Рішення
від 28.06.2023 по справі 713/814/23
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/814/23

Провадження №2-о/713/41/23

РІШЕННЯ

іменем України

28.06.2023 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Осокіна А.Л.,

присяжних Бережного В.Ю., Кузика В. В.,

за участю секретаря Колотило М.М.,

розглянувши у відкритому цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в інтересах якого діє адвокат Ткач Валентина Василівна про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: ОСОБА_2 та Орган опіки та піклування Вашківецької міської ради ,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся в суд із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Вашківецької міської ради., посилаючись на таке.

Заявник ОСОБА_1 є членом сім`ї ОСОБА_2 , якахворіє хронічним психічним захворюванням у формі значно вираженої судинної деменції.

У зв`язку з викладеним заявник просить визнати ОСОБА_2 недієздатною, встановити на нею опіку та призначити заявника її опікуном.

Провадження у справі було відкрито 15.03.2023р., та ухвалою від 13.04.2023р. було призначено судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , зупинено провадження у справі. Після отримання висновку судово-психіатричної експертизи було відновлено провадження у справі та призначено справу до розгляду на 28.06.2023р.

Заявник та його представник в судове засідання не з`явились надали суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, заяву підтримали, посилаючись на викладені в ній обставини, просять її задовольнити.

Орган опіки і піклування Вашківецької міської ради в судове засідання свого представника не направив, хоча про час та місце розгляду заяви належним чином був повідомлений. До розгляду заяви подав подання про те, що заявник ОСОБА_1 може виконувати обов`язки опікуна над ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 2ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд знаходить можливим розглянути заяву у відсутності учасників та ухвалити рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд знаходить, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Судом встановлено,що заявник ОСОБА_1 зареєстрований тапроживає разомз ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 . Вказане підтверджується копією довідкою про склад сім`ї.

З Акту обстеження матеріально-побутових умов від 09.02.2023р. №29 вбачається, що заявник ОСОБА_1 проживає разом з ОСОБА_2 однією сім?єю в АДРЕСА_1 .

Згідно Висновку судово-психіатричного експерта №538 від 03.05.2023 року, ОСОБА_2 страждає хронічним, тобто психічним захворюванням у формі важкої розумової відсталості, не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

З врахуванням наведених положень Закону, висновку судово-психіатричного експерта суд приходить до висновку про можливість визнання ОСОБА_2 недієздатною.

Відповідно до ч.1 ст.41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно ст.65 ЦК України, до встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування.

З подання органу опіки та піклування Вашківецької міської ради від 27.06.2023р. вбачається, що з метою соціального захисту інтересів хворої ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Вашківецької міської ради вважає, що ОСОБА_1 , може виконувати обов`язки опікуна над нею.

За таких обставин, повно, всебічно та об`єктивно з`ясувавши обставини справи, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна - підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.5, 6 ст.300 ЦПК України, рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

На підставі ст.ст.39, ч.1 ст.41, 60, 65 ЦК України, керуючись ст.ст. 295, 258-265, 300, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 вінтересах якогодіє адвокатТкач ВалентинаВасилівна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 - недієздатною.

Встановити над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України, визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною - 2 (два) роки з моменту набрання ним законної сили.

Витрати щодо проведення експертизи в розмірі 2689,70 грн. віднести на рахунок держави (реквізити для сплати: ДУ «ІПСПЕМН МОЗУ», ЄДРПОУ: 04803492, МФО: 820172, ДКСУ у Подільському районі м. Києва, UA158201720313251005201007077, призначення платежу «за проведення експертизи ОСОБА_2 у Чернівецькій філії СПЕ ДУ «ІПСПЕМН МОЗУ», висновок №538).

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку визначеного даним рішенням суду.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги.Апеляційна скаргана рішеннясуду можебути поданапротягом 30днів здня йогопроголошення.Учасник справи,якому повнерішення небуло врученоу деньйого проголошення,має правона поновленнястроку наапеляційне оскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом тридцятиднів здня врученняйому повногорішення суду.Апеляційна скаргаподається доЧернівецького апеляційногосуду черезВижницький районнийсуд Чернівецькоїобласті.

Суддя Андрій ОСОКІН

Присяжні Бережний В.Ю.

Кузик В. В.

Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111831442
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа: ОСОБА_2 та Орган опіки та піклування Вашківецької міської ради

Судовий реєстр по справі —713/814/23

Рішення від 28.06.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ОСОКІН А. Л.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ОСОКІН А. Л.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ОСОКІН А. Л.

Рішення від 13.04.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ОСОКІН А. Л.

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

ОСОКІН А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні