Ухвала
від 21.06.2023 по справі 607/10976/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.06.2023 Справа №607/10976/23

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , розглядаючи матеріаликлопотання прокурораБережанської окружноїпрокуратури Тернопільськоїобласті ОСОБА_5 про продовженнястроку діїобов`язків,покладених наобвинуваченого підчас застосуваннязапобіжного заходуу виглядізастави відносно ОСОБА_4 ,який обвинувачуєтьсяу вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.5ст.191,ч.5ст.27ч.2ст.209КК України,укримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020210120000072 від 12 лютого 2020 року,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебуває клопотання прокурора Бережанської окружноїпрокуратури Тернопільськоїобласті ОСОБА_5 про продовженнястроку діїобов`язків,покладених наобвинуваченого підчас застосуваннязапобіжного заходуу виглядізастави відносно ОСОБА_4 ,який обвинувачуєтьсяу вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.5ст.191,ч.5ст.27ч.2ст.209КК України,укримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020210120000072 від 12 лютого 2020 року.

В судовомузасіданні прокурорзаявив клопотання,в якомупросить залучитизахисника зцентру наданнябезоплатної вторинноїправової допомогидля участів однійокремій невідкладнійпроцесуальній дії,а самеу розглядіклопотання пропродовження строкудії обов`язків,покладених наобвинуваченого підчас застосуваннязапобіжного заходуу виглядізастави відносно ОСОБА_4 ,зазначаючи про те, що останній обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, у зв`язку з чим участь захисника в даному кримінальному провадженні є обов`язковою, а тому з метою дотримання права на захист обвинуваченого ОСОБА_4 , просить клопотання задовольнити.

Обвинувачений ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснив, що із своїми захисниками у даному кримінальному провадженні адвокатом ОСОБА_6 та адвокатом ОСОБА_7 він розірвав договір про надання правової допомоги, проте, доказів, які б підтверджували таке розірвання суду не надав. Зазначив, що просить залучити метою розгляду даного клопотання захисника із числа адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, які уже раніше йому надавали правову допомогу.

Адвокати обвинуваченого ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судове засідання не з`явились, хоча повідомлялись про місце та час розгляду даного клопотання.

Згідно ч. 1 ст. 193 КПК України розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу здійснюється за участю прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, його захисника, крім випадків, передбачених частиною шостоюцієї статті.

Також згідно ч. 3 ст. 193 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд зобов`язаний вжити необхідних заходів для забезпечення захисником підозрюваного, обвинуваченого, якщо останній заявив клопотання про залучення захисника, якщо участь захисника є обов`язковою або якщо слідчий суддя, суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 49 КПК України встановлено, що слідчий суддя зобов`язаний забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні, якщо відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а обвинувачений не залучив захисника.

Згідно ч. 1 ст. 52 КПК України участь захисника є обов`язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів. У цьому випадку участь захисника забезпечується з моменту набуття особою статусу підозрюваного.

У відповідностідо вимогч.2ст.49 КПКУкраїни -у випадках, передбаченихчастиною першоюцієї статті слідчий суддя постановляє ухвалу, якою доручає відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття у зазначені у постанові (ухвалі) час і місце для участі у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст.53КПК України слідчий суддя залучає захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Таким чином з огляду на те, що участь захисника у розгляді клопотання про продовження строку дії обов`язків, покладених на обвинуваченого під час застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , який обвинувачується у вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.5ст.191,ч.5ст.27ч.2ст.209КК Україниє обов`язковою,тазазначене клопотанняпотребує невідкладногорозгляду,слідчий суддяприходить довисновку,що зметою недопущенняпорушення праваобвинуваченого ОСОБА_4 на «правовудопомогу» та«справедливий суд»,передбачені ст.6та 13Конвенції прозахист правлюдини таосновоположних свобод,необхідно надатидоручення відповідномуоргану (установі),уповноваженому закономна наданнябезоплатної правовоїдопомоги,зокрема Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, призначити захисника обвинуваченому ОСОБА_4 для здійснення його захисту за призначенням для проведення окремої процесуальної дії.

Керуючись Конституцією України, ст. ст. 48, 49, 52, 53, 193, 309, 372 КПК України, Законом України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06.2011 року, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора задовольнити.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, забезпечити захист прав обвинуваченого ОСОБА_4 ,ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , призначивши йому захисника з числа адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області (46003 м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33, каб.603) для проведення однієї окремої невідкладної процесуальної дії участі у розгляді клопотання прокурора про продовження строку дії обов`язків покладених на обвинуваченого під час застосування запобіжного заходу у вигляді застави.

Судове засідання з розгляду клопотання прокурора про продовження строку дії обов`язків покладених на обвинуваченого під час застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно обвинуваченого ОСОБА_4 призначити на11год. 30 хв. 23 червня 2023 року.

Забезпечити прибуття призначеного захисника у судове засідання на 11год. 30 хв. 23 червня 2023 року, що відбудеться в приміщенні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Захиснику роз`яснити, що він зобов`язаний прибути в судове засідання для надання безоплатної правової допомоги обвинуваченому ОСОБА_4 , а також те, що здійснення захисту під час проведення окремої процесуальної дії не покладає на захисника обов`язку надалі здійснювати захист у всьому кримінальному провадженні або на окремій його стадії (ч.5 ст. 53 КПК України).

Копію ухвали направити до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області - для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено22.06.2023
Номер документу111671222
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —607/10976/23

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 23.06.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 20.06.2023

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні