Ухвала
від 16.06.2023 по справі 492/561/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/561/23

провадження № 2-о/492/34/23

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

16 червня 2023 року м. Арциз

Суддя Арцизького районного суду Одеської області Гусєва Н.Д.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 , за участю зацікавленої особи: Арцизького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції в Одеській області, про встановлення факту родинних відносин, -

встановила:

Заявник звернувся до суду з зазначеною заявою, в якій просить суд встановити факт, що він є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 4,96 га, на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії І-ОД № 090872, яка зажиття належалаостанньомуі для оформлення спадщини заявник повинен надати до нотаріальної контори документи, які підтверджують родинні відносини з померлим, однак він позбавлений такої можливості через різницю в записах прізвищ заявника та померлого, у зв`язку з чим заявник змушений звернутися до суду з зазначеною заявою.

Ознайомившись з заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, та документами, доданими до неї, приходжу до висновку, що заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Суддя вважає за необхідне застосувати саме цю норму ЦПК України при вирішенні питання про залишення заяви ОСОБА_1 без руху,оскільки всилу положеньч.3ст.294ЦПК Українисправи окремогопровадження розглядаютьсясудом здодержанням загальнихправил,встановлених цимКодексом,за виняткомположень щодозмагальності тамеж судовогорозгляду.

Також, суддя бере до уваги роз`яснення, викладені в п. 3 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995р. «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», якими судам надані роз`яснення про те, що вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, так і вимогам щодо її змісту.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, заява повинна містити зокрема: повне найменування (для юридичних осіб), відому офіційну електронну адресу, однак заявником в порушення зазначених норм права не зазначено: повне найменування заінтересованої особи (зазначено зацікавлена особа «Арцизький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції в Одеській області» замість заінтересована особа «Арцизький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса)»); офіційну електронну адресу заявника та заінтересованої особи, якщо така відома.

Крім того, у заяві не зазначено, яким чином може вплинути ухвалене в справі окремого провадження судове рішення на заінтересовану особу Арцизький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), оскільки залучення заінтересованих осіб залежить від мети встановлення факту.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, заява повинна містити: виклад обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, однак заявником в порушеннязазначених нормправа у заяві не зазначено доказів підтвердження: посилань на наявність факту родинних відносин (акти, листи ділового та особистого характеру, ордер на вселення, обмінні ордери, виписки з домових книг, рішення органів місцевого самоврядування, тощо); підстав для розгляду заяви в порядку окремого провадження; відсутності спору про право (якщо існує спір про право, то такий факт встановлюється в позовному провадженні одночасно з розглядом справи про поділ спадку).

Згідно з п. 6 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, заява повинна містити зокрема: відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору, однак заявником в порушення зазначених норм права не зазначено доказів підтвердження: звернення заявника до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини (копія заяви про прийняття спадщини тощо); неможливості іншим шляхом, окрім судового, встановити факт родинних відносин (довідка відповідного органу реєстрації актів цивільного стану про неможливість внесення виправлень в записи актів цивільного стану тощо).

Згідно з п. 9, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, заява повинна містити зокрема: попередній (орієнтований) розрахунок суми судових витрат, які заявник поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження заявника про те, що ним не подано іншої заяви (заяв за участю цієї ж заінтересованої особи) з тим самим предметом та з тих самих підстав, однак заявником в порушення зазначених норм права не зазначено: попереднього (орієнтованого) розрахунку суми судових витрат, які заявник поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; доказів того, що не існує іншої заяви до цієї ж заінтересованої особи з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Вказані недоліки заяви унеможливлюють вирішення питання про відкриття провадження по справі та подальший розгляд справи і ухвалення законного та обґрунтованого рішення.

Згідно з вимогами ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 ЦПК України постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення заявнику ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, вважаю, що заява ОСОБА_1 , за участю зацікавленої особи: Арцизького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції в Одеській області, про встановлення факту родинних відносин, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, вказаних вище, протягом десяти днів з дня отримання заявником копії наявної ухвали.

Крім того, вважаю за необхідне попередити заявника, що в разі не усунення порушень процесуального закону, допущених при подачі до суду вказаної заяви до встановленого вказаного судом строку, заява буде вважатися не поданою та повернута заявнику.

Спосіб усунення недоліків заяви полягає в поданні заяви у вигляді окремого документу з виправленими недоліками, зазначеними в наявній ухвалі суду з наданням її копії та копії всіх документів, що додаються до неї.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, -

постановила:

Заяву ОСОБА_1 ,за участюзацікавленої особи:Арцизького районноговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануПівденного міжрегіональногоуправління міністерстваюстиції вОдеській області,про встановленняфакту родиннихвідносин залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність виправити недоліки заяви протягом десяти днів з дня отримання ним копії наявної ухвали.

Роз`яснити, що інакше заява буде вважатися неподаною та повернута.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за вебадресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України: http:/court.gov.ua/fair/sud1502/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення16.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111695745
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —492/561/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні