Рішення
від 20.06.2023 по справі 494/893/23
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

20.06.2023

Справа № 494/893/23

Провадження № 2-о/494/45/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.06.2023 року м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області у складі:

судді - Римаря І.А.,

за участю: секретаря судового засідання - Козубенко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Березівка Одеської області в порядку окремого провадження цивільну справу №494/893/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру в Одеській області, Березівська міська рада Одеської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа ,-

В С Т А Н О В И В:

25.05.2023 року до Березівського районного суду Одеської області звернулася ОСОБА_1 з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

На обґрунтування своїх вимог заявник вказала що, вона є власницею земельної ділянки площею 7.3308 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Право власності на вказану земельну ділянку підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю, серії ІV-ОД №022733, виданого на підставі рішення сесії ХХІІІ скликання Степанівської сільської Ради народних депутатів Березівського району Одеської області від 21 червня 2001 року №116-ХХІІІ. Проте в даному державному акті її прізвище вказано « ОСОБА_2 », хоча 26.12.2000 року між нею та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вже було укладено шлюб, де вона змінила прізвище з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 . Тобто, при видачі державного акту на право власності на земельну ділянку, було допущено помилку у написанні прізвища власника, а саме замість « ОСОБА_5 » зазначено « ОСОБА_4 ». Внаслідок такого, помилкового, написання прізвища ОСОБА_1 не має можливості повноцінно розпорядитися належною їй земельною ділянкою, тому змушена звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності їй зазначеного вище документу.

Ухвалою суду від 29.05.2023 року відкрито провадження по справі та призначено справу до судового розгляду (а.с.20).

Відповідно донаказу Березівського районногосуду Одеськоїобласті №8ОД від01.05.2023року(з подальшимизмінами),постанови КабінетуМіністрів України№211від 11.03.2020року «Прозапобігання поширеннюна територіїУкраїни гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (з відповідними змінами), Постанови КМУ №392 від 20 травня 2020 року «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» ( з подальшими змінам) та відповідно до статті 29 Закону УкраїниПро захист населення від інфекційних хворобз метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, установлено з 12.03.2020 року до 30.06.2023 року на усій території України карантин. Згідно з рекомендаціями МОЗ України громадянам серед інших заходів запропоновано залишатися вдома, тримати дистанцію, дбати про власну безпеку.

Також указом Президента України №64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан , який продовжено до 18.08.2023 року.

У судове засідання 20.06.2023 року заявник не з`явилася. Одночасно від неї та її представника надійшла заява про слухання справи у їх відсутності, на задоволенні заяви наполягають та просять її задовольнити. (а.с.33)

Представник заінтересованої особи ГУ Держгеокадастру в Одеській області: у судове засідання 20.06.2023 року також не з`явився, в матеріалах справи міститься від неї пояснення щодо заяви ОСОБА_1 (а.с.26-27).

Представник заінтересованої особи Березівської м/р Одеської області у судове засідання не з`явився. Надіслав на адресу суду клопотання про слухання справи у його відсутності (а.с.25).

Суд вважає зазначити, що обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України").

Як відзначив суд у рішенні у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» (1989), сторона зобов`язана «демонструвати готовність брати участь у всіх етапах розгляду, що мають безпосередній стосунок до нього, утримуватися від використання прийомів для затягування процесу, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухань».

За таких обставин, у зв`язку з оголошенням карантину та воєнного стану на території України, з урахуванням заяв сторін по справі, суд дійшов висновку про розгляд справи за наявними в матеріалах справи доказами.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини другоїстатті 293 Цивільно-процесуального кодексу України (далі ЦПК України) передбачено, «суд розглядає в порядку окремого провадження справи провстановлення фактів, що мають юридичне значення».

Згідно пункту шостого частини першоїстатті 315 ЦПК України, «Суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті ».

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 являється власницею земельної ділянки площею 7.3308 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 . Проте на даний час не може повноцінно розпорядитися належною їй земельною ділянкою, тому що в даному державному акті її прізвище вказано « ОСОБА_4 ».

Водночас, 26.12.2000 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_3 , 19.03.1966 р. було укладено шлюб. Після чого прізвище заявниці було змінено з ОСОБА_4 на ОСОБА_5 (а.с.12).

Адвокатом Ковтун К.В було направлено до Відділу у Березівському районі Головного управління Держгеокадастру у Одеській області зпит чи дійсно видавався громадянці ОСОБА_7 Державний акт на право приватної власності на землю серії ІV-ОД №022733, на підставі чого отримано відповідь, що дійсно такий Державний акт на право приватної власності на землю ОСОБА_7 видавався.

Згідно Витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності вбачається, що земельна ділянка з кадастровим номером 5121285100:01:001:0389, площею 7.3308 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва належить на праві приватної власності ОСОБА_1 на підставі держаного акту на право приватної власності на земельну ділянку, серія та номер ІV-ОД №022733, виданий 16.10.2001 року, видавник Степанівська сільська рада народних депутатів (а.с.9).

Таким чином вказана інформація підтверджує той факт, що дійсно правовстановлюючий документ на земельну ділянку належить Заявниці.

Чинне законодавство не передбачає внесення змін до державного акта на право приватної власності на землю у зв`язку з припиненням з 01.01.2013 року повноважень територіальних органів Держземагенства, а далі правонаступника Держгеокадастру в частині реєстрації та видачі державних актів на право приватної власності на землю та відсутності механізму виправлення орфографічних помилок в дійсних державних актах на право приватної власності на землю.

З огляду на викладене та враховуючи, що відповідно до чинного законодавства України виправлення орфографічних помилок та внесення змін у правовстановлюючі документи, а саме у Державний акт на право приватної власності на землю, не допускається, встановлення факту належності правовстановлюючого документа надасть Заявниці можливість повною мірою володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю, що належить їй на праві приватної власності, породжує юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав заявника. Чинним законодавством іншого порядку його встановлення не передбачено - виключним способом захисту права заявника є звернення до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту належності Заявнику Державного акту на право приватної власності на землю.

Відповідно до ч. 1ст. 293 Цивільного процесуального кодексу Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частиною 1ст. 294 Цивільного процесуального кодексу України, визначено що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

При цьому, до вказаного висновку суд дійшов, виходячи не тільки із вимог національного законодавства України, а і з висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні у справі «Бочаров проти України» від 17.03.2011 року (остаточне - 17.06.2011 року), в пункті 45 якого зазначено, що «Суд при оцінці доказів керується критерієм доведення «поза розумним сумнівом» (див. рішення від 18.01.1978 року у справі «Ірландія проти Сполученого Королівства»). Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростованих презумпцій щодо фактів (див. рішення у справі «Салман проти Туреччини»)».

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає задовольнити заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Рішення повинно відповідати вимогам Цивільно-процесуального кодексу України бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Керуючись статтями12,13,293,315,318 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру в Одеській області, Березівська міська рада Одеської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 Державного акту на право приватної власності на землю, серії ІV-ОД №022733, виданого на підставі рішення сесії XXIII скликання Степанівської сільської Ради народних депутатів Березівського району Одеської області від 21 червня 2001 року №116-XXIII

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відповідно до п.3Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Заінтересована особа: - Березівська міська рада Одеської області (пл. Ген Плієва 9, м. Березівка Одеської області, код ЄДРПОУ 04056842).

Заінтересована особа: Головне управління Держгеокадастру в Одеській області (м. Одеса, вул. Канатна 83, код ЄДРПОУ 39765871.

Повний текст рішення складений та підписаний 21.06.2023 року.

Суддя І.А. Римар

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111683842
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —494/893/23

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Римар І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні