Рішення
від 23.05.2023 по справі 740/3174/22
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 740/3174/22

Провадження № 2/741/155/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Носівка 23 травня 2023 року

Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Киреєва О.В.,

з участю секретаря судового засідання судового засідання Герасимчук Н.Ю.

та позивача,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Макіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з цим позовом, мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на належні йому земельні ділянки. Вона (позивач) є спадкоємцем ОСОБА_2 першої черги за законом, у встановлений законом строк не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини з поважної причини, а саме у зв`язку з тим, що має двох малолітніх дітей, які часто хворіють, дочка є інвалідом з дитинства. У перші дні війни село, в якому вона проживає, було окуповано. Усі ці обставини, а також смерть батька, відбувалися майже одночасно, призвели до стресового стану та погіршення її (позивача) стану здоров`я. Після спливу строку на прийняття спадщини вона (позивач) звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, але нотаріус відмовила у прийнятті цієї заяви.

ОСОБА_1 просила суд визначити їй додатковий строк два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька.

У судовому засіданні позивач підтримала позовні вимоги у повному обсязі з підстав, які зазначені у позовній заяві, просила їх задовольнити, надала суду пояснення, суть яких зводиться до того, що її дочка ОСОБА_3 є інвалідом групи «А». 9 вересня 2021 року вона (позивач) народила сина ОСОБА_4 , пологи були тяжкими, а тому їй для відновлення стану здоров`я потрібен був значний час. У момент, коли загинув батько, діти саме хворіли. З 26 лютого і до 2 квітня 2022 року с. Яхнівка Ніжинського району Чернігівської області було під окупацією. Після звільнення села з під окупації вона (позивач) зверталася до нотаріуса у м. Прилуки Чернігівської області, але не змогла подати заяву про прийняття спадщини у зв`язку із тим, що реєстри не працювали. Її (позивача) батько ніколи не проживав в м. Бобровиця Чернігівської області, у 1981 році навчався в ПТУ, після чого проходив службу в армії.

У судове засіданні представник Макіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області не з`явився, подав до суду заяву, в якій зазначив, що сільська рада позов визнає, просив його задовольнити, розгляд справи проводити без їх участі.

Суд проводить підготовче засідання у відсутності представника відповідача та відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України вважає за можливе за його результатами ухвалити рішення, оскільки відповідач визнав позов.

Вислухавши пояснення позивача, вивчивши і дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 6).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за життя заповіту не складав, спадкова справа після його смерті не заводилася, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 33-35).

Таким чином, спадкування після смерті ОСОБА_2 здійснюється за законом.

З матеріалів справи (а.с. 8-9) вбачається, що позивач є дочкою ОСОБА_2 , а тому в силу ст. 1261 ЦК України має право на спадкування після його смерті, як спадкоємець першої черги за законом.

Відповідно до ст.ст. 1220, 1222, 1270 ЦК України право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини суд визнав поважними.

У судовому засіданні встановлено, що позивач у встановлений законом строк не прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 у зв`язку із тим, що має двох малолітніх дітей, які часто хворіють, дочка є інвалідом з дитинства. У перші дні війни село, в якому проживає позивач, було під окупацією. Усі ці обставини, а також смерть батька, відбувалися майже одночасно, призвели до стресового стану та погіршення стану здоров`я позивача.

Вирішуючи питання поважності причин пропущення позивачем шестимісячного строку, визначеного ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд враховує принцип пропорційності між застосованим заходом та переслідуваною метою, якою є захист порушених прав позивача в аспекті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Принцип пропорційності тісно пов`язаний із принципом верховенства права: принцип верховенства права є фундаментом, на якому базується принцип пропорційності, натомість принцип пропорційності є умовою реалізації принципу верховенства права і водночас його необхідним наслідком. Практика Європейського суду з прав людини застосовує принцип пропорційності як невід`ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема, й у питаннях захисту права власності. Цей принцип закріплений і у частині третій статті 2 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Право на захист власності викладено у ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства та на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

При вирішенні даного спору суд бере до уваги, що одним з проявів верховенства права є положення про те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори. Справедливість - одна з основних засад права і є вирішальною у визначенні його як регулятора суспільних відносин, одним із загальнолюдських вимірів права.

Проаналізувавши докази по справі в їх сукупності, враховуючи те, що відповідач визнав позов, що в свою чергу підтверджує те, що вимоги позову і визнання їх відповідачем не суперечать закону та не порушують жодним чином права інших осіб, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Ураховуючи те, що відповідач не вчинив жодних дій, які б порушували права позивача, судові витрати по сплаті судового збору необхідно покласти за рахунок позивача.

Керуючись ст.ст. 1261, 1272 ЦК України, ст.ст. 259, 263, 264, 265, 273, 354 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , два місяці додаткового строку, починаючи з дня набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати по сплаті судового збору покласти за рахунок позивача.

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В.Киреєв

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111713201
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —740/3174/22

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О. В.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О. В.

Ухвала від 13.10.2022

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О. В.

Ухвала від 19.09.2022

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Карпусь І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні