Рішення
від 26.06.2023 по справі 369/9693/22
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/9693/22

Провадження № 2/369/2002/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

26.06.2023 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Волчка А.Я.,

при секретарі Миголь А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Південна» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Південна» звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, посилаючись на те, що позивач є ОСББ, надає послуги з утримання будинку і прибудинкової території, виступає колективним споживачем житлово-комунальних послуг за адресою АДРЕСА_1 . Відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 . Протокол № 16 ОСББ «Південна» від 30.05.2019 року затверджено розмір внесків та платежів на утримання будинку та прибудинкової території.

Згідно Довідки № 27/01 від 27.09.2022 року вказано про відповідні діючі тарифи в ОСББ «Південна». Відповідач не виконує взяті на себе зобов`язання по оплаті відповідних внесків та платежів на утримання будинку і прибудинкової території, житлово-комунальних послуг, внаслідок чого за період з 01.07.2019 року по 31.08.2022 року станом на 31.08.2022 року заборгованість складає по внесках по утриманню будинку та прибудинкової території та відшкодування по тепловій енергії в розмірі 12 150,02 грн.

За таких обставин, позивач звернувся до суду із вказаним позовом до відповідача та просив стягнути з останнього вказану заборгованість.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 07.10.2022 року відкрито спрощене позовне провадження з викликом сторін.

30.01.2023 року до суду від представника позивача надійшла заява про збільшення позовних вимог.

Згідно п. 2 ч. 2 ст.49Цивільного процесуальногокодексу України позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

У разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду (ч. 5 ст. 49 ЦПК України).

Враховуючи, що позивачем не подано суду доказів надіслання відповідачу копії заяви про збільшення позовних вимог та доданих до неї документів, суд дійшов висновку не прийняти до розгляду та повернути позивачу заяву про збільшення позовних вимог.

У судове засідання 21.03.2023 року сторони не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, хоча про час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином.

За письмовою згодою позивача суд ухвалив, провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення, що відповідає положенням ст. ст. 280-281 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою сторін в силу ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивченням матеріалів встановлено, що дану справу можливо вирішити в спрощеному позовному провадження, враховуючи положення ст. ст.19,274 ЦПК України, оскільки з урахуванням предмету та підстав позову, обраного позивачем способу захисту вона відноситься до справ незначної складності.

У відповідності до ч. 5 ст.268ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши дійсні обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є власником та проживає в квартирі АДРЕСА_2 , загальною площею 38,0 кв.м., реєстраційний номер майна 16190262, що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 307257092 від 12.08.2022р.

Установчими зборами співвласників багатоквартирних будинків за адресою: АДРЕСА_3 прийнято рішення про створення ОСББ «Південний».

15.12.2020 р. внесено запис в Єдиний державний реєстр юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадський формувань №1003391070018004073 про виписки додається

Загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_3 , викладеним у протоколі №16 від 30.05.2019р. затверджено порядок сплати, перелік та розмір внесків і платежів співвласників. Так, розмір внеску на 2019-2020р.р. на утримання будинку (грн./метр квадратний) становить 7,50 грн./l кв.м. для квартир з другого і вище поверхів та 5,29 грн. за кв. м. для квартир першого поверху. Внесок потрібно сплачувати в повному обсязі щомісяця до 25 числа місяця, що наступний за звітним.

Розмір внеску на 2021-2022 р. не змінювався, що підтверджується довідкою ОСББ «Південний» №27/01 від 27.09.2022 року.

16.04.2021р.загальними зборамиОСББ «Південний»було прийняторішення прообрання моделіорганізації договірнихвідносин зКП «Вишнівськтеплоенерго»,а самеукласти колективнийдоговір,що підтверджується протоколом №13 від 16.04.2021р.

18.10.2021р. між КП «Вишнівськтеплоенерго» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області та ОСББ «Південний» було укладено типовий договір №118 з колективним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії.

Відповідно до п.1 Договору Виконавець зобов`язується надавати колективному споживачеві послугу з постачання теплової енергії для потреб опалення відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження будинку, а колективний споживач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах, що визначені цим договором.

ОСББ «Південний» належним чином виконує умови колективного договору та забезпечує теплопостачанням будинок АДРЕСА_1 , проте кінцеві споживачі не сплачують кошти за теплопостачання що призводить до накопичення боргу ОСББ перед КП «Вишнівськтеплоенерго».

Так, згідно Акту звіряння розрахунків внаслідок неналежного виконання зобов`язань у Відповідача виникла заборгованість перед Позивачем за період 01.07.2019 р. по 31.12.2022 р. за надані послуги по утриманню будинку та прибудинкової території та відшкодування по тепловій енергії в розмірі 14 594,28 грн., що підтверджується довідкою про нарахування, сплату та заборгованість за період 01.07.2019-31.12.2022 р.р.

Згідно Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» вказано:

Ст. 1 У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Ст. 4 Закону Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Ст. 15 Закону Співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Ст. 16 Закону Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: утворювати органи управління, визначати умови та розмір плати за їхню діяльність; приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; укладати договори; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Ст. 17 Закону Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів; виступати засновником (учасником) інших юридичних осіб.

Ст. 21 Закону Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Ст. 22 Закону Для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Згідно ст.509ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно ст.525ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст.526ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.610ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за період з 01.07.2019 р. по 31.12.2022 року станом на 01.01.2023 року в розмірі 14 594,28 грн. та судового збору в розмірі 2 481,00 грн.

Згідно ст.133ЦПК України судовівитрати складаютьсяз судовогозбору тавитрат,пов`язанихз розглядомсправи. Розмір судовогозбору,порядок йогосплати,повернення ізвільнення відсплати встановлюютьсязаконом. До витрат,пов`язанихз розглядомсправи,належать витрати: 1)на професійнуправничу допомогу; 2)пов`язанііз залученнямсвідків,спеціалістів,перекладачів,експертів тапроведенням експертизи; 3)пов`язаніз витребуваннямдоказів,проведенням оглядудоказів заїх місцезнаходженням,забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно ст.137ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

20.09.2022 року між позивачем та АО «Панькова і Вісляєва» було підписано договір про надання правової (правничої) допомоги та Додаткову угоду №1, згідно якого клієнт доручає, а АО приймає на себе зобов`язання надавати правову (правничу) допомогу в обсязі та на умовах, передбачених цим договором, а клієнт зобов`язується оплатити такі послуги у порядку та в строки встановлені договором.

На виконання вказаного договору було складено детальний опис робіт (наданих послуг) на суму 5000,00 грн., складено акт виконаних робіт від 23.09.2022 року на суму 5000,00 грн.

Позивачем було оплачено вказані послуги, що підтверджується платіжним дорученням № 2054 від 21.09.2022 року на суму 5 000,00 грн.

Враховуючи задоволення позовних вимог, суд дійшов до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 5000,00 грн., які є обґрунтованими, підтверджені документально, є співмірними із складністю справи, виконаною роботою та наданими послугами.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 509, 525, 526, 610 Цивільного кодексу України, ст. ст. 1, 4, 15, 16, 17, 21, 22 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. ст. 133, 137, 259, 263, 264, 265, 268, 274, 279 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Південна» заборгованість за період з 01.07.2019 року по 31.12.2022 року станом на 01.01.2023 року в розмірі 14 594 (чотирнадцять тисяч п`ятсот дев`яносто чотири гривні) 70 коп., витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5 000 (п`ять тисяч гривень) 00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Південна» судовий збір в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривні 00 коп.

Інформація пропозивача:Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Південна», Код ЄДРПОУ 34846524, місце знаходження: 08132, Київська обл., Бучанський район, м. Вишневе, вул. Святоюріївська, буд. 22,24.

Інформація провідповідача: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , АДРЕСА_4 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено удень його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Андрій ВОЛЧКО

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111840743
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —369/9693/22

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Рішення від 26.06.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні