Ухвала
від 21.06.2023 по справі 300/3597/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"21" червня 2023 р. Справа № 300/3597/23

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Біньковська Н.В., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Івано-Франківського обласного центру зайнятості про визнання протиправними відповіді від 08.02.2023, наказів №24-оп, №25-оп від 01.03.2023 та зобов`язання до вчинення дій,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Івано-Франківського обласного центру зайнятості, відповідно до змісту якого просить: визнати протиправною відповідь про ненадання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та матеріальної допомоги на оздоровлення від 08 лютого 2023 року щодо заяв від 27 січня 2023 року; визнати накази від 01 березня 2023 року № 24-оп «Про надання матеріальної допомоги» та від 01 березня 2023 року № 25-оп «Про надання матеріальної допомоги» протиправними в частині нарахування розміру матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та матеріальної допомоги на оздоровлення; зобов`язати здійснити перерахунок матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань з урахуванням середньої заробітної плати за листопад-грудень 2022 року; зобов`язати виплатити матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань з урахуванням середньої заробітної плати за листопад-грудень 2022 року; зобов`язати здійснити перерахунок матеріальної допомоги на оздоровлення з урахуванням середньої заробітної плати за листопад-грудень 2022 року; зобов`язати виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення з урахуванням середньої заробітної плати за листопад-грудень 2022 року.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі також - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Згідно з частиною 4 статті 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення (частини 1, 2, 4, 5 статті 94 КАС України).

Приписами частин 1, 3 статті 77 КАС України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Докази суду надають учасники справи.

Згідно вимог частин 1, 2, 4 статті 79 КАС України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

Статтею 80 КАС України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено, поряд з іншим, заходи, яких особа, що подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З наведеного слідує, що учасник справи, визначаючи у позовній заяві про певні обставини, зобов`язаний при зверненні до суду подати відповідні докази, які ними засвідчуються.

У випадку відсутності таких доказів (письмових документів тощо) позивач вправі заявляючи клопотання про витребування доказів судом, однак, при цьому зобов`язаний зазначити у такому клопотанні про заходи, які ним вжито для отримання відповідного доказу самостійно або причини неможливості самостійного отримання цього доказу, а також подати докази на підтвердження здійснення усіх залежних від нього дій, спрямованих на отримання такого доказу.

Зі змісту прохальної частини позову слідує, що позивач просить суд визнати протиправною відповідь відповідача про ненадання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та матеріальної допомоги на оздоровлення від 08 лютого 2023 року щодо заяв від 27 січня 2023 року, визнати накази від 01 березня 2023 року № 24-оп «Про надання матеріальної допомоги» та від 01 березня 2023 року № 25-оп «Про надання матеріальної допомоги» протиправними в частині нарахування розміру матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та матеріальної допомоги на оздоровлення та зобов`язати здійснити перерахунок та виплату матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та матеріальної допомоги на оздоровлення, з урахуванням середньої заробітної плати за листопад-грудень 2022 року.

При цьому, вказані накази від 01.03.2023 №24-оп і №25-оп, заяви від 27.01.2023 до матеріалів позову ОСОБА_1 не долучено.

У позовній заяві позивач зазначає, що копії заяв про надання матеріальної допомоги від 27.01.2023, копії наказів від 01.03.2023 №24-оп і №25-оп та відомості про зарплату будуть надані суду після отримання відповіді від відповідача.

Однак, позивач не надав суду доказів звернення до Івано-Франківського обласного центу зайнятості з метою отримання вказаних документів. ОСОБА_1 не вказав про причини неможливості надання таких доказів суду.

Таким чином, позовна заява не відповідає вимогам, визначеним статтею 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 1 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі наведеного, керуючись статтями 79, 80, 94, 160, 161, 169, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Івано-Франківського обласного центру зайнятості про визнання протиправними відповіді від 08.02.2023, наказів №24-оп, №25-оп від 01.03.2023 та зобов`язання до вчинення дій,- залишити без руху.

Надати позивачу з дня вручення цієї ухвали десятиденний строк для усунення вказаних у ній недоліків шляхом надання суду належним чином засвідчених копій наказів від 01 березня 2023 року № 24-оп «Про надання матеріальної допомоги», № 25-оп «Про надання матеріальної допомоги», заяв позивача від 27.01.2023 або доказів звернення до Івано-Франківського обласного центру зайнятості з метою отримання вказаних вище документів.

Роз`яснити, що в разі не усунення недоліків у визначений строк позовна заява буде повернена.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя /підпис/Біньковська Н.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111719033
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо проходження служби

Судовий реєстр по справі —300/3597/23

Рішення від 01.04.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

Ухвала від 21.06.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Біньковська Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні