Ухвала
від 15.06.2023 по справі 351/1007/23
СНЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 351/1007/23

Номер провадження №2-о/351/106/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2023 року м. Снятин

Снятинський районнийсуд Івано-Франківськоїобласті у складі:

головуючого судді Посохова І.С.,

присяжних Якимця І.С., Васкула О.В.,

за участю секретаря судового засідання Боднарук О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Снятині цивільну справу за заявою адвоката Лепчука Святослава Ігоровича в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа Снятинський психоневрологічний інтернат про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Снятинського районного суду Івано-Франківської області знаходиться цивільна справа за заявою адвоката Лепчука Святослава Ігоровича в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа Снятинський психоневрологічний інтернат про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно з заявленими вимогами адвокат Лепчук С.І. зазначає, що заявник ОСОБА_1 рішенням Косівського районного суду Івано-Франківської області від 21.12.2009 був визнаний недієздатним внаслідок психічної хвороби. Останній на даний час проживає в Снятинському психоневрологічному інтернаті. На фоні підтримуючого лікування стан його покращився. На підставі викладеного просив поновити цивільну дієздатність ОСОБА_1 .

У судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 не з`явилися, представник заявника подав до суду письмову заяву, у якій просив провести судове засідання без їх участі. Крім того, представником заявника було подано клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи по даній справі та доручення її проведення експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Розглянувши заявлене клопотання, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно доп.2ч.1ст.105ЦПК України призначенняекспертизи судомє обов`язковиму разізаявлення клопотанняпро призначенняекспертизи обомасторонами.Призначення експертизисудом єобов`язковим такожза клопотаннямхоча боднієї ізсторін,якщо усправі необхідновстановити психічний стан особи .

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З матеріалів справи вбачається, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, а саме встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , потрібні спеціальні знання, а сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

За таких обставин, враховуючи наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_1 та необхідність встановлення того, чи розуміє він значення своїх дій в силу свого стану здоров`я та чи може керувати своїми діями, суд вважає за необхідне клопотання представника заявника ОСОБА_2 задовольнити та призначити у даній справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках встановлених: пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу на час проведення експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках встановлених: пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу на час проведення експертизи.

Оскільки проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи потребує значного проміжку часу, суд вважає за необхідне зупинити провадження у цивільній справі за заявою адвоката Лепчука Святослава Ігоровича в інтересах ОСОБА_1 про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, на час проведення експертизи.

Керуючись ст.103-105,252,253, 258-260, 298ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_2 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити уцивільній справі№ 351/1007/23 за заявою ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа Снятинський психоневрологічний інтернат про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», розташованої за адресою: 76011, м. Івано-Франківськ, вул. Медична, буд. 15.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову експерта від давання висновку без поважних причин за ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- чи розуміє значення своїх дій, в силу свого стану здоров`я, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

- чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , керувати своїми діями?

- чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого стану здоров`я, особисто давати пояснення у суді по суті справи?

У разі виникнення необхідності за клопотанням експертів надати у розпорядження експертів матеріали цивільної справи № 351/1007/23.

Копію ухвали направити для виконання експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 про наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст. 109 ЦПК України.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду через Снятинський районний суд Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набираєзаконної силинегайно післяїї проголошення,якщо іншене передбаченоцим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя Іван ПОСОХОВ

Присяжні: Ігор ЯКИМЕЦЬ

Олег ВАСКУЛ

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено21.06.2023
Номер документу111645630
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про поновлення цивільної дієздатності

Судовий реєстр по справі —351/1007/23

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

ПОСОХОВ І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні