Ухвала
від 26.06.2023 по справі 361/753/22
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 361/753/22

УХВАЛА

26 червня 2023 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді доповідача Федотова І.В., суддів Єгорової Н.М., Сорочка Є.О., перевіривши матеріали апеляційної скарги Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 08 листопада 2022 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до старшого державного інспектора відділу провадження системи автоматичної фіксації порушень Департаменту державного контролю на транспорті Колєснік Наталії Геннадіївни, третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю "Заньківське" про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення,

ВСТАНОВИВ :

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 08 листопада 2022 року адміністративний позов задоволено.

Державною службою України з безпеки на транспорті, не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, подано апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 05 червня 2023 року апеляційну скаргу залишено без руху відповідно до ч. 3 ст. 298 КАС України, оскільки вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і підстави, вказані відповідачем у заяві про поновлення строку для подачі апеляційної скарги, визнані неповажними. Крім того, апелянтом не надано доказів сплати судового збору в повному обсязі.

Згідно з довідкою, що сформована автоматизованою системою документообігу суду в автоматизованому порядку, вказаний документ доставлено до електронного кабінету одержувачу Державної служби України з безпеки на транспорті - 06 червня 2023 року о 20:05.

19 червня 2023 року апелянт повторно звертається до суду апеляційної інстанції з відповідною заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 08 листопада 2022 року.

Дослідивши вказане клопотання, колегія суддів дійшла висновку про відмову у його задоволенні з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 6 частини п`ятої статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Згідно з частиною 1 статті 45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Так, положеннями КАС України чітко окреслено характер процесуальної поведінки учасників справи, відповідно до якого особа, яка зацікавлена у поданні апеляційної скарги, мусить діяти сумлінно, тобто виявляти добросовісне ставлення до наявних у неї прав і здійснювати їхню реалізацію в такий спосіб, щоб забезпечити неухильне та своєчасне (без невиправданих зволікань) виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом, і, передовсім, щодо дотримання строку на апеляційне оскарження. Для цього учасник справи повинен вчиняти усі можливі та залежні від нього дії, використовувати цілком наявні засоби та можливості, передбачені законодавством.

Суд звертає увагу, що встановлення законом процесуальних строків передбачено з метою дисциплінування учасників адміністративного процесу та своєчасного виконання ними передбачених Кодексом адміністративного судочинства України певних процесуальних дій.

Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Враховуючи чітко визначенні строки подання апеляційної скарги та дату винесення рішення суду першої інстанції, сторони повинні мати впевненість у гарантованому його виконанні та неможливість порушення такого права шляхом подання апеляційної скарги у будь-який час.

Аналіз рішень Верховного Суду у справах №№ 200/4368/20-а, 804/2863/16, 8226/2220/16, 507/1436/16-а, 823/440/16 та ін. дає підстави для висновку, що скаржник має надати суду достовірні та переконливі докази, що підтвердять існування об`єктивно існуючих та непереборних обставин, які унеможливили звернення до суду протягом встановленого законом строку.

Суд звертає увагу, що особливими та непереборними визнаються обставини, які не залежать від волевиявлення сторони й пов`язані з дійсно істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій. Такими обставинами є ті, які не залежать від волі особи та об`єктивно унеможливлюють вчасне, тобто у встановлений законом процесуальний строк, звернення до суду з апеляційною скаргою.

Отже, тільки наявність об`єктивних перешкод для своєчасної реалізації права на оскарження судового рішення в касаційному порядку в строк, встановлений процесуальним законом, може бути підставою для висновку про пропуск такого строку з поважних причин.

При цьому, колегією суддів враховано правові висновки Європейського Суду з прав людини, згідно яких, право на суд, одним з аспектів якого є право доступу до суду, не є абсолютним і може підлягати дозволеним за змістом обмеженням, зокрема, щодо умов прийнятності скарг. Такі обмеження не можуть зашкоджувати самій суті права доступу до суду, мають переслідувати легітимну мету, а також має бути обґрунтована пропорційність між застосованими засобами та поставленою метою (пункт 33 рішення у справі "Перетяка та Шереметьєв проти України" від 21.12.2010, заява №45783/05). Норми, що регулюють строки подачі скарг, безсумнівно, спрямовані на забезпечення належного здійснення правосуддя і юридичної визначеності. Зацікавлені особи мають розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані (пункти 22-23 рішення у справі "Мельник проти України" від 28.03.2006, заява №23436/03).

В свою чергу, заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (пункт 109 рішення у справі "Union Alimentaria Sanders S.A. v. Spain" від 07.07.1989).

Як вбачається із заявленого клопотання про поновлення строку, скаржник обґрунтовує поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження фактом введення воєнного стану на території України, а також із пов`язаними із ним наслідками - частим оголошенням сигналів "повітряної тривоги", загрозою ракетних обстрілів тощо.

Також вказує на велике навантаження працівників Укртрансбезпеки, скорочені процесуальні строки для даної категорії справ. На думку апелянта, неможливість належним чином виконувати ним свої професійні обов`язки через часті оголошення сигналів "повітряної тривоги" та питання внутрішньої організації роботи працівників апелянта є об`єктивною і поважною причиною пропуску строку на апеляційне оскарження.

Однак, колегія суддів повторно зауважує, що питання внутрішньої організації роботи державної установи, пов`язані із загрозою ракетних ударів, значною кількістю повітряних тривог та питання внутрішньої організації роботи працівників Укртрансбезпеки є суб`єктивними чинниками, які не вказують на наявність об`єктивно непереборних обставин, які б перешкоджали своєчасному оскарженню судових рішень у цій справі, а негативні наслідки, які настали у зв`язку з їх наявністю, є в певній мірі відповідальністю за неналежне виконання своїх процесуальних обов`язків. Відповідач, що діє від імені держави, як суб`єкт владних повноважень, не може та не повинен намагатись отримати вигоду від організаційних складнощів, які склались у нього на поточний день, шляхом уникнення або зволікання з виконанням ним процесуальних обов`язків, в тому числі і щодо своєчасного подання апеляційної скарги.

Колегія суддів погоджується зі скаржником, що значна кількість повітряних тривог та загроза ракетних ударів на території України дещо ускладнює роботу державного органу, втім, така обставина не може бути єдиною поважною причиною пропуску строку звернення до суду з апеляційною скаргою впродовж 10 днів після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Проблема забезпечення кадрами працівників Укртрансбезпеки, зокрема, звільнення та велике навантаження працівників, на яку апелянт посилається як на обтяжуючу обставину, що перешкоджає вчасному оскарженню рішення суду не може впливати на дотримання строку апеляційного оскарження судових рішень.

Будь-яких інших причин пропуску строку на апеляційне оскарження апелянт не наводить та не надає будь-яких належних доказів щодо неможливості звернутися із апеляційною скаргою в межах строків, визначених КАС України.

Таким чином, доводи апелянта, які викладені у клопотанні, не підтверджують наявності об`єктивно непереборних обставин, які б перешкоджали своєчасному оскарженню судового рішення у даній справі.

Наведене у сукупності свідчить про відсутність підстав для визнання наведених скаржником причин пропуску строку на подання апеляційної скарги поважними.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що підстави для поновлення апелянту строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції відсутні.

Відповідно до частини третьої статті 2 цього Кодексу одним із принципів адміністративного судочинства є рівність усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом.

Частина друга статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України покладає на учасників справи обов`язок добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними.

Керуючись ст.ст. 169, 295, 298, 299, 325, 328 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотанняДержавної служби України з безпеки на транспорті про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 08 листопада 2022 року - відмовити.

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Броварського міськрайонного суду Київської області від 08 листопада 2022 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до старшого державного інспектора відділу провадження системи автоматичної фіксації порушень Департаменту державного контролю на транспорті Колєснік Наталії Геннадіївни, третя особа: товариство з обмеженою відповідальністю "Заньківське" про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду у порядку та строки, визначені ст.ст. 328-331 КАС України.

Суддя-доповідач І.В. Федотов

Судді Н.М. Єгорова

Є.О. Сорочко

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111784722
СудочинствоАдміністративне
Сутьадміністративне правопорушення

Судовий реєстр по справі —361/753/22

Ухвала від 16.08.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 26.06.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 12.05.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Федотов Ігор В'ячеславович

Рішення від 08.11.2022

Адміністративне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 17.07.2022

Адміністративне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 21.02.2022

Адміністративне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні