Ухвала
від 28.06.2023 по справі 171/1815/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 171/1815/22

Номер провадження 2/184/366/23

28 червня 2023 рокум. Покров

Суддя Орджонікідзевського міського суду Дніпропетровської області Томаш В.І., ознайомившись з цивільною справою за позовом ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Трофименко Марина Володимирівна до ОСОБА_2 , треті особи П`ята Криворізька державна нотаріальна контора Дніпропетровської області в особі державного нотаріуса Оксамитної Наталії Василівни, Головне Управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області Управління у Криворізькому районі Відділ №2 «про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки», -

ВСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського міського суду із Апостолівського районного суду Дніпропетровської області надійшла цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Трофименко Марина Володимирівна до ОСОБА_2 , треті особи П`ята Криворізька державна нотаріальна контора Дніпропетровської області в особі державного нотаріуса Оксамитної Наталії Василівни, Головне Управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області Управління у Криворізькому районі Відділ №2 «про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки».

Суддя, ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами, вважає, що зазначена позовна заява не підлягає прийняттю до розгляду Орджонікідзевським міським судом Дніпропетровської області за наступних підстав.

Так, виходячи з правил загальної підсудності у відповідності, до ч.1 ст.27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Разом з тим, відповідно до ч.1 ст.28 ЦПК України позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Пунктом 34 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №3 від 1 березня 2013 року «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» передбачено, що якщо інше не встановлено ЦПК, позови пред`являються до фізичної особи - до суду за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем їх проживання або за зареєстрованому у встановленому законом порядку місцем їх перебування; до юридичної особиза її місцезнаходженням; яке стосовно фізичної особи визначається відповідно до положень ст. 29 ЦК і ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання».

Як вбачається із матеріалів цивільної справи позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а відповідач по справі зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , що не підсудне Орджонікідзевському міському суду.

У той же час, розпорядженням в. о. голови Апостолівського районного суду Дніпропетровської області від 01.06.2023 року вказану цивільну справу направлено до Орджонікідзевського міського суду у зв`язку з тим, що в Апостолівському районному суді Дніпропетровської області працюють фактично 2 судді: Семенова Н.М. і Кодрян Л.І., у яких закінчилися повноваження (неповноважність та обмеження призначення), а тому на даний час неможливо утворити склад суду для розгляду даної цивільної справи на підставі пункту 2 частини 1 та частини 4 ст. 31 ЦПК України.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи з інших підстав неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи.

Частиною 4 вказаної статті визначено, що передача справи з підстави, передбаченої пунктом 2 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі розпорядження голови суду на розгляд суду, найбільш територіально наближеного до цього суду.

Разом з тим, у такому випадку чинним законодавством не передбачено направлення розпорядженням в.о. голови суду цивільних справ до інших судів для розгляду по суті.

Відповідно до ч. 7 ст. 20 закону України «Про судоустрій і статус суддів», звільнення з посади судді, припинення його повноважень як судді, а також закінчення строку, на який суддю обрано на адміністративну посаду в суді, припиняє його повноваження на адміністративній посаді.

Окрім того, Апостолівський суд знаходиться на території Криворізького району, найбільш територіально наближений до цього суду.

Слід зазначити, що відповідно до частини 7 закону України «Про судоустрій і статус суддів», у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду.

Тому,Апостолівським районнимсудом Дніпропетровськоїобласті помилковонаправлено доОрджонікідзевського міськогосуду цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 ,представник позивача адвокатТрофименко МаринаВолодимирівна до ОСОБА_2 ,треті особи П`ятаКриворізька державнанотаріальна контораДніпропетровської областів особідержавного нотаріусаОксамитної НаталіїВасилівни,Головне УправлінняДержгеокадастру уДніпропетровській областіУправління уКриворізькому районіВідділ №2«про визнаннянедійсним договорукупівлі-продажуземельної ділянки».

Таким чином, суддею встановлено, що з позовної заяви та доданих до неї матеріалів не вбачається підстав для розгляду даної цивільної справи Орджонікідзевським міським судом Дніпропетровської області.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч.3 ст.31ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ч.1 ст.32ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (статті 55, 124), а статтею 18 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди мають враховувати, що забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950, далі - Конвенція 1950 року), а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 року №3477-IV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

За таких обставин, суддя дійшов висновку, що справа не підсудна Орджонікідзевському міському суду Дніпропетровської області та з урахуванням територіальної юрисдикції підлягає направленню за підсудністю до Апостолівського районного суду Дніпропетровської області.

Керуючись ст.ст.27,28, 30,31,32,187 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Трофименко Марина Володимирівна до ОСОБА_2 , треті особи П`ята Криворізька державна нотаріальна контора Дніпропетровської області в особі державного нотаріуса Оксамитної Наталії Василівни, Головне Управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області Управління у Криворізькому районі Відділ №2 «про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки» надіслати за підсудністю до Апостолівського районного суду Дніпропетровської області (53800, Дніпропетровська область, м. Апостолове, вул. Визволення, 66).

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Суддя Орджонікідзевського міського суду В. І. Томаш

Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111830027
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —171/1815/22

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Постанова від 23.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Кішкіна І. В.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні