Ухвала
від 21.06.2023 по справі 913/355/21
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду

21 червня 2023 року м. Харків Справа № 913/355/21

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Медуниця О.Є., суддя Істоміна О.А., суддя Стойка О.В.,

розглянувши матеріали апеляційної скарги Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» (вх.1186Л/3) на ухвалу Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 (суддя Фонова О.С., повний текст складено 22.05.2023) у справі №913/355/21

за заявою Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», м. Київ,

до боржника Приватного науково-виробничого сільськогосподарського підприємства «Агро-Восток», с. Широкий Луганської області,

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 у справі №913/355/21 визнано грошові вимоги Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» (ідентифікаційний код 09304612) до боржника Приватного науково-виробничого сільськогосподарського підприємства «Агро-Восток» (ідентифікаційний код 24850683) у сумі 47 614,23 грн. основна заборгованість та 4 962,00 грн. судовий збір. Решту вимог ініціюючого кредитора до боржника у сумі 598 394,25 грн. відхилено.

Не погодившись із означеною ухвалою, Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» звернулося до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, згідно з якою просить скасувати ухвалу суду першої інстанції в частині відмови у визнанні грошових вимог ініціюючого кредитора у загальному розмірі 598 394,25 грн.; постановити в цій частині нову ухвалу, якою визнати грошові вимоги ініціюючого кредитора - Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» до Приватного науково-виробничого сільськогосподарського підприємства «Агро-Восток» у загальному розмірі 598 394,25 грн. та включити їх до реєстру вимог кредиторів; вирішити питання стосовно розподілу судових витрат та включити їх до реєстру вимог кредиторів.

За змістом апеляційної скарги міститься клопотання про поновлення строку на подання апеляційної скарги, мотивоване наступним. Повний текст оскаржуваної ухвали надіслано сторонам шляхом направлення на електронні поштові скриньки, особисто участь у судовому засіданні сторони не приймали. У зв`язку із веденням активних бойових дій та тимчасовою окупацією окремих територій, співробітники Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» знаходились у різних локаціях України, а також поза межами держави. Велика кількість штату була скорочена, справи (паперові) та більша кількість електронних носіїв юридичних справ залишились на тимчасово окупованій території м.Сєвєродонецьк. Представником кредитора від філії у справі про банкрутство Приватного науково-виробничого сільськогосподарського підприємства «Агро-Восток» виступав ОСОБА_1 , якого наказом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» №954-к від 03.05.2023 звільнено з посади 15.05.2023. Після звільнення обліковий запис та поштова скринька співробітника ОСОБА_1 були видалені, доступ на право перегляду поштової скриньки іншим користувачам не надавався. 09.06.2023 представнику Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» - Снайко Галині Олегівні з Єдиного державного реєстру судових рішень стало відомо про наявність ухвали Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 у справі №913/355/21. Одразу після виявлення вищенаведеної інформації ОСОБА_2 на електронну адресу суду першої інстанції направлено заяву про вступ у справу як представника Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» та надання доступу до електронної справи №913/355/21. На час подання апеляційної скарги оскаржувана ухвала у паперовому вигляді на адресу АТ «Ощадбанк» не надходила.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.06.2023 для розгляду апеляційної скарги сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Медуниця О.Є., суддя Істоміна О.А., суддя Стойка О.В.

Розглянувши клопотання скаржника про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду, колегія суддів зазначає наступне.

Ст.129 Конституції України передбачено, що однією із основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи.

Відповідно до положень ст.256 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч.1). Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду (ч.2).

Частиною 3 ст.256 ГПК України унормовано, що строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

ГПК України не пов`язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальної дії. Отже, у кожному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінити доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про його відновлення, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

У рішеннях Європейського суду з прав людини закріплено, що право на справедливий судовий розгляд може бути обмежено державою лише якщо це обмеження не завдає шкоди самій суті права.

Європейський суд з прав людини при застосуванні положень п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує кожному право на звернення до суду, зазначає про те, що право на доступ до суду має бути ефективним. Не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, оскільки доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Жоффр де ля Прадель проти Франції").

Позиція Європейського суду з прав людини свідчить, що основною складовою права на суд є право доступу в тому розумінні, що особі має бути забезпечено можливість звернутися до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинно чинитися правових чи практичних перешкод для здійснення цього права.

У рішенні по справі "Мірагаль Есколано та інші проти Іспанії" та в рішенні по справі "Перес де Рада Каваніллес проти Іспанії" Європейський Суд з прав людини вказав, що надто суворе тлумачення внутрішніми судами процесуальної норми позбавило заявників права доступу до суду і завадило розгляду їхніх позовних вимог. Це визнане порушенням п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У справі "Скорик проти України" Європейський суд з прав людини вказав, що відповідно до п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якщо в національному правовому порядку існує процедура апеляції, держава має гарантувати, що особи, які знаходяться під її юрисдикцією, мають право у апеляційних судах на основні гарантії, передбачені ст.6 Конвенції. Суд також зазначив, що мають бути враховані особливості провадження, що розглядається, та сукупність проваджень, що здійснювались у відповідності з національним правопорядком, а також роль апеляційного суду у них.

Враховуючи зазначені апелянтом обставини, з метою недопущення порушення права особи на доступ до правосуддя, визначеного ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.129 Конституції України, ст.256 ГПК України та для захисту прав і охоронюваних законом інтересів сторони судового процесу, судова колегія дійшла висновку про наявність підстав для поновлення строку на апеляційне оскарження.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження в порядку ч.2 ст.262 ГПК України на час постановлення ухвали до суду не надійшло.

Відповідно до вимог ст.262 ГПК України колегія суддів визначилась про можливість відкриття апеляційного провадження у справі.

З огляду на те, що апеляційну скаргу подано заявником безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду, апеляційний господарський суд відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України вважає за необхідне витребувати у суду першої інстанції матеріали справи №913/355/21.

При цьому, з огляду необхідність розгляду апеляційної скарги впродовж розумних строків у контексті встановлених п.1 ст.6 ратифікованої Україною Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950р. гарантій, з метою належного повідомлення учасників справи, Східний апеляційний господарський суд вважає за можливе призначити апеляційну скаргу Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» на ухвалу Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 у справі №913/355/21 до розгляду з повідомленням учасників справи.

Керуючись ст.ст.119, 234, 235, 256, 258, 262, 268 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» про поновлення строку на подання апеляційної скарги задовольнити, строк на подання апеляційної скарги поновити.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» на ухвалу Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 у справі №913/355/21.

3. Встановити строк по 12.07.2023 для подання:

- відзиву на апеляційну скаргу, який повинен відповідати вимогам ч.2 ст.263 Господарського процесуального кодексу України, а також доказів надсилання (надання) копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи;

- заяв та/або клопотань (за наявності), що пов`язані з розглядом апеляційної скарги, із доказами надіслання їх копій іншим учасникам справи.

4. Призначити розгляд апеляційної скарги Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії Луганського обласного управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» на ухвалу Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 у справі №913/355/21 на "21" серпня 2023 р. о 14:30 год. у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, у залі засідань №131.

5. Повідомити учасників справи про дату, час та місце розгляду справи.

6. Роз`яснити учасникам справи, що в умовах дії режиму воєнного стану, з міркувань безпеки та враховуючи приписи ст.3 Конституції України, розгляд апеляційної скарги може бути перенесений на іншу дату.

7. Запропонувати учасникам справи заздалегідь визначитися із бажанням та можливістю взяти участь у судовому засіданні, про що письмово повідомити Східний апеляційний господарський суд.

8. Явку представників учасників справи визнати необов`язковою. Довести до відома учасників справи, що нез`явлення у судове засідання апеляційної інстанції їх представників не тягне за собою відкладення розгляду справи на іншу дату, а також не перешкоджає розгляду справи по суті.

9. Запропонувати учасникам справи для прискорення документообігу в межах цієї справи, надсилати документи з використанням програми Електронний суд (за умов відповідної реєстрації) або скеровувати документи із засвідченням електронним цифровим підписом уповноваженої особи на електронну адресу Східного апеляційного господарського суду: inbox@eag.court.gov.ua.

10. Учасникам справи повідомити суд про їх номери телефонів і факсів, адресу електронної пошти або інші засоби зв`язку, зокрема, мобільного (за їх наявності), які можуть бути використані для викликів або повідомлень.

11. Витребувати у Господарського суду Луганської області матеріали справи №913/355/21.

12. Зупинити дію ухвали Господарського суду Луганської області від 16.05.2023 у справі №913/355/21.

13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя О.Є. Медуниця

Суддя О.А. Істоміна

Суддя О.В. Стойка

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111737257
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/355/21

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 31.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Постанова від 16.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні