції ОСОБА_2 , громадянин України записаний батьком дитини. (а. с. 8)

Рішенням Папаснянського районного суду Луганської області з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_10 , стягнуті аліменти на утримання малолітньої дитини сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 30 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 28.04.2012 року та до досягнення дитиною повноліття. (а. с. 17)

За довідкою заступника начальника Луганського ВДВС у Луганському районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Зубцов Р.М. станом на 14.12.2022 року має заборгованість по аліментам перед ОСОБА_1 у сумі 220623 грн. 75 коп. (а. с. 24)

Як встановлено в судовому засіданні відповідач, батько дитини, не приймає участі у виховані доньки, матеріально дитину не забезпечує, не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, ухиляється від своїх законних обов`язків по вихованню дитини. Вихованням малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та його матеріальним забезпеченням займається мати ОСОБА_1 .

Відповідно до висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Першотравенської міської ради про доцільність позбавлення батьківських прав, комісія з питань захисту прав дитини вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 є обґрунтованими, у зв`язку з чим орган опіки та піклування виконавчого комітету Першотравенської міської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . (а. с. 55-56)

Згідно характеристики Першотравенського ліцею № 1 Першотравенської міської ради ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 навчається у Першотравенському ліцеї № 1 з 1-го класу. Програмний матеріал за 5 клас засвоїв на достатньому рівні. Навчається в повну міру своїх сил і можливостей. Учень виховується у повній сім`ї: мати, вітчим та сестра. Соціальне середовище комфортне, для навчання створені всі необхідні умови. Мати та вітчим беруть активну участь у вихованні сина та цікавляться навчанням дитини. Фактично вітчим замінив хлопцю батька, який взагалі з моменту його народження і по сьогодення не спілкувався з сином. Мати регулярно відвідує батьківські збори, попереджає про відсутність дитини на уроках, не допускає пропусків уроків без поважної причини. (а. с. 19)

Згідно характеристики КПНЗ «Першотравенська дитячо-юнацька спортивна школа «Шахтар», ОСОБА_11 з 2020 року займається у спортивній секції на відділенні футболу у тренера-викладача ОСОБА_12 . Мати ОСОБА_1 та вітчим ОСОБА_6 активно приймають участь в спортивному житті ОСОБА_4 , виявляють цікавість до консультацій та рекомендацій тренера. Вони постійно підтримують ОСОБА_4 на змаганнях, неодноразово виїжджали з ним на змагання, Для відвідування тренувань з футболу Гліб має всю необхідну футбольну екіпіровку. Вони вчасно приводять та забирають дитину з тренувань. Рідний батько контакту із спортивною школою, де тренується Гліб, не підтримує, із тренером-викладачем не спілкується. (а.с. 25)

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання від 11.01.2023 року з`ясовано, що малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає і зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Квартира розташована на 2 поверсі 5 поверхового будинку і складається з двох кімнат. Газо, водо електропостачання підключено, необхідні меблі та побутова техніка в наявності, продукти харчування в асортименті. Для виховання та розвитку дитини є окрема кімната, спальне місце, куточок для навчання, шафа для одягу, одяг за сезоном, іграшки відповідно до віку, шкільне приладдя. За результатом бесіди комісією встановлено, що у сім`ї панує взаєморозуміння, ОСОБА_13 чоловіка матері називає батьком. З рідним батьком не спілкується. Батько не телефонує сину, не цікавиться його життям та здоров`ям. Гліб відвідує спортивну секцію і додатково замається з репетиторами. У квартирі створені належні умови для проживання і розвитку дитини. (а.с 67)

Відповідно ст. 51 Конституції України на батьків покладено обов`язки утримувати дітей до досягнення повноліття.

Згідно із ст. 150 СК України, батьки зобов`язані турбуватись про стан здоров`я дітей, їх фізичний та духовний розвиток.

Відповідно до п. 2 ч.1 статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько, можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Ухилення відповідача від виконання обов`язків по вихованню неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знайшло своє підтвердження в ході судового розгляду.

Згідно з п. 6 ст. 3 ЦК України одними з загальних засад цивільного законодавства є справедливість, добросовісність та розумність.

Виходячи з засад розумності й справедливості при вирішенні судових спорів, ураховуючи виключно інтереси дитини, суд доходить висновку про те, що вимоги позивача слід задовольнити повністю, позбавивши відповідача батьківських прав відносно його неповнолітнього сина ОСОБА_3 .

Таке вирішення цієї цивільної справи не позбавляє відповідача в майбутньому просити суд поновити його в батьківських правах.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 12, 13, 263,264,265,273, 280, 281 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: служба у справах дітей Першотравенської міської ради про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Заочнерішення можебути переглянутесудом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Рішеннязнаходиться вЄдиному державномуреєстрі судовихрішень завеб -адресою:http://reyestr.court.gov.ua.

Учасники справи

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , проживає : АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований : АДРЕСА_3 .

Третя особа служба у справах дітей Першотравенської міської ради, ЄДРПОУ 34357055, місцезнаходження: Дніпропетровська область, м. Першотравенськ, вул. Шкільна, 20.

Суддя С. Г. Юдіна

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111636987
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, суд

Судовий реєстр по справі —172/134/23

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Рішення від 11.05.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні