Рішення
від 23.06.2023 по справі 455/706/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/706/23

Провадження № 2-о/455/31/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

23 червня 2023 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Кушніра А.В.,

присяжних Яворська Ю.С., Турянська Л.М.,

секретар судового засідання Борковська Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Добромильська міська рада Самбірського району Львівської області, комунальний заклад Львівської обласної ради «Созанський психоневрологічний інтернат» про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею,

В С Т А Н О В И В:

10.04.2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаною завою, посилаючись на те, що він є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 який є інвалідом 2-ої групи загального захворювання, діагноз параноїдна шизофренія, безперервний перебіг з вираженим дефектом в емоційно-вольовій сфері, знаходиться на обліку у лікаря-психіатра комунального некомерційного підприємства Старосамбірської міської ради «Старосамбірська районна лікарня» Самбірського району Львівської області. Через захворювання він не може усвідомлювати значення своїх дій і не може керувати ними та потребує опіки. На даний час ОСОБА_2 знаходиться в комунальному закладі Львівської обласної ради «Созанський психоневрологічний інтернат», так як за ним не було кому доглядати, а в майбутньому буде проживати в АДРЕСА_1 , у зв`язку з чим виникає необхідність призначити його ( ОСОБА_1 ) опікуном в судовому порядку. Рішенням виконавчого комітету Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області від 05 квітня 2023 року №299 затверджено висновок органу опіки і піклування від 04.04.2023 року «Про можливість виконувати обов`язки опікуна громадянином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 », над його братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .. Зазначає, що через захворювання ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій і не може керувати ними тому просить визнати його недієздатним та призначити його ( ОСОБА_1 ) опікуном ОСОБА_2 .

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.04.2023 справу передано для розгляду судді Кушніру А.В.

Ухвалою судді від 18.04.2023 відкрито провадження у даній справі.

Ухвалою суду від 15.05.2023 року призначено судову психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , проведення якої доручено експертам Львівської філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`яУкраїни»у зв`язку з чим провадження у справі зупинено.

Ухвалою суду від 23.06.2023 провадження у справі відновлено.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, подав заяву в якій зазначає, що вимоги заяви підтримує в повному обсязі та просить суд справу розглянути за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області в судове засідання не з`явився, проте подав до суду клопотання про розгляд справи у відсутність їх представника, проти заяви не заперечують.

Представник заінтересованої особи комунального закладу Львівської обласної ради «Созанський психоневрологічний інтернат» в судове засідання не з`явився, проте подав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності їх представника.

Оскільки в судове засідання не з`явилися всі учасники справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України, не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх у сукупності з точки зору належності, допустимості, достатності та взаємозв`язку, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, щозаявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серія НОМЕР_1 від 12.04.1972 (а.с.8), серія НОМЕР_2 від 21.03.2000 ( а.с.10).

ОСОБА_2 зареєстрований та проживає з 12.12.2002 у КЗ ЛОР « Созанський психоневрологічний інтернат», є особою з інвалідністю ІІ групи загального захворювання. Заявник ОСОБА_1 зареєстрований та проживає у АДРЕСА_1 разом із сім`єю, та має можливість здійснювати догляд за братом ОСОБА_2 . Дані обставини підтверджується листом №47 від 10.03.2023 КЗ ЛОР «Созанський психоневрологічний інтернат» (а.с.16), витягами з реєстру територіальної громади від 30.03.2003( а.с.19) та від 16.03.2023 ( а.с.9), довідкою до акта огляду МСЕК серії ЛВА-1 №130794 від 03.12.2002( а.с.21), копією посвідчення серії № НОМЕР_3 про присвоєння пенсії по інвалідності ОСОБА_2 ( а.с.20), Довідкою Добромильської міської ради №70 від 16.03.2023 ( а.с.12), актами обстеження матеріально-побутових умов від 20.03.2023 ( а.с.14-15)

Рішенням виконавчого комітету Добромильської міської ради Самбірського району Львівської області №299 від 05.04.2023 затверджено висновок органу опіки і піклування « Про можливість виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 над його братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом ІІ групи загального захворювання» (а.с.26).

Відповідно до висновку №566 від 12.03.2023 року судово-психіатричного експерта Львівської філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови "Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров`яУкраїни" Вихованець З.М. страждає хронічним стійким психічним розладом параноїчною шизофренією, безперервного типу перебігу із стійким вираженим дефектом особистості в емоційно вольовій сфері. Не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними( а.с.49-51)

Згідно ст.30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до положень ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно п.1 ч.2 ст.293ЦПК України справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч.1 ст.40 ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Статтею 41 ЦК Українипередбачено правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Як відомо із змісту ч.1 ст.41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх, які за станом свого здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст.58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

У відповідності до ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Приписами ст. 63 ЦК України встановлено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

У відповідності до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд,ухвалюючи рішенняпро обмеженняцивільної дієздатностіфізичної особи(утому числіобмеження абопозбавлення праванеповнолітньої особисамостійно розпоряджатисясвоїми доходами)чи визнанняфізичної особинедієздатною,встановлює наднею відповіднопіклування абоопіку іза поданняморгану опікита піклуванняпризначає їйпіклувальника чиопікуна.

Згідно з ч.6ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, зокрема, витрати пов`язані із проведенням експертизи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись статтями12, 13, 76-81, 89, 258, 259, 264, 265, 268, 293-300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Добромильська міська рада Самбірського району Львівської області, комунальний заклад Львівської обласної ради «Созанський психоневрологічний інтернат» про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Добромиль, Старосамбірського району Львівської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 - недієздатним.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії даного рішення визначити тривалістю 2 (два) роки з моменту набрання ним законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Роз`яснити учасникам справи, що дане рішення суду не є безтерміновим, його дія обмежена у часі. Строк дії даного судового рішення може бути продовжено судом за відповідним клопотанням. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного даним судовим рішенням. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості щодо учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Заінтересовані особи:

Добромильська міська рада Самбірського району Львівської області, місцезнаходження: м.Добромиль, пл.. Ринок, 1, Самбірського району Львівської області ЄДРПОУ- 04056003.

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Созанський психоневрологічний інтернат» місцезнаходження: с. Созань, вул. Зелена, 77, Самбірського району Львівської області ЄДРПОУ- 03188949.

Повний текст судового рішення складено 23.06.2023 року.

Суддя А.В.Кушнір

Присяжні: Ю.С. Яворська

Л.М Турянська

Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111733717
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею

Судовий реєстр по справі —455/706/23

Рішення від 23.06.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні