Ухвала
від 28.06.2023 по справі 925/668/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

28 червня 2023 року Справа № 925/668/19

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Васяновича А.В., розглянувши

клопотання ОСОБА_1 , смт Немішаєве, Бородянського

району, Київської області

про залучення його до участі у справі в якості третьої особи

у справі

за заявою приватного підприємства Під ключ, м. Монастирище, Черкаської

області

до товариства з обмеженою відповідальністю ПІД - КЛЮЧ,

м. Монастирище, Черкаської області

про банкрутство,

без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Черкаської області знаходиться справа №925/668/19 про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю ПІД - КЛЮЧ.

Постановою Господарського суду Черкаської області від 06 листопада 2019 року припинено процедуру розпорядження майном боржника по справі №925/668/19 та повноваження розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Шевцова Євгена Вікторовича. Визнано банкрутом товариство з обмеженою відповідальністю ПІД - КЛЮЧ, з наслідками, передбаченими ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі №925/668/19 строком на 12 місяців. Ліквідатором банкрута - товариства з обмеженою відповідальністю ПІД - КЛЮЧ призначено арбітражного керуючого Юдицького Олександра Вікторовича.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 09 квітня 2020 року припинено повноваження ліквідатора банкрута - арбітражного керуючого Юдицького Олександра Вікторовича та призначено ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю ПІД - КЛЮЧ арбітражного керуючого Каплю Сергія Васильовича.

27 червня 2023 року від ОСОБА_1 до суду надійшло клопотання про залучення його до участі у справі в якості третьої особи.

В обґрунтування поданого клопотання ОСОБА_1 вказує, що 24 листопада 2012 року став власником квартири АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу №1596 від 20 вересня 2012 року, що підтверджується інформаційною довідкою від 07 лютого 2023 року.

В зв`язку з чим ОСОБА_1 просить суд залучити його в якості третьої особи до участі у даній справі, оскільки на думку заявника, справою про банкрутство вирішується доля будинку в якому у нього існує право власності на квартиру.

Розглянувши клопотання ОСОБА_1 , судом враховано наступне:

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства сторонами у справі про банкрутство (неплатоспроможність) є конкурсні кредитори (голова комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут);

учасники у справі про банкрутство (неплатоспроможність) - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, Фонд державного майна України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника.

Відносини неплатоспроможності, які виникають з моменту порушення справи про банкрутство - це врегульовані законодавцем правовідносини щодо формування грошових вимог кредиторів до боржника, визначення їх черговості, призначення арбітражного керуючого на виконання певних повноважень у справах про банкрутство, введення щодо боржника передбаченої законодавством про банкрутство процедури (розпорядження майном, санації чи ліквідації), виявлення активів боржника, їх реалізації та справедливого розподілу грошових коштів, отриманих внаслідок продажу активів боржника.

Відносинам неплатоспроможності характерно те, що вони не є інструментом вирішення окремого спору між боржником та його кредитором, а повинні забезпечити колективний механізм захисту інтересів різних кредиторів (конкурсних, заставних, поточних), інших учасників провадження у справі про банкрутство та справедливий розподіл активів боржника поміж цими кредиторами, справедливі умови реалізації майна боржника з метою пропорційного захисту майнових інтересів боржника та кредиторів.

Відповідно до статті 6 КУзПБ щодо боржника застосовуються такі судові процедури: розпорядження майном боржника, санація боржника, ліквідація банкрута.

Справа про банкрутство не є справою позовного провадження і на відміну від позовного провадження треті особи не є учасниками у справі про банкрутство.

Разом з тим, статтею 7 Кодексу визначено, що спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У разі якщо відповідачем у такому спорі є суб`єкт владних повноважень, суд керується принципом офіційного з`ясування всіх обставин у справі та вживає визначених законом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів, з власної ініціативи.

Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

У разі якщо господарський суд, розглядаючи в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) спір про стягнення з боржника грошових коштів, встановить, що позивачем у такому спорі подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, господарський суд залишає такий позов без розгляду.

Тобто, справа про банкрутство (неплатоспроможність) та майнові спори в межах цієї справи не є тотожними поняттями.

Згідно ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Проте, станом на 28 червня 2023 року в межах справи №925/668/19 про банкрутство не розглядається жодного майнового спору, стороною в яких є боржник, а тому підстав для залучення до участі у справі ОСОБА_1 в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет такого спору немає.

Керуючись ст. 1, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 50, 234 ГПК України,-

УХВАЛИВ:

1.Клопотання ОСОБА_1 залучення його до участі у справі №925/668/19 в якості третьої особи залишити без задоволення.

2.Копію ухвали надіслати ліквідатору Каплі Сергію Васильовичу та Лихогоді Віктору Михайловичу.

Суддя А.В. Васянович

Дата ухвалення рішення28.06.2023
Оприлюднено29.06.2023
Номер документу111833109
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/668/19

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні