Рішення
від 11.04.2024 по справі 492/561/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/561/23

провадження № 2-о/492/9/24

РІШЕННЯ

Іменем України

11 квітня 2024 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Рябчук О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту родинних відносин, -

встановив:

Заявник звернувся до суду із зазначеною заявою в якій просить суд встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , доводився батьком заявника, посилаючись на те, що після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,96 га, розташованої на території Павлівської сільської ради. Після смерті спадкодавця, заявник має намір звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_2 , але йомунеобхідно підтвердитифакт родиннихвідносин між померлим ОСОБА_2 і заявником ОСОБА_1 . Так, прізвище заявника в паспорті громадянина України зазначено як « ОСОБА_3 », а в актовому записі про смерть прізвище померлого зазначено як « ОСОБА_3 », у зв`язку з чим заявник змушений звернутися до суду з зазначеною заявою.

Заявник про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, однак у судове засідання не з`явився, але до суду від нього надійшла заява, в якій просив суд про розгляд справи за його відсутності, заяву підтримав та просив її задовольнити в повному обсязі.

Представниця заінтересованої особи про дату, час і місце судового засідання повідомлена належним чином, однак у судове засідання не з`явилася, але до суду від неї надійшла заява, в якій просила розглянути справу за її відсутності, не заперечувала проти встановлення факту родинних відносин.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням частини 3 статті 211 ЦПК України, судом, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши заяву, дослідивши матеріали справи, перевіривши письмові докази, вважає, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі, оскільки заснована на законі і доведена матеріалами справи.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 03 січня 1966 року ОСОБА_1 , заявник у справі, народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьком зазначений мовою оригіналу « ОСОБА_4 » (а.с. 9).

ОСОБА_2 , який доводився батьком заявника, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 11 квітня 2023 року (а.с. 8). За життя ОСОБА_2 на підставі державного акту на право приватної власності на землю від 15 січня 2001 року належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,96 га, розташована на території Павлівської сільської ради (а.с. 10).

З паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого Арцизьким РВ УМВС України в Одеській області 11 лютого 1997 року, картки про присвоєння ідентифікаційного номера від 18 липня 2000 року вбачається, що прізвище заявника зазначено як « ОСОБА_3 » (а.с. 4-6, 7).

Згідно акту опитування сусідів від 06 червня 2023 року у результаті опитування сусідів ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 встановлено, що ОСОБА_1 дійсно доводився сином ОСОБА_2 (а.с. 11), що також підтверджується довідкою виконавчого комітету Павлівської сільської ради Болградського району Одеської області № 98 від 11 серпня 2023 року (а.с. 26).

Згідно інформаційних довідок зі Спадкового реєстру № 73930333 (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), № 73930350 від 13 вересня 2023 року (заповіти/спадкові договори), виданих Арцизькою державною нотаріальною конторою Одеської області, № 74908985 (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), № 74908996 від 28 листопада 2023 року (заповіти/спадкові договори), виданих приватним нотаріусом Міцул О.В., витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 68620901 від 21 лютого 2022 року, листа приватного нотаріуса Болградського районного нотаріального округу Одеської області Міцул О.В. № 99/01-16 від 28 листопада 2023 року щодо майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , заведена спадкова справа за заявою ОСОБА_1 , заявника у справі, спадкоємцями за законом є ОСОБА_1 , заявник у справі, та ОСОБА_8 , яка відмовилася від прийняття спадщини, свідоцтво про право на спадщину не видавались, заповіти не посвідчувались (а.с. 37, 38-39, 47, 48, 49-50).

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до вимог частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені юридичні факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У пункті 2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 01 січня 2004 року тощо.

Відповідно до роз`яснень, що викладені в пункті 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Судом встановлено, що заявнику необхідно встановити факт родинних відносин між ним та його померлим батьком для оформлення права на спадщину, отже встановлення родинних відносин між заявником та його померлим батьком породжує юридичні наслідки, оскільки з визначенням родинних відносин законодавство пов`язує прийняття спадщини, при цьому, в судовому засіданні встановлено, що спір про встановлення даного факту відсутній.

Приймаючи до уваги, що заявник позбавлений можливості у здійсненні права на спадкування іншим шляхом, крім встановлення у судовому порядку факту родинних відносин, а в судовому засіданні доведений факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме факт того, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 доводився батьком ОСОБА_1 , заявника у справі, а розбіжності в написанні прізвища заявника в паспорті громадянина України, та прізвища померлого в свідоцтві про його смерть, суд пов`язує з неуважністю та необізнаністю осіб, які видавали згадані документи.

Керуючись статтями 19, 76-81, 89, 90, 91, 211, 264-265, 268, 273, 293, 315, 319, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , за життя доводився батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому наявного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано протягом строку оскарження; у разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Арцизького районного суду

Одеської області Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118285597
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —492/561/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні