Рішення
від 19.06.2023 по справі 527/1135/23
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/1135/23

провадження 2/527/431/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2023 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Левицької Т.В.,

з участю секретаря судового засідання - Папенко Л.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Глобине в порядку загального позовного провадження цивільну справу№ 527/1135/23 за позовом ОСОБА_1 , який подано представником позивача - адвокатом Завезіоном Євгеном Леонідовичем до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , за участю третьої особи Приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Похилої Ірини Григорівни про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

12 травня 2023 року представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідачів про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог, зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Зубані Кременчуцького району Полтавської області померла мати позивачки ОСОБА_4 . Після її смерті відкрилася спадщина, зокрема і на частину належної їй земельної ділянки площею 6,26 га кадастровий номер: 5320683200:00:001:0033. У зв`язку з тим, що після повномасштабного вторгнення на територію України, позивачка змушена була виїхати до Польщі, тому вона не змогла вчасно звернутися з відповідною заявою до нотаріуса про прийняття спадщини.

Посилаючись на те, що строк для подання заяви позивачкою пропущено з поважних причин, представник позивача просив суд визначити позивачці додатковий строк терміном два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_4 .

Позивач та представник позивача в підготовче судове засідання не з`явилися, представник позивача подав до суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи у їх відсутність, вказав, що позовну заяву підтримують в повному обсязі та просять задовольнити.

Відповідачі в підготовче судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлені про місце та час розгляду справи, подали до суду заяву, в якій просили проводити розгляд справи у їх відсутність, проти задоволення позову не заперечували.

Третя особа в підготовче судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просила справу розглядати за її відсутності, проти задоволення позову не заперечувала.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 198 ЦПК України підготовче судове засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч.2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши та давши належну оцінку зібраним по справі доказам, встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_1 , виданого Глобинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кременчуцькому районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) (а.с.21).

За життя, ОСОБА_4 , 05 жовтня 2016 року склала заповіт, яким заповіла, зокрема ОСОБА_1 частину земельноїділянки площею6,26га кадастровийномер:5320683200:00:001:0033(а.с.22).

Згідно довідки Виконавчого комітету Глобинської міської ради Полтавської області №02-36.11/36 від 05.05.2022, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 , сама (а. с. 45).

ОСОБА_5 є донькою ОСОБА_4 (а.с.8,9).

ОСОБА_1 звернулася до приватного нотаріуса Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Похилої Ірини Григорівни із заявою про видачу на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 . Постановою від 08 травня 2023 року, нотаріус відмовила їй у видачі свідоцтва, оскільки позивачем було пропущено встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.23).

Як вбачається з дослідженої в судовому засіданні копії спадкової справи №22/2022, заведеної приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Похилою І.Г. після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , заяви про прийняття спадщини по заповіту подали ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_6 . Інші спадкоємці, які прийняли спадщину, відсутні.

24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», в Україні введено режим воєнного стану.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Як встановлено судом, ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , отже строк для подання заяви про прийняття спадщини сплив 24 вересня 2022 року, тому позивач ОСОБА_1 пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Встановлено,що позивачка ОСОБА_1 не проживаларазом зспадкодавцем ОСОБА_4 на моментсмерті (а.с.45). Приймаючи до уваги те, що позивачка проживає на території України, яка піддавалася постійним ракетним та артилерійським обстрілам, після повномасштабного вторгнення країни агресора змушена була виїхати до Польщі, оскільки цепідтверджено належнимидоказами (а.с.6,7). судвизнає,що позивачпропустила строкдля поданнязаяви проприйняття спадщиниз поважнихпричин,тому суд дійшов висновку, що позов є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачкою при зверненні до суду сплачено судовий збір у розмірі 1073 грн 60 коп.

Оскільки відповідачами не вчинялися жодних дій, які порушували б права позивачки, причиною звернення позивачки до суду є пропущення нею строку прийняття спадщини з незалежних від відповідачів обставин, суд вважає за можливе не покладати судовий збір на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , який поданопредставником позивача-адвокатом ЗавезіономЄвгеном Леонідовичем - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , рнокпп: НОМЕР_2 , додатковий строк терміном два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , рнокпп: НОМЕР_2 );

відповідач: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , рнокпп: НОМЕР_3 );

відповідач: ОСОБА_3 ( АДРЕСА_4 , рнокпп: НОМЕР_4 );

третя особа приватний нотаріус Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Похила Ірина Григорівна (місцезнаходження: 39000, Полтавська область, Кременчуцький район, м. Глобине, вул. Мічуріна, буд. 155).

Суддя Т. В. Левицька

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111638450
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —527/1135/23

Рішення від 19.06.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні