Ухвала
від 21.06.2023 по справі 325/1592/21
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 325/1592/21

Провадження № 6/314/77/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.06.2023 м. Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Кононенка І.О., секретар судового засідання Билименко Т.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про видачу дублікату виконавчого листа,

В С Т А Н О В И В:

заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною заявою, посилаючись на те, що на підставі рішення Приазовсього районного суду Запорізької області від 05 січня 2022 року по цивільній справі №325/1592/21 10 січня 2022 року було видано два виконавчі листи про стягнення з Опорного закладу загальної середньої освіти приазовський ліцей Приазовської селищної ради Запорізької області на користь ОСОБА_1 суму середнього заробітку у межах платежу за один місяць та середній заробіток за час вимушеного прогулу 29315 грн.47 коп..

Зазначені виконавчі листи було надіслано для виконання до Приазовського відділу державної виконавчої служби у Мелітопольському району Запорізької області Південного міжрегіонального управління юстиції (м.Одеса), однак у зв`язку з тим, що на даний час територія на якій знаходиться виконавча служба тимчасово окупована рішення суду не виконане, місце знаходження виконавчих листів не відоме.

У зв`язку з чим, заявниця просить видати дублікати виконавчих листів.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши надані докази, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до розпорядження Голови Верховного Суду України від 14.09.2022 визначено територіальну підсудність Приазовського районного суду Запорізької області Вільнянському районному суду Запорізької області.

За змістом заяви вбачається що заявник по суті вимагає видачі дублікату судового рішення оригінал якого знаходиться на непідконтрольній території.

Відповідно до ч. 1 п. 17.4розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

За змістом Листа від 1 січня 2017 року Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з «Узагальнення практики розгляду судами деяких питань, пов`язаних із відновленням втраченого судового провадження, у тому числі на тимчасово окупованій території і в зоні АТО» вбачається, якщо справа не зберіглася, заяву про вирішення процесуальних питань, пов`язаних з втраченим провадженням, може бути розглянуто лише після відновлення судового провадження в порядку, визначеному розділом IX ЦПК. При цьому неприпустимим є вирішення зазначених процесуальних питань та питання про відновлення втраченого судового провадження одним процесуальним документом.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в своїй постанові від 25.09.2015 за № 8 «Про узагальнення практики розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах» вказав, що заява про видачу дубліката виконавчого листа повинна містити необхідні відомості для вирішення питання видачі дубліката виконавчого листа. У таких заявах потрібно зазначати назви сторін виконавчого провадження, підстави для видачі дубліката виконавчого листа; посилання на докази, якими підтверджувались би втрата виконавчого листа.

Тобто, суд має право видати дублікат виконавчого листа тільки у разі доведеності втрати його оригіналу.

Заявниця не надала суду жодного належного та достатнього доказу, який би свідчив про втрату отриманого оригіналу виконавчого документа, заява взагалі не містить будь-яких посилань на втрату або знищення виконавчого документа.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявники повинні подати докази, а суди мають обов`язково перевірити, чи не були виконані втрачені судові рішення, судові накази, чи не втратили вони законної сили.

Таким чином, оскільки заявником не надано належних доказів щодо втрати оригіналу виконавчого листа, а видача його дубліката може призвести до подвійного стягнення, суд не вбачає законних підстав для задоволення вимог щодо видачі дубліката виконавчого листа.

За таких обставин, враховуючи відсутність доказів втрати виконавчого документа, відсутність відновлення втраченого провадження суд не вбачає підстав для видачі дубліката виконавчого листа.

Керуючись ст.,ст.261,353 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про видачу дублікату виконавчого листа відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею, проте може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Запорізького апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І.О.Кононенко

21.06.2023

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111696922
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —325/1592/21

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Рішення від 05.01.2022

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діденко Є. В.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Приазовський районний суд Запорізької області

Діденко Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні