Ухвала
від 17.05.2023 по справі 361/9581/21
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/9581/21

провадження № 2/361/700/23

17.05.2023

У Х В А Л А

17 травня 2023 року місто Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

судді Сердинського В.С.

за участю секретаря судового засідання Бас Я.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду м. Бровари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення вартості проданої квартири,

встановив:

В провадженні Броварського міськрайонного суду Київської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення вартості проданої квартири.

У січні 2023 року до суду надійшло клопотання від представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Мартиненко Я.П. про витребування доказів. Клопотання мотивовано тим, що за час перебування сторін у шлюбі позивачем ОСОБА_1 було оформлено кредит на квартиру АДРЕСА_1 , на підставі кредитної угоди №475 від 10 лютого 2005 року. Однак після розірвання шлюбу між сторонами відповідачем ОСОБА_2 власними коштами було здійснено погашення заборгованості за вказаним кредитним договором на квартиру, що, у свою чергу, підтверджується відповідними внесками в рахунок погашення заборгованості за кредитною угодою. Однак підтвердити у повному обсязі погашення кредитної заборгованості за позивача ОСОБА_1 не має можливості, у зв?язку ізвтратою деякихквитанцій танеможливістю сформувативиписи рахунківза більшранній період.Представник відповідача адвокатМартиненко Я.П.зверталася ізадвокатським запитомдо Сумськогорегіонального управлінняДержавної спеціалізованоїфінансової установи«Державний фондсприяння молодіжномужитловому будівництву»,однак жодної відповіді їй не було надано.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 адвокат Мамаєв Д.Ю. заперечував проти задоволення вищезазначеного клопотання.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Мартиненко Я.П. підтримала клопотання та просила його задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (частина перша статті 80 ЦПК України).

За змістом статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно з положень частини першої, другої та третьої статті 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Системний аналіз вказаних норм процесуального права дає підстави дійти висновку про те, що клопотання про витребування доказів подає та сторона, яка повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи обґрунтування представника відповідача щодо необхідності витребування копій документів про сплату внесків ОСОБА_2 у рахунок погашення заборгованості за кредитною угодою №475 від 10 лютого 2005 року, зважаючи на предмет спору, а також на обставини, що підлягають доведенню учасниками справи під час розгляду позовних вимог, та з огляду на те, що в іншій спосіб представник відповідача позбавлений можливості отримати зазначені докази, авідповідно до приписів пункту 4 частини 5 статті 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом, суд дійшов висновку про задоволення клопотання про витребування від Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» належним чином засвідчені копії документів про сплату внесків ОСОБА_2 у рахунок погашення заборгованості за кредитною угодою №475 від 10 лютого 2005 року у період з 2013 року по 2018 рік включно.

Керуючись ст. 84 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Витребувати від Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (код ЄДРПОУ: 23824726, адреса місцезнаходження: 40000, Сумська область, місто Суми, вулиця Шишкарівська,9)належним чиномзасвідчені копії документів (виписки з рахунку, копії квитанцій) про сплату внесків ОСОБА_3 за кредитною угодою №475 від 10 лютого 2005 року у період з 2013 року по 2018 рік включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.С. Сердинський

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111760926
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —361/9581/21

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні