Ухвала
від 22.06.2023 по справі 753/20852/21
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 753/20852/21

Провадження № 2/361/1649/23

22.06.2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2023 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Радзівіл А.Г.

за участю секретаря судового засідання Коваль О.О.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м.Бровари цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Згурівської селищної ради Броварського району Київської області, ОСОБА_3 про визнання заповіту недійсним,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває справа за позовом ОСОБА_2 до Згурівської селищної ради Броварського району Київської області, ОСОБА_3 про визнання заповіту недійсним.

27 вересня 2022 року ухвалою Дарницького районного суду міста Києва дану справу передано до Броварського міськрайонного суду Київської області за підсудністю.

21 листопада 2022 року дана справа надійшла до Броварського міськрайонного суду Київської області.

Відповідно до протоколу авторозподілу судової справи між суддями від 21 листопада 2022 року вказана справа передана судді Радзівіл А.Г.

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Радзівіл А.Г. від 22 листопада 2022 року дана позовна заява була прийнята до розгляду та призначено підготовче судове засідання на 08 лютого 2023 року.

21 червня 2023 року ОСОБА_2 була подана заява про зміну предмета позову, в якій позивач просить:

-заповіт ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виданий наім`я ОСОБА_3 ,посвідчений вселі БезуглівкаЗгурівського району Київськоїобласті секретаремБезуглівської сільськоїради ГорбСвітланою Іванівною,10листопада 2020року тазареєстрований вреєстрі за№ 9,-визнати недійсним;

-визнативідсутність праваспадкування запомерлим ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 напідставі заповітувід імені ОСОБА_4 ,посвідченого вселі БезуглівкаЗгурівського районуКиївської області секретарем Безуглівськоїсільської радиГорб СвітланоюІванівною,10листопада 2020 року тазареєстрованого вреєстрі за№ 9.

Посилався на те, що за позовом позивач просить заповіт ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виданий на ім`я ОСОБА_3 , посвідчений в селі Безуглівка Згурівського району Київської області секретарем Безуглівської сільської ради Горб Світланою Іванівною, 10 листопада 2020 року та зареєстрований в реєстрі за № 9, - визнати недійсним.

В свою чергу,однією ізпідстав позовноїзаяви єте,що оспорюванийзаповіт не підписувався покійним ОСОБА_4 (заповідачем), а підписаний іншою особою, що серед іншого підтверджується висновком судово-почеркознавчої експертизи № СЕ-19/111-22/6922-ПЧ від 18.02.2022 року, яка міститься в матеріалах справи.

Метою позивача є отримання права на спадкування за законом за померлим ОСОБА_4 та позбавлення права на спадкування спадкоємця за оспорюваним (фактично нікчемним) заповітом ОСОБА_3 .

Не відмовляючись від попередніх позовних вимог (з огляду на наявність підстав для недійсності оспорюваного правочину), не змінюючи підстав позову, позивач додає одну позовну вимогу, яка не підлягає грошовій оцінці та просить:

-визнативідсутність правана спадкування за померлим ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі заповіту від імені ОСОБА_4 , посвідченого в селі Безуглівка Згурівського району Київської області секретарем Безуглівської сільської ради Горб Світланою Іванівною, 10 листопада 2020 року та зареєстрованого в реєстрі за № 9.

Представник позивача в судовому засіданні заяву підтримав та просив задовольнити.

Представники інших сторін по справі, будучи належним чином повідомленими, в судове засідання не з`явились

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, вважає, що заяву про зміну предмету позову слід прийняти до провадження за наступних підстав.

Позов у цивільному процесі це письмово оформлена і адресована суду письмова вимога, що складається з вимоги процесуального характеру та вимоги матеріального характеру (захистити невизнане, оспорюване чи порушене право), а предмет позову це матеріальний зміст цієї вимоги.

Таким чином, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняте судове рішення. Цей матеріальний зміст позовних вимог позивача, проявляється в матеріально-правовій заінтересованості отримати певне матеріальне благо.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Зміна предмета позову відбудеться тоді, коли в рамках конкретної позовної вимоги позивач замість одного способу захисту прав (який був заявлений раніше, при подачі позову) захоче скористатися іншим способом захисту, обґрунтовуючи свої позовні вимоги (предмет позову) тими самими обставинами, якими він обґрунтовував первісні вимоги.

Зміна підстав позову відбувається тоді, коли позивач в рамках конкретної позовної вимоги, в обґрунтування раніше заявлених позовних вимог (предмету позову) посилається на інші обставини якими він ці (перші) позовні вимоги, обґрунтовував.

Процесуальні права та обов`язки сторін визначені ст. 49 ЦПК України, то ж відповідно до ч. 3 ст.49ЦПКУкраїни до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Таким чином, законодавцем визначено право позивача змінювати предмет позовних вимог, як складову матеріально-правової вимоги позивача до відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядок спрощеного позовного провадження.

Зміна позивачем підстав і предмета позову може мати місце лише альтернативно, а тому одночасна їх зміна неможлива.

Враховуючи наведене, а також приймаючи до уваги те, що за своїм змістом у заяві представника позивача викладено вимоги, які за своєю суттю змінюють тільки предмет позову, підстав, з якими закон пов`язує можливість відмовити у прийнятті заяви не встановлено, а відтак суд вважає за можливе прийняти заяву сторонни позивача про зміну предмету позову у даній справі.

Керуючись ст. ст.43, 49, 197, 200 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти заяву представника позивача ОСОБА_1 про зміну предмета позову від 21 червня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Згурівської селищної ради Броварського району Київської області, ОСОБА_3 про визнання заповіту недійсним.

В подальшому розглядати справу з урахуванням заяви про зміну предмета позову.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Радзівіл А.Г.

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено28.06.2023
Номер документу111792822
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —753/20852/21

Ухвала від 17.06.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні